x
Annonce
Danmark

Bilister: Regeringen vil straffe uskyldige bilejere

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
FDM og leasingselskaberne mener, at konfiskering rammer uskyldige. Det lapper et hul, mener minister.

Når regeringen vil konfiskere biler, som vanvidsbilister har lejet eller lånt af privatpersoner, rammer det helt uskyldige bilejere.

Det mener FDM, der er interesseorganisation for danske bilister.

Regeringen fremlagde torsdag morgen et forslag, der skal stoppe vanvidsbilister. Et af tiltagene handler om at konfiskere den bil, der er blevet brugt, og tvangsauktionere den.

Bilen kan enten være vanvidsbilistens egen, leaset af et selskab eller lånt af en privatperson. Sidstnævnte er ifølge FDM ofte uvidende om vanvidsbilistens intentioner.

- Grundlæggende har udspillet mange gode tanker. Men når det kommer til konfiskation, mener vi, at det er et skråplan at komme ind på. Der straffer man uforvarende bilister, siger Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM.

En anden organisation er også bekymret for, at det kan ramme uskyldige bilejere. Nemlig leasingselskaberne selv.

Christian Brandt, direktør i brancheforeningen Finans og Leasing, mener, at politiet bør beslaglægge bilerne - ikke konfiskere dem. For når en bil bliver konfiskeret, får leasingselskabet ikke bilen at se igen.

- At kunderne ikke kan finde ud af at følge færdselsreglerne, vil betyde, at de tager vores ejendom fra os, siger han.

Men ved at konfiskere privatpersoners og selskabers biler lapper man et hul i lovgivningen, mener justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Vi vil sende signal om, at vi ikke vil finde os i det her.

- Og så har vi flere gange oplevet, at folk har kørt vanvidskørsel, og politiet så ikke har kunnet tage bilerne fra dem, fordi de har været ejet af en anden eller været en leaset bil. Det hul vil vi have stoppet nu, siger justitsministeren.

Men det bekymrer næstformand og retsordfører i Venstre, Inger Støjberg.

- Jeg er spørgende over for, hvordan regeringen kan sælge andres ejendom. Det er jo at konfiskere andre menneskers ejendom, sagde hun til TV2 torsdag formiddag.

Christian Brandt understreger dog, at der i regeringens forslag er en åbning, hvor leasingselskaber i visse tilfælde kan få bilen tilbage fra politiet.

Det kræver i brede træk, at selskabet har gjort så meget som muligt for at undersøge vanvidsbilisten på forhånd, og at bilisten ikke kan betale erstatning.

- Hvis den undtagelse kan rumme det, som jeg mener, er tilfældet hos os, så er problemet løst. Men vi skal først kigge lovforslaget igennem. For når undtagelser formuleres så gummiagtigt, bliver jeg bekymret, siger Christian Brandt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce