Annonce
Danmark

Jernbane til Billund skaber øget biltrafik: Dansk Folkeparti forsvarer fortsat projektet

En jernbane mellem Billund og Vejle har længe været et stort ønske for Dansk Folkeparti. Derfor er banen i folkemunde blevet døbt "Tulle-banen" efter partiets politiske leder Kristian Thulesen Dahl. Foto: Michael Bager/Scanpix
Dansk Folkeparti holder ifølge finansordfører René Christensen fast i, at der skal bygges en jernbane mellem Vejle og Billund, selv om jernbanen ifølge en samfundsøkonomisk analyse fra Banedanmark vil skabe forhindringer for mange bilister. Det fremgår af analysen, at bilister tilsammen må køre op mod 348.000 ekstra kilometer om året for at komme omkring en færdig bane, skriver Berlingske.

René Christensen, har I i Dansk Folkeparti kendt til oplysninger om, at Billundbanen vil føre til øget biltrafik?

- Ikke på kilometer, men når du laver en jernbane gennem et terræn, giver det selvfølgelig både trafikale muligheder og udfordringer. Udfordringer er til for at blive løst, og hvis der i forhold til lokaltrafikken er et behov for en ekstra overkørsel, må vi se på det og skaffe den finansiering, der skal til.

Holder Dansk Folkeparti fortsat fast i ønsket om at bygge Billundbanen - også på baggrund af oplysningerne i Banedanmarks analyse?

- Ja, det er et ønske for området også. Det drejer sig om at servicere Danmarks andenstørste lufthavn. Vi ønsker et lokalområde og et Danmark i balance, og hvis der viser sig at være nogle helt særlige trafikale udfordringer, skal vi have kigget på det.

Det har været fremme før, at Billundbanen er en dårlig samfundsøkonomisk forretning, der vil give underskud, selv hvis man fik den gratis. Hvorfor kaste penge efter et projekt, der på flere parametre ser ud til at være en ulempe?

- Vi vil gerne være med til at sørge for, at infrastrukturen omkring lufthavnen er i orden.

Banedanmark peger på, at banen skal have tre gange så mange passagerer, end den forventes at få, for at være rentabel. Hvis behovet ikke er der i forhold til de penge, den koster, hvorfor er det så en god idé?

- Det er jo ikke sådan, at ingen kommer til at køre med jernbanen, og tit og ofte er det konservative skøn, der ligger. Men vi anerkender, at der bliver behov for et offentligt tilskud for at drifte. Sådan er det også med de fleste andre jernbaner, der er en af de dyreste transportformer.

Men hvis den er en ulempe for bilister, og den økonomisk ikke kan betale sig, hvilke gode argumenter er der så tilbage for at bygge jernbanen?

- Det er godt for miljøet, fordi det er eltog, det giver øget mobilitet i et område med vækst, det giver infrastruktur til Danmarks andenstørste lufthavn. Det er en masse positive ting. Det er Danmark i balance. Hvis det kun handler om én ting, så skal alt jo foregå på Sjælland, og der skulle aldrig være bygget en motorvej i Jylland. Det handler om politiske prioriteringer.

Annonce

Billundbanen

  • En jernbane mellem Vejle og Billund var var en del af infrastrukturaftalen mellem den forrige regering og Dansk Folkeparti, ligesom den også var en del af Thorning-regeringens såkaldte togfond.

  • Banen er i folkemunde blevet døbt "Tulle-banen" efter Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl. Det skyldes, at den er en mærkesag for hans parti.

  • Anlægsomkostningerne er mellem 0,9 og 1,1 milliarder kroner afhængig af løsningen.
  • Banedanmark har gennemgået en række mulige linjeføringer, men fælles for dem alle er, at de er en dårlig forretning for samfundet. Projektet har således mødt kritik fra flere trafikforskere.

  • Mens banen er et stort ønske for ikke mindst Billund Lufthavn, har midt- og vestjyske borgmestre samt det vestjyske erhvervsliv gjort stor modstand mod projektet, da det kan afskære Vestjylland fra en direkte togforbindelse til hovedstaden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce