Annonce
Assens

Biogasanlæg skal håndtere 200 tons gylle om dagen

Karlemosevej i Flemløse kan blive hjemsted for et biogasanlæg, der dagligt skal håndtere 200 tons gylle. Billedet her er fra et biogasanlæg i Fangel. Arkivfoto: Kim Rune
Et gårdbiogasanlæg, som kunne behandles rent administrativt, og som naboerne havde sagt ok til, skal nu være dobbelt så stort som oprindeligt planlagt. Men naboerne behøver ikke frygte mere lugt, lyder det fra rådhuset.

Flemløse: Et biogasanlæg, der årligt skal modtage 72.000 tons gylle er på vej på Karlemosevej 3 i Flemløse.

Sidste år fik Flemløse Biogas en administrativ tilladelse til at etablere et såkaldt gårdbiogasanlæg, men nu vil selskabet, der i ejerkredsen har flere store landmænd fra området, bygge dobbelt så stort samme sted.

Baggrunden er, at der længe har været planer om et lignende anlæg på Springenbjergvej kun 400 meter fra anlægget på Karlemosevej. Ejerkredsene er derfor enige om, at det giver mere mening at udvide anlægget på Karlemosevej, som allerede er under opførelse.

Udvidelsen betyder, at anlægget i stedet for 100 tons dagligt skal håndtere 200 tons gylle eller som nævnt 72.000 tons på årsbasis. Gyllen, som suppleres med blandt andet græs og dybstrøelse forvandles på sin vej gennem anlægget til 17.000 tons biogas.

Med sammenlægningen af de to projekter er der ikke længere tale om et gårdanlæg, og derfor sættes det helt store godkendelsesmaskineri nu i gang.

Forleden nikkede Miljø-, Teknik- og Planudvalget ja til projektet og dermed til at sætte gang i planlægningen.

Annonce

Flemløse Biogas

En gruppe af svine- og kalveavlere vil udvide et biogasanlæg under opførelse på adressen Karlemosevej 3, Flemløse.

Anlægget skal dagligt kunne modtage 200 tons gylle, dobbelt så meget som anlægget under opførelse.

90 procent af udvidelsen vil være biomasse fra lokalområdet og en del vil kunne føres til anlægget i rør eller uden for offentlig vej.

Udvidelsen betyder, at der skal opføres yderligere to biogasreaktorer på Karlemosevej.

Afstanden til naboer, der ikke har tilknytning til anlægget er min. 300 meter.

Miljø-, Teknik- og planudvalget har sagt ja til igangsætning af planarbejdet.

Ikke mere lugt

Selv om anlægget nu skal håndtere dobbelt så meget gylle, som det oprindeligt var planen, bliver der ikke tale om dobbelt så meget lugt, fortæller sagsbehandler Dorthe Toft, Assens Kommune.

Anlægget skal stadig overholde de vejledende grænser for udslip, så der vil blive stillet krav om for eksempel filtre, der mindsker lugtudslippet. Der vil heller ikke som følge af udbygningen komme meget mere end de fem daglige lastbiler, som gårdanlægget ville belaste området med, idet meget af gyllen transporteres via rør. Rent fysisk vil anlægget blive større med for eksempel fire i stedet for to lagringstanke, men arealet på 30.000 kvadratmeter udvides kun en smule.

Det er uvist, hvornår biogasanlægget står klar til brug, da der ud over tillæg til kommuneplanen og lokalplaner, som skal i høring, også skal laves miljøkonsekvensrapport og miljøvurdering af planer og projekt, før der kan laves en miljøgodkendelse.

- Det afhænger af, hvornår vi får tingene fra ansøgerne. Teoretisk set kan det gennemføres på et år, men i praksis går det sjældent så hurtigt, siger Dorthe Toft.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce