Annonce
Gear

Bilåret er skudt godt i gang

Peugeot 208 er en kendt bestseller, som er i spidsen fra årets start. Foto: Peugeot

2019 startede med et bilsalg, som i januar lå med 1400 biler over samme måned i fjor. Kampagne-modeller og mulige prisstigninger er med til at sende salget i vejret.

Det nye år er blevet kørt i gang med fuld fart. I hvert fald, når der bliver set på salget af nye biler. Det lå med godt 21.300 hele 1400 biler over samme måned i fjor.

I front finder vi den gamle kending Peugeot 208 med 978 biler, der højst overraskende er fulgt af koncernfætteren Citroën C3 lige efter. På en sikker tredjeplads finder vi Volkswagen Golf, der længe har ligget stabilt i toppen.

Den blødt designede Kia Niro crossover har også sneget sig ind på listens 16.-plads. Her er en af forklaringerne, at plug-in-hybrid-varianterne, som faldt i pris ved nytår, og som tegner sig for hovedparten af Niro-salget, også er med til at trække op.

Mange bilimportører har kørt specielle nytårskampagner, som har boostet salget. Det gælder blandt andet netop Citroën C3 og Citroën C1, hvor sidstnævnte er den eneste mikrobil, der med en femteplads ligger pænt højt.

Annonce

Top-20 bilsalget i januar

1. Peugeot 208: 9782. Citroën C3: 907

3. VW Golf: 787

4. Toyota Yaris: 581

5. Citroën C1: 523

6. VW Polo: 467

7. Nissan Qashqai: 467

8. Skoda Octavia: 452

9. Skoda Citigo: 445

10. Toyota Aygo: 442

11. VW Tiguan: 428

12. Peugeot 308: 363

13. VW Up: 359

14. Peugeot 2008: 353

15. Ford Fiesta: 346

16. Kia Niro: 326

17. Hyundai i10: 324

18. Renault Clio: 323

19. Mercedes C-Klasse: 315

20. VW Touran: 313

Kilde: De Danske Bilimportører

Citroën C3 er månedens overraskelse, som er kommet næsten til tops i januar. Foto: Christian Schacht

Nye miljøkrav

En tidligere bestseller som VW Up er til gengæld røget helt ned på en 13.-plads, mens SUV'en VW Tiguan, som der er kampagne på, er kravlet op midt på listen. VW ligger dog stadig godt med en række modeller, som også omfatter Polo og Touran.

Mercedes C-klasse, som har fået godt fat med priser, som nærmer sig de andre modeller i segmentet, sniger sig også ind på listen, hvor vi finder den noble tysker på en 19.-plads.

Den høje Nissan Qashqai, der ellers traditionelt har ligget højt, er gledet ned på en syvendeplads. Men her er man i gang med et modelskifte til nye motorer, som givetvis betyder, at der er flere modeller i pipelinen på vej til det danske marked.

Det spiller ganske givet også ind, at der er udsigt til prisstigninger på 3000-14.000 kroner pr. 1. april, når nye miljøkrav og den mere retvisende WLTP-beregning for bilernes brændstofforbrug træder i kraft. Da markedet er meget dynamisk, kan der dog også komme nye kampagner, som betyder, at nogle modeller holder priserne i ave.

Elbilerne rører også på sig, og der er kommet nummerplader på 258 nye elbiler, hvilket er markant i forhold til samme tid i fjor, hvor tallet var 36. En stor del tegnes af den helt nye Hyundai Kona Electric, som netop er begyndt at komme ud til forhandlerne.

Kia Niro er hoppet ind på en 16. plads. Især takket været et stort salg af plug-in hybridmodellen. Foto: Jens Høy

Tilfredshed

Hos De Danske Bilimportører er direktør Gunni Mikkelsen tilfreds med udfaldet af måneden.

- Da vi længe har haft en stor interesse og efterspørgsel, havde vi forventninger til en god start på året, og det skete så også med et særdeles fint salg i januar. Det er et resultat, som vi kun kan være tilfredse med. Vi er derfor glade for den gode start på året, om end vi kun har set en enkelt måned indtil videre. Det tyder på, at de seneste års afgiftsreduktioner og den gode økonomi hos danskerne fortsat påvirker interessen for at skifte den gamle bil ud med en nyere model, lyder det fra Gunni Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce