Annonce
forside

Bilfrit torv tvinger Ryttershoppen i knæ

Tina Maabo har ejet Ryttershoppen i Svendborg siden 2016, men nu tvinger det bilfri torv hende til at lukke butikken, efter omsætningen er dalet markant det sidste halve år. Foto: Katrine Becher Damkjær

Da torvet i Svendborg lukkede for biler i sommer dalede omsætningen i specialforretningen Ryttershoppen markant. I januar faldt omsætningen med 70.000 kroner, og ejer Tina Maabo ser nu ingen anden udvej end at dreje nøglen om.

Svendborg: I snart 10 år har specialforretningen Ryttershoppen eksisteret i Svendborg og solgt ride- og hesteudstyr, men nu er det slut. Forretningen holder ophørsudsalg i marts og lukker og slukker.

Tina Maabo, der overtog forretningen i foråret 2016, er ikke i tvivl om, hvorfor omsætningen pludselig er dalet:

- Det skyldes, at vores kunder ikke kan komme til at holde tæt på butikken. Det mister vi omsætning på, siger hun.

- Vi havde egentligt troet, at det nok skulle gå, selvom vores omsætning faldt hen over efteråret. Det første halve år af 2018 havde vi en stigning i omsætningen på 60 procent, mens det sidste halve år, hvor de lukkede torvet fra sommer, havde vi kun en stigning på 20 procent. Og det var lidt mærkeligt, for vores sortiment har ikke forandret sig. Men vores kunder begyndte at sige, at det var irriterende, at de ikke kunne komme tæt på og parkere, og at det var svært at finde en parkeringsplads, sige Tina Maabo.

Annonce
Indehaver af Ryttershoppen, Tina Maabo, har set sig nødsaget til at lukke sin forretning, der sælger udstyr til heste og ryttere. Foto: Katrine Becher Damkjær

Januar slog bunden ud

Skriften på væggen blev dog mere end tydelig for Tina Maabo, da hun fik omsætningstallene for januar i år.

Det blev udslagsgivende for, at hun besluttede at lukke butikken.

- I januar måned mistede vi en omsætning på 70.000 kroner sammenlignet med januar sidste år. Og da vi så kunne se, at februar måned ikke gik meget bedre, og 75 procent af vores kunder siger, at det er irriterende, at de ikke kan finde en parkeringsplads tæt på, så må vi jo handle ud fra det, siger hun og oplyser, at omsætningen i januar sidste år var på 150.000 kroner, hvorfor faldet i år er markant.

Og spørger man Tina Maabo er det bilfri torv, der blev indført 1. juni sidste år, efter alt at dømme årsagen.

- Jeg kan jo ikke sige med sikkerhed, at det er parkeringen, der er årsagen. Men omsætningen faldt samtidig med, at torvet lukkede for parkering.

Så nu gør hun kort proces.

- Vi holder ophørsudsalg fra 1. marts. Desuden er vi blevet kontaktet af tre forskellige interesserede, som ønsker at opkøbe varelageret. Hvis det ikke bliver en mulighed, lukker vi her den 20. april, og så må vi sælge resten af varelageret over webshoppen.

Hvad skal du så lave?

- Det ved jeg ikke endnu. Lige nu fylder det her det hele, siger hun og fortæller, at årsregnskabet for sidste år er færdigt, men endnu ikke offentliggjort.

- Men der er for første gang et lille underskud, slutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce