Annonce
Odense

Biogas-beslutning udskydes til efter sommerferien

Fangel Biogas ønsker at udvide kapacitaten fra 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt. Det møder både modstand og opbakning i lokalområdet. Foto: Nils Svalebøg.

Der er brug for flere oplysninger i sagen om en mulig udvidelse af Fangel Biogas. Derfor bliver sagen nu udskudt til efter sommerferien.

Det blev By- og Kulturvalgets beslutning, da politikerne tirsdag for første gang skulle have forholdt sig til biogasanlæggets ejers ønske om at udvide fra den nuværende kapacitet på 132.000 ton om året til 250.000 ton om året.

I lokalområdet vækker sagen stor opmærksomhed, og der er afgivet 99 høringssvar fordelt på 58 husstande. Desuden er der lavet fire underskriftindsamlinger - to til fordel for en udvidelse og to imod.

Kritiske beboere frygter flere støj-, trafik- og lugtgener, mens tilhængerne af en udvidelse argumenterer med, at udvidelsen, der også vil medføre trafikale omlægninger, kan blive en fordel, fordi en del tung trafik vil kunne ledes en anden vej. Desuden vil lugtgenerne kunne formindskes, mener tilhængerne, fordi udvidelsen vil give mulighed for indendørs aflæsning af biomateriale til anlægget.

Kritikerne frygter omvendt tilstande som i Kalundborg, hvor et nyt og moderne biogasanlæg, der åbnede for cirka et år siden, er blevet politianmeldt af Kalundborg Kommune efter vedvarende problemer med lugtgener.

Anlægget i Kalundborg er delvis ejet af Bigadan, der også ejer Fangel Biogas. Adm. direktør hos Bigadan, Karsten Buchhave, erkender, at anlægget i Kalundborg har haft "udfordringer i starten", men han afviser, at de to anlæg kan sammenlignes.

Med udsættelsen af sagen kan en beslutning i By- og Kulturudvalget nu tidligst komme på udvalgsmødet, det finder sted 20. august. I forbindelse med udvalgsmødet vil politikerne besøge biogasanlægget, oplyser By- og Kulturforvaltningen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny bog: Da Skibhuskvarteret blev til

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce