Annonce
Assens

Biblioteksleder: Borgerne vil få et markant mindre kulturtilbud

Ingen af Assens Kommunes seks lokalbiblioteker spares væk. Til gengæld forventes det at komme til at gå udover bibliotekernes kulturelle aktiviteter. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Biblioteksområdet i Assens Kommune skal spare to millioner kroner som en del af den nye budgetaftale for kommunen. Det kommer til at gå udover både medarbejdere og biblioteksbrugere. Til gengæld bibeholdes alle kommunens seks lokalbiblioteker.
Annonce

Bibliotekslederen for AssensBibliotekerne, Jette Blåstedt, er ikke i tvivl. Det kommer til at kunne mærkes, at der skal spares to millioner kroner på biblioteksområdet.

- Det vil få betydning for vores samarbejder med andre kulturinstitutioner som for eksempel museet. Borgerne vil få et markant mindre kulturtilbud, siger hun.

Jette Blåstedt ved endnu ikke, præcis hvor der skal spares, men hun forventer, at det bliver på samarbejdsområdet.

- For vi kan simpelthen ikke drosle vores basale driftsopgaver mere ned. Det er jo det, der holder biblioteket kørende, siger hun.

De basale driftsopgaver svarer til cirka ni af biblioteksdriftens i alt 19 årsværk, så Jette Blåstedt mener ikke, at det vil være nemt at reducere på den del. Betjening af borgerne står for cirka seks årsværk, og det er altså de resterende fire årsværk, der formentlig bliver reduceret.

Og derfor er det bibliotekernes kulturelle aktiviteter, som det går udover. Det er blandt andet konceptet 'Bogen Kommer', hvor de kommer ud til gamle, syge og handicappede med materiale, som der vil blive kigget på.

- Det kommer også til at betyde noget for vores samarbejder med andre fynske biblioteker og for vores udviklingsprojekter under Slots- og Kulturstyrelsen på landsplan, siger hun, og forestiller sig samtidig, at man bliver nødt til at se på bibliotekernes materialebudget for at finde de to millioner kroner, der skal spares.

Jette Blåstedt, biblioteksleder for AssensBibliotekerne, forventer, at besparelserne vil få konsekvenser for bibliotekernes samarbejde med andre kulturinstitutioner. Arkivfoto: Laura Kold
Annonce

Lokalbibliotekerne bibeholdes

Inden den endelige budgetaftale kom i hus, var der i BDO's rapport lagt op til, at op til fem af de seks lokalbiblioteker skulle lukkes for at spare op til 10,7 millioner kroner. Det blev dog fra politisk side vedtaget at beholde alle seks lokalbiblioteker.

- Så vi har seks huse, og så må vi finde ud af, hvordan vi skruer tingene sammen, siger Jette Blåstedt, der dog er sikker på, at det er en fordel for borgerne med seks biblioteker.

Det betyder til gengæld også, at der skal spares andre steder, og udover bibliotekernes kulturelle tilbud ser det ud til, at personalet står for skud.

- Vi har ikke mange andre muligheder for at spare end personalet, siger Jette Blåstedt og tilføjer:

- Det er et chok for medarbejderne.

Den samme melding kommer fra bibliotekarernes tillidsrepræsentant Heidi Mørch.

- Jeg forestiller mig, at alle medarbejderne er berørte over nyheden, men jeg har ikke snakket med hver enkelt endnu, siger hun.

Annonce

Tydeligt kunne mærke det

Heidi Mørch forventer også, at bibliotekernes tilbud ændres markant som følge af besparelserne.

- Der skal skæres opgaver væk, så der bliver en del, som vi ikke længere kan tilbyde, siger hun og tilføjer:

- Jeg kan ikke forestille mig andet end, at borgerne tydeligt kommer til at kunne mærke det. Formålet med folkebibliotekerne er jo meget mere end at stille en bygning med bøger til rådighed, siger hun.

Heidi Mørch peger på, at der i biblioteksloven står, at bibliotekerne skal fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Se dem her: Lyngvilds syv omstridte billeder fra Faaborg Kirke

Annonce