Annonce
Odense

Biogas-udvidelse får folk op ad stolene: Kritikere frygter støj, trafik og lugtgener

Vil en udvidelse af biogasanlægget i Fangel fra 132.00 ton årligt til 250.000 ton årligt betyde flere eller færre lugtgener? Det er der delte meninger om, og fire underskriftsindsamlinger fordeler sig med to for udvidelsen og to imod. Foto: Fangel Bioenergi
Kritikerne af en mulig udvidelse af biogas-anlægget i Fangel frygter tilstande som i Kalundborg, hvor kommunen er endt med at politianmelde det lokale biogasanlæg for lugtgener. Tilhængerne ser derimod fordele ved en udvidelse - både hvad angår lugt og trafik.

Fire underskriftindsamlinger - to for og to imod - og 99 høringssvar fordelt på 58 husstande.

Sådanne tal er ikke hverdagskost, når Odense Kommune sender en sag i høring, og det vidner om, at den mulige udvidelse af biogas-anlægget i Fangel i Odenses sydlige udkant er noget, der i den grad kan få folk i lokalområdet op ad stolene.

Den politiske behandling af sagen begynder tirsdag i By- og Kulturudvalget.

Sagens omdrejningspunkt er, at ejeren af biogas-anlægget, Bigadan, har ansøgt Odense Kommune om lov til at udvide kapaciteten fra 132.000 ton om året til 250.000 om året.

Kritikerne, som der bedømt ud fra antallet af underskrifter er flest af, frygter, at udvidelsen vil føre til mere støj, trafik og ikke mindst øgede lugtgener fra den biomasse, der brændes af.

Tilhængerne mener omvendt, at udvidelsen, der også vil medføre trafikale omlægninger, kan blive en fordel, fordi en del tung trafik vil kunne ledes en anden vej. "Ja tak til sikker skolevej" lyder f.eks. mottoet på en af de to underskriftindsamlinger, der støtter en udvidelse. Underskriverne - 15 styk - er primært fra boligkvarteret "Det Gyldne Kvarter" ved Dahlsvej.

Annonce

Lugten trængte ind i huset, og det var forfærdeligt. Som rådne æg og meget, meget kraftigt.

Bartosz Pilecki, Skt. Klemens.

Frygter Kalundborg-tilstande

Den anden af de to underskriftindsamlinger, som støtter udvidelsen, er bakket op af 23 beboere primært på Østermarksvej.

Initiativtager er Niels Chr. Larsen, der kalder en udvidelse af biogasanlægget, som han selv leverer biomasse til fra sit fritidslandbrug, for "en fantastisk idé".

- Med udvidelsen bliver der indført ny teknologi, og det betyder færre gener. Også for de, der bor i nærheden, siger han og henviser især til, at det nye anlæg vil gøre det muligt at aflæsse leverancerne af biomasse indendørs fremfor udendørs som i dag. Derudover vil det også aflaste trafikken i området med den nye tilkørsel, der planlagt i forbindelse med det udvidede biogasanlæg, mener Niels Chr. Larsen.

Kritikerne frygter omvendt, at det vil gå som Kalundborg. Her er Bigadan medejer af et moderne biogasanlæg, der åbnede for cirka et år siden med en kapacitet på 300.000 ton per år. Siden åbningen i starten af 2018 har anlægget ifølge kritikere medført store lugtgener i dele af byen.

Og selv om det flere gange har lydt fra virksomheden, at problemerne med lugtgener ville være midlertidige i en kort indkøringsperiode, så stinker det fortsat til stor gene for en del af byens indbyggere, mener Kalundborg Kommune, som nu har politianmeldt virksomheden.

Bartosz Pilecki, der bor cirka halvanden til to kilometer fra biogas-anlægget i Fangel, er en af dem, som frygter Kalundborg-tilstande, hvis politikerne siger ja til en udvidelse af Fangel-anlægget. Derfor har han været initiativtager til en underskriftindsamling i Skt. Klemens imod udvidelsesplanerne, som 758 har skrevet under på.

- I Kalundborg har Bigadan (som ejer anlægget sammen med Ørsted, red.) forsøgt at løse det i et år, og det er ikke lykkedes, påpeger han.

Allerede slemt

Nogle af de tætteste naboer har i flere år kæmpet imod enhver tanke om at udvide biogas-anlægget, og de har flere gange offentligt luftet deres kritik af Bigadan.

Men selv i Skt. Klemens, der ligger et stykke væk, og hvor Bartosz Pilecki har boet cirka et år, er der af og til lugtgener, siger han.

- Det er ikke hele tiden. Men for nogle uger siden var der tre dage i træk, hvor det lugtede, og i starten af april var der én aften, hvor det var helt galt. Lugten trængte ind i huset, og det var forfærdeligt. Som rådne æg og meget, meget kraftigt, siger han og tilføjer:

- Vi frygter, at hvis udvidelsen bliver godkendt, bliver det ubærligt.

Bartosz Pilecki siger, at han og flere andre fra hans område flere gange har forsøgt at klage til Odense Kommune over lugtgenerne, de oplever.

- Svaret er altid, at lugten ikke kan komme fra biogas-anlægget, fordi vinden ikke kommer derfra. Men det passer ikke, for det lugter ikke kun i den retning, vinden blæser. Selvfølgelig mærkes det kraftigst der, men det lugter også i andre retninger, siger han og tilføjer:

- Sidste gang tog jeg min bil og kørte over til biogasanlægget, og der var en meget kraftigt lugt fuldstændig svarende til den, jeg kunne lugte derhjemme. Selvfølgelig bare meget kraftigere. Det er åbenlyst, at der allerede er noget nu, som ikke er, som det skal være.

Karsten Buchhave er adm. direktør i Bigadan, der bl.a. ejer biogas-anlægget i Fangel. Han mener ikke, at de problemer med lugtgener, der har været i Kalundborg, meningsfuldt kan overføres på planerne i for en udvidelse i Fangel. Arkivfoto: JyskFynske Medier

Bigadan: Helt ude i hampen

Karsten Buchhave, der er adm. direktør i Bigadan, er helt uenig i den kritik, der rejses af udvidelsesplanerne.

- Det er helt ude i hampen, siger han.

Han hæfter sig ved, at der også er naboer, som støtter udvidelsen, og han påpeger, at det vil være til gavn for samfundet og for den grønne dagsorden at udvide anlægget til at kunne håndtere mere bioaffald. Derudover afviser han fuldstændig sammenligningen med de problemer, der har været i Kalundborg.

- Jeg ved ikke, hvad det er, man frygter. Det er taget ud af den blå luft, siger Karsten Buchhace og tilføjer, at de to anlæg i henholdsvis Kalundborg og Fangel ikke kan sammenlignes, fordi det er både teknikken og biomassen i de to anlæg er forskellig.

- Det er en anden helt biomassesituation. Og det er da rigtigt, at der har været nogle udfordringer i opstarten. Men lad være med at blande det ind i forhold til Fangel, lyder hans opfordring.

Efter planen skal byrådet endeligt tage stilling til sagen inden sommerferien.

Biogasanlægget står til at blive dobbelt så stort, hvis det står til politikerne i Odense. Kun Enhedslisten har på forhånd sagt nej til en udvidelse. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce