Annonce
Udland

Biden kræver Trumps samtaler med ukrainsk præsident undersøgt

Kathryn Gamble/Reuters

Joe Biden kræver en undersøgelse af, hvorvidt Trump har efterspurgt snavs om Biden i samtaler med Ukraine.

Joe Biden kræver en undersøgelse af en samtale mellem USA's præsident, Donald Trump, og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Det siger en tydeligt ophidset Biden til journalister ved et vælgermøde i den amerikanske delstat Iowa sent lørdag aften dansk tid.

Det sker, efter at amerikanske medier fredag citerede anonyme kilder for at sige, at Trump har lagt pres på Ukraines præsident i et forsøg på at grave snavs op om Joe Biden.

- Det ser ud til at være et overvældende eksempel på magtmisbrug. At tale i telefon med en leder af en fremmed magt, som har brug for USA's hjælp, og så stille spørgsmål om mig og antyde ting... det er skandaløst, siger Joe Biden.

Joe Biden er en af spidskandidaterne i Demokraternes primærvalg og dermed en mulig modkandidat til Trump ved præsidentvalget i 2020.

- Trump har gjort dette, fordi han ved, at jeg kan slå ham, siger Biden.

- Han misbruger sin magt og sin præsidentpost i et forsøg på at grave smuds frem om mig.

Ifølge de anonyme kilder har Trump i otte opkald med Ukraines præsident forsøgt at få Ukraine til at undersøge Joe Bidens søn, Hunter Biden, som for år tilbage samarbejdede med et ukrainsk energikonsortium.

Hans virke i Ukraine har været kontroversielt, da Joe Biden som vicepræsident mellem 2009 og 2017 forhandlede med Ukraines regering om blandt andet energiproduktion.

Ukraines udenrigsminister, Vadijm Prijstajko, har over for den ukrainske avis Hromadske afvist meldingerne om, at Trump skulle have lagt pres på Ukraines præsident.

Trump bakker op om den ukrainske forklaring i et opslag på Twitter natten til søndag dansk tid.

- Ukraines udenrigsminister afviser meldinger om pres fra Trump. Samtalen var lang, venlig og berørte mange emner. Korrekt, skriver Trump.

Samtidig anklager Trump medierne for at beskytte Joe Biden. Det gør han blandt andet med et citat fra den amerikanske forfatter Peter Schweizer, som Trump ligeledes deler på Twitter.

- De prøver at gøre en Biden-skandale til en Trump-skandale. Problemet er bare, at Trump ikke har gjort noget galt.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce