Annonce
Livsstil

Billedgalleri fra Troensehaven: Tag med ind i Helles helle

Den høje terrasse er omkranset af et bed med komplementærfarverne blåt, orange, gul og lilla, der står godt til det mørke robinietræ. Foto: Katrine Becher Damkjær

Som barn fik Helle Troelsen hjertebanken af forelskelse, da hun opdagede, hvilke kunstværker der var gemt i planternes detaljer, og siden 2011 har hun skabt sin egen drømmehave. Der laver hun sine egne planter, lader sig opsluge af naturens cyklus og finder ro, når tankerne myldrer. Til efteråret udkommer bogen "Haven i Troense" om den 3250 kvadratmeter store oase.

- Krudt.

Helle Troelsen udtaler ordet energisk og med masser af netop krudt, mens hun læner sig frem og oser af begejstring.

Som barn var det hendes mormor, der brugte ordet om de kolorte, Helle Troelsen hentede på marken.

Det skulle være dem med masser at krudt i. De store bløde, der lugtede mest, og havde de største fluer sværmende om sig. Ikke de flade, tørre, som ellers var de nemmeste og mindst ubehagelige at samle op.

- Jeg fik nogle øre for hver pose kolort, jeg hentede på marken, og så sagde min mormor til mig, at de var så slemme, at de skulle ned i en tønde. Derefter hældte vi vand på, og når jeg kom igen 14 dage senere, viste hun mig det dejligste vand, som hun kaldte det. Det hældte hun ud over grøntsagerne i sin køkkenhave, og så voksede det frem. Det er krudt til planterne. På den måde lærte jeg alt om jordforbedring, mikroliv, og hvordan tingene nedbrydes af biller og insekter. Jeg har fået haveinteressen ind med modermælken, fortæller Helle Troelsen.

Fra sit østvendte kontor i bindingsværksidyllen i Troensehaven på Tåsinge kan hun skimte solen bag morgenens disede og fugtige skydække. Under træstammer og stensætninger, bag buske og i krat venter insekter, bier og sommerfugle tålmodigt på tørvejr til at drage på opdagelse i den 3250 kvadratmeter store have.

Den er opdelt i vidt forskellige rum med vidt forskellige funktioner, men samlet set er den Helle Troelsens version af det paradis, hun så potentialet til, da hun og Thomas Birkbak købte stedet tilbage i 2011. Et sted, der taler til følelser og sanser, og et sted med referencer til Helle Troelsens mormor og områdets historie som frugtplantage for Valdemars Slot.

Blå bog

Helle Troelsen, 53, har hele sin karriere arbejdet med organisation og ledelse, både som konsulent, leder og chef.Ved siden af sine job har hun gennem 20 år rådgivet og tegnet haver for andre. Siden foråret 2017 har hun drevet Troensehaven som en virksomhed. Hun arbejder som havedesigner, skriver artikler, holder foredrag og workshops og har også weekender med åben have, hvor folk kan besøge Troensehaven.

Den begyndte hun at anlægge sammen med Thomas Birkbak, da de overtog stedet i 2011.

Han er økonom og arbejder som risk manager i GF Forsikring.

Er aktuel med bogen "Haven i Troense", der udkommer i begyndelsen af oktober. Den er lavet i samarbejde med Karen Syberg og Stuart McInstyre.

Helle Troelsen er stærkt optaget af vores samhørighed med naturen, og hun har indrettet sin have, så der er flest mulige dyr. Fasanen hedder Henry, og hun stiller mad ud til havens tre pindsvin. Desuden holder hun og Thomas Birkbak høns, og så har hun valgt planter og skabt levesteder, der giver de bedste muligheder for at tiltrække fugle og insekter og sikre et rigt liv under jordoverfladen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Har ramt en tendens

Som barn gik ferieturene som regel til England og de imponerende haver i den sydlige del af landet. Haver som Sissinghurst Castle Garden, Wisley Garden og Great Dixter, men selv om man kan planternes navne på både dansk og latin allerede som 10-11-årig, er det ikke altid lykken at skulle rundt i endnu en have.

I stedet placerede Helle Troelsen sig engang i den del af Great Dixter, der hedder "The Sunken Garden". På et tidspunkt fik hun øje på planten Euphorbia wulfenii characias.

- Den havde nogle enorme blomsterstande, og hver eneste blomst i blomsten havde nogle øjne, der stak ud på stilken, en lang tud og en mund, der grinede ad mig. Hold nu op, et kunstværk, tænkte jeg, og så gik jeg pludselig på opdagelse i detaljerne i planterne omkring mig. Stilen i Great Dixter er vild, og jeg bevægede mig ud i det og fik hjertebanken. Det gik lige i blodet, og jeg blev forelsket. Fra det tidspunkt var det en drøm at få en have som den, fortæller Helle Troelsen.

Senere havde hun som ung en periode, hvor hun gik mere op i kunst og kultur, men siden hun som 24-årig fik sin første have, har hun slet ikke kunnet lade være. Selv de fem år hun boede i Grønland, hentede hun planter i fjeldet og lavede have af dem.

For halvandet år siden gjorde hun sin store passion til sin levevej.

Nu indretter hun haver for andre, både private, institutioner, museer og kulturinstitutioner, holder foredrag og workshops og skriver artikler, og hun har tilsyneladende ramt en stærk tendens, for der er bud efter hende fra hele landet. Hun mærker tydeligt, at det er blevet moderne at have have, og at også mange unge gerne vil tættere på naturen og den sanselighed og taktilitet, der findes, når man ikke kun bruger hjernen, men også får jord under neglene.

Gode råd

Helle Troelsen giver følgende råd, når du skal anlægge eller forandre en have:Tænk over, hvad du vil med haven. Skal der for eksempel være grøntsager og blomster til at plukke ind?

Hvad har du tid til, og hvad har du råd til?

Prøv at dele haven op i rum og sæt ord på, hvad du vil med de forskellige rum. Det kan være ord som pryd, nytte, aktivitet, ophold eller frugt. Sæt også gerne associationer på, hvis du anlægger et bed. Jeg har for eksempel tøsebedet, mormorbedet, grøftekantsbedet, skoven og det maskuline bed. Det gør det nemmere at vælge planter til og fra.

Tænk årets cyklus ind, så der er noget kønt at kigge på hele året, og så skal der være noget i både lofts-, væg- og gulvhøjde.

Overvej, om du er til det stramme formklippede eller det bløde organiske.

Du kan være vild, men du skal også have noget, der danner ro for øjnene. Jeg har buksbomkuglerne og plænen, men også planter, som kun har blade.

Husk, at en have gerne må hænge sammen med bygningen og områdets særkende.

Helle Troelsen dyrker sine egne planter, så de tilpasser sig klimaet i haven. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Et lærred, der skal fyldes ud

For Helle Troelsen er en have ikke kun de blomster og planter, der står over jorden. Det er også hele det dyreliv, der i haven, og det krible-krable-liv, der findes under jordoverfladen, og så er der masser af lighedspunkter med kunsten.

- Jeg ser en have som et lærred, man skal fylde ud med et kunstværk, så man taler både til sanserne og følelser, siger hun.

Selv ryddede hun og Thomas Birkbak stort set alt, da de overtog ejendommen i Troense på Tåsinge, der karakteristisk for området har fungeret som frugtplantage for Valdemars Slot. Kun de krogede gamle træer, tre rødbladede prydtræer og nogle kirsebærlaurbærbuske fik lov at overleve.

Siden gik Helle Troelsen i gang med at dele haven op i forskellige rum med hver deres særkende. Her er prydhave med tøse-bed i lyserøde nuancer og bede holdt i hvide, brændte eller kølige kombinationer, og hvert bed er komponeret, så der er noget at se på, fra de første spæde forårsfarver titter frem, til de sidste roser afblomstrer sidst på året. Samtidig er der både noget højt, noget mellemhøjt og noget lavt for at sikre balancen, mens runde, formmæssigt stramme buksbomkugler hele tiden leder besøgende videre om næste runding.

I et rum for sig hænger de smukkeste, vaniljesmagende, orange hindbær side om side med struttende brombær, hindbær, porse til snaps og kirsebær.

Har Helle Troelsen en hel dag i sin have, holder hun nok hvil, men hun får næsten aldrig brug for at smøre sig en mad. I stedet snacker hun sig gennem dagen med ærter, æbler, bær og spiselige blomster.

Hvis Helle Troelsen har en hel dag i sin have, går hun sjældent ind for at lave frokost. I stedet spiser hun sig gennem haven i løbet af dagen. Hun går dog også meget op i at lave god mad. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Forskellige udtryk

Mellem frugtespalierer har hun skabt sin egen vilde køkkenhave, hvor snorlige rækker er afløst af blandingskultur. Af hvidløg mellem jordbærrene og morgenfruer, der trækker bestøvende bier og svirrefluer ind i drivhuset til en hule af vinranker, tomatplanter, chilifrugter, basilikum og ananaskirsebær, der står fantastisk til de smagfulde tomater i en salat.

For Helle Troelsen er køkkenhaven det område, der minder hende mest om barndommens drøm om sin egen vilde have fra Great Dixter.

Helle Troelsen ryster let på hovedet, som om det er noget fjollet noget, når hun taler om symbiosen mellem natur og dyr, mellem hende og haven. Om at tale med planterne og sige godnat til hønsene. Hun kigger ind over hegnet til hønen Putte, den ene af de seks høns, der er tam.

- Hun ved ikke, hun er en høne. Hun går i hælene af mig, og når jeg drikker kaffe, sidder hun på skødet af mig. Om aftenen siger jeg godnat til hende, og så svarer hun med en pludren, fortæller Helle Troelsen.

Tynget af flere hundrede års tilbagevendende levering og en imponerende mængde af æbler kan man nær hønsene krybe i skjul under adskillige frugttræer så krogede som kuskefingre.

Herfra har haven en anden karakter.

I en linje kan man se, hvordan træerne har dannet en plantage, og samtidig er der kig til den del af haven, der er indrettet som skov. En gammel stamme ligger gennem området, mens en anden er skåret op som kævler, der fungerer som rumadskillelse. Henry, fasanen, sover på pinden, og har haft seks koner. I de krogede gamle træer og i den væltede træstamme er der et krible-krable-liv uden lige.

Bag rumadskillelsen inviterer to strandstole i træ til afslapning i den del af haven, Helle Troelsen kalder traditionen.

Helle Troelsen har været nødt til at klippe nogle af georginerne ned for at redde dem i år. Normalt er de meget højere. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Sadler om på grund af tørken

Stolene er fra et sydafrikansk bæredygtighedsprojekt, hvor udsatte unge brækker brugte vintønder fra hinanden og laver møbler af dem. Det er firmat Greatafrica.dk, der sælger dem.

- Den ene er fra rødvin, den anden fra hvidvin. Det kunne man se i starten, siger Helle Troelsen.

Man får lyst til at lade sig sænke ned i en af de to stole og bare nyde, men for Helle Troelsen har den del af haven snarere været frustration i år. Med bagende sol fra morgen til aften har det sydvendte stykke med de stramme kvadratiske hække og det, hun kalder mormorbedet, op mod huset været ekstrem udsat i tørken.

I forvejen har Helle Troelsen brugt fire-fem timer på at vande, og derfor var hun nødt til at prioritere benhårdt. Den del, der er bygget op med referencer til Valdemars Slot-haven og med blomster som riddersporer, liljer, roser, storkenæb, pæoner og bonderoser, der også stod i hendes mormors have, stod sidst på listen.

- Det var hårdt, men jeg vandede lidt hver 14. dag, og så måtte det leve eller dø. Jeg tror, vi skal forvente flere tørre somre, og derfor begynder jeg at sadle om.

I hvert bed skal der være et træ til at skabe skygge, og så skal der blandt andet plantes blodrød storkenæb, hedebjergmynte, lavendler, pilebladet pære kaldet "nordens oliven" og hør, som hun har erfaret klarer sig bedst i tørken.

Den har ikke kun haft indflydelse på bedenes sammensætning. Helle Troelsens dagsrytme har også ændret sig markant, fordi hun har været nødt til at bruge adskillige timer hver dag på at vande.

Helle Troelsen så straks potentialet i stedet, da hun og Thomas Birkbak begyndte at kigge på det, men til at begynde med bakkede hun ud, fordi hun ikke kunne overskue at renovere huset. Heldigvis viste ejendomsmægleren dem et andet hus, der havde fået Nyboligs renoveringspris, og så gik parret i gang. Både hus og have blevet lavet helt om. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Finder ro i haven

Når Helle Troelsen har en hel dag til at være i haven, begynder hun normalt med kaffe og udsyn fra terrassen. Eller også går hun rundt i dagens gryende stråler med sit kamera. Først senere begynder den produktive del af hende at vågne, og trangen til at udrette noget breder sig i hende. Da summer haven allerede. Fuglene er der, duftene, der er mest intense om morgenen, er der og duggen på alle kronbladene.

Så skal der tyndes ud i rodfrugter, høstes bær eller beskæres roser alt efter årstiden. Op ad dagen nyder Helle Troelsen også at nusse om sine planter i sit planteværksted.

Hun laver stort set alle sine planter selv for at sikre sig, at de er levedygtige i det danske klima. Når eftermiddagens smukke lys rammer haven, tager hun gerne kameraet frem igen. Der skal også vandes, og lige så stille trapper hun ned. I skumringen holder hun øje med pindsvin, sætter mad ud til havens dyr og lukker for hønsene, og så sætter hun sig gerne sammen med Thomas Birkbak på aftenterrassen for at få pulsen helt ned.

I år har hun været nødt til at snige flere timers vanding af haven ind både morgen og aften. Også på hverdage, hvor hun arbejder i sin virksomhed med at lave haver for andre, skrive artikler, holde foredrag og workshops.

Skulle tankerne svirre som legesyge sommerfugle, eller har hun bare behov for ro, kan hun gå ind i meditationshaven eller mindfulnesshaven, som den er kommet til at hedde.

Selvom tjørn er noget hulens noget at holde, er det sådan, hækkene er i Troense, og derfor var det også det oplagte valg, da Helle Troelsen ville hegne haverummet tættest mod vejen ind. Hun sænker automatisk stemmen, da hun lukker den sorte smedejernslåge bag sig.

- Kan du mærke roen, hvisker hun og sætter sig på den regnvåde bænk.

De frugtfyldte grene lægger sig som en bueformet tipi omkring hende og giver hende plads og rum til at lade op på ny.

Køkkenhaven bugner af frugt og grøntsager, og den er ikke sået med lange lige rækker. Stilen er mere vild. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Optaget af havens cyklus

Helle Troelsen er i pagt med naturen, og det samme er hendes have. Alt er gravet med håndkraft af hensyn til dyrene under jordens overflade, tørvene er blevet rullet af, der er blevet jordforbedret og tilsat kompost.

- Mit brand er at trække naturen ind og være bevidst om jordens betydning. Jord er også en ressource, og en have er ikke kun det æstetiske. Der skal være liv, og det skal være en levende have, siger Helle Troelsen, der har ramt en tendens i tiden.

Hun mærker tydeligt, at det er blevet moderne at dyrke have, og mange unge vil gerne bruge deres sanser og have jord under neglene.

Selv kan hun ikke plantes foran et fjernsyn, men lader sig i stedet opsluge af haven og naturens cyklus. Af det nærmest eksistentielle, der ligger i at følge haven og planterne året rundt fra undfangelse til død.

I september planter hun de små, nye planter, hun så længe har nurset, ud i haven, og senere bliver haven puttet til vinteren.

- Alle bedene får dyne på. Jeg lægger visne blade og plantemateriale hen over den. Der skal ikke være bar jord. Køkkenhaven får halvomsat kompost, og i februar-marts er det ved at være omsat. Så får prydhaven fem centimeter kompost fra genbrugsstationen. Alle orme og dyr under jorden er mega sultne, og når jeg skal til at så, er jorden så blød, at jeg kan stikke armen halvt ned i den, forklarer Helle Troelsen.

Hun er snart aktuel med bogen "Haven i Troense", som er skrevet i samarbejde med Karen Syberg. I beskrivelsen af den står, at bevidstheden om vores egen natur og samhørigheden med al anden natur gennemsyrer Helle Troelsens fortælling.

- Det er svært at sætte ord på, hvad det giver mig at være i haven, for jeg lever i symbiose med den. Jeg er min have. Jeg er mine planter. Jeg hænger sammen med min have, og jeg er fuldstændig afhængig af at være i den, siger hun.

Så bryder solen igennem, og en sommerfugl dukker kækt op fra sit skjul.

Helle Troelsen har tidligere været tæt på at gøre haveinteressen til sit erhverv, og for halvandet år siden gjorde hun alvor af tanken. Hun dyrker selv sine planter, og sælger også ud af dem. Foto: Katrine Becher Damkjær
Bedene ligger som runde øer i plænen, og selv om man ikke kan se det hele på én gang, leder de organiske former besøgende videre. Foto: Katrine Becher Damkjær
Haven har et andet udtryk, når man trækker ned i den og sætter sig under frugttræerne med deres løsthængende frugter. Foto: Katrine Becher Damkjær
De gamle, krogede træer bugner af frugter på grene, der når helt ned til plænen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helle Troelsen dyrker selv de fleste af sine planter, så hun er sikker på, at de passer til klimaet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helle Troelsen har tidligere været tæt på at gøre haveinteressen til sit erhverv, og for halvandet år siden gjorde hun alvor af tanken. Hun dyrker selv sine planter, og sælger også ud af dem. Foto: Katrine Becher Damkjær
Trædestensstierne er lagt, så man automatisk får lyst til at bevæge sig videre af en ny sti eller sætte sig på en stenbænk for at iagttage. Foto: Katrine Becher Damkjær
De to stole er fra et bæredygtighedsprojekt i Sydafrika, hvor udsatte unge brækker brugte vintønder op og laver møbler af træet. I begyndelsen kunne man se, at den ene stol var lavet af en hvidvinstønde, mens den anden havde været brugt til rødvin. Foto: Katrine Becher Damkjær
Aftenterrassen er et godt sted at få pulsen ned efter en travl dag. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helle Troelsen gør meget ud af at sørge for dyrene, og hun stiller både vandbade ud til dem og sørger for mad. For eksempel kommer kvarterets tre pindsvin tit trippende for at spise den kattemad, hun lægger ud til dem. Foto: Katrine Becher Damkjær
I køkkenhaven står en overvintrende artiskok i blomst. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helle Troelsen har købt denne purpur solhat på grund af dens fyldige midte men har erfaret, at flere ændrer både farve og form når de senere hen får etableret sig i haven. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helle Troelsen er aktuel med en bog om sin store have om nogle måneder. I den følger man et helt år i haven, og der er nok at gå på opdagelse i. Her er det paradisæbler med regndråber. Foto: Katrine Becher Damkjær
Frøkapslerne på havens blåregn er nærmest skulpturelle. Foto: Katrine Becher Damkjær
Blærenød. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helle Troelsens frugtbuske hænger tunge i regnen med store, smagfulde brombær. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helle Troelsen gør meget ud af at tiltrække masser af dyr i haven. Her er det en vild bi i en frøkenhat. Foto: Katrine Becher Damkjær
Hvid purpur solhat. Foto: Katrine Becher Damkjær
Kaprifolie Japonicaens blade er fulde af detaljer. Foto: Katrine Becher Damkjær
Selv om tørken har været hård ved Helle Troelsens have, er der masser af farver i den. Her er det en Kæmpejernurt. Foto: Katrine Becher Damkjær
Floks. Foto: Katrine Becher Damkjær
Bedene er delt op i nuancer. Her er det hvid knapblomst. Foto: Katrine Becher Damkjær
Vandet lægger sig i perler på løvefod. Foto: Katrine Becher Damkjær
Hvid fredløs. Foto: Katrine Becher Damkjær
Hortensia Limelight. Foto: Katrine Becher Damkjær
Sankthansurten tiltrækker bierne, og så er der godt bid i bladene, som Helle Troelsen anbefaler at hakke og komme i en salat. Foto: Katrine Becher Damkjær
De formklippede buksbomkugler leder besøgende videre gennem haven. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce