Annonce
Indland

Billedserie: Royale og politikere fejrer genforening

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Genforeningen er noget særligt, fordi det foregik med en folkeafstemning, mener Mette Frederiksen.

Regeringen markerer fredag 100-året for Genforeningen med en gallaforestilling på Det Kongelige Teater.

Ved ankomsten fortæller statsminister Mette Frederiksen (S), at det er vigtigt at markere genforeningen, fordi den foregik på en særlig måde.

- Dengang for 100 år siden, da sønderjyderne kom hjem til Danmark, gjorde vores forfædre det på en helt særlig måde - folkeafstemning, fredeligt, ordentligt og demokratisk, siger hun til TV2.

To folkeafstemninger i februar og marts 1920 betød, at den nye dansk-tyske grænse i Sønderjylland blev flyttet sydpå til Kruså.

15. juni 1920 overtog Danmark formelt administrationen over det genforenede Sønderjylland. Denne dato regnes som den officielle genforeningsdag.

Men gennem hele 2020 vil Genforeningen blev fejret med en række arrangementer. Et af dem er aftenens gallaforestilling.

/ritzau/

Annonce
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce