Annonce
Kerteminde

Biblioteks venner samler underskrifter: Vil redde lokale biblioteker fra lukning

Fra Venstre: Agnete Holm Hvidt, Kerteminde Biblioteks Venner. Eva Sørensen, Langeskov Biblioteks Venner. Kirsten Holm, Langeskov Biblioteks Venner. Annegrete Gaarde, Munkebo Biblioteks Venner. Foto: Peter Ammitzbøll

De tre støtteforeninger for bibliotekerne i Langeskov, Munkebo og Kerteminde har sat gang i en underskriftsindsamling for at bevare de lokale biblioteker.

Annonce

Nordøstfyn: Truslen om, at et, to eller alle tre biblioteker i Kerteminde Kommune skal spares væk, har fået de tre støtteforeninger til bibliotekerne i Munkebo, Langeskov og Kerteminde til at gå sammen om en underskriftsindsamling mod besparelser på bibliotekerne.

- Det er uvidenhedens glæde, at man kan foreslå at lukke bibliotekerne. Munkebo ville blive en kulturel ørken, hvis vi ikke har et bibliotek, siger Egon Gaarde fra Munkebo Biblioteks Venner, der bakkes op af Kirsten Holm fra Langeskov Biblioteks Venner:

- I Langeskov er vi chokerede over, at der kan være tale om at nedlægge Langeskov Bibliotek.

Og selvom Kerteminde Bibliotek er det mindst udsatte - ifølge sparekataloget fra konsulentfirmaet KLK - er der fuld opbakning fra Kerteminde Biblioteks Venner til, at der fortsat skal være tre biblioteker i kommunen.

- Vi står sammen i den her sag, der er ingen, der ønsker, at nogen biblioteker skal nedlægges frem for andre, forklarer Agnete Holm Hvidt fra Kerteminde Biblioteks Venner.

Indtil videre har de tre foreninger samlet næsten 1000 underskrifter fra lokale borgere i protest mod besparelserne.

- Der er stor interesse for at skrive under, for folk kan ikke forstå, at når bibliotekerne koster under 0,4 procent af det samlede budget, hvorfor de så vil nedlægge bibliotekerne, fortæller Annegrete Gaarde fra Munkebo Biblioteks Venner.

Du kan nå at skrive under endnu

De tre støtteforeninger afleverer de første underskrifter til borgmester Kasper Olesen på fredag 10. august, men underskiftsindsamlingen fortsætter helt indtil 22. august, hvor høringsfristen for spareforslaget udløber.Indtil da kan du blandt andet finde underskriftsindsamlingen følgende steder:

I Langeskov: på biblioteket og i boghandelen.

I Munkebo: hos Spar, Rema1000, F. S. Kiosken, Munkebo Idrætscenter og på biblioteket.

I Kerteminde: hos Langegades Bageri, Lulus Cafe og på biblioteket.

Annonce

Forplumret samtale

Forslaget om at spare på bibliotekerne er stillet af konsulentfirmaet KLK, der for byrådet har udarbejdet et samlet sparekatalog på 70 millioner kroner.

I sparekataloget opstiller KLK forskellige scenarier, hvor politikerne enten kan vælge at lukke et, to eller alle tre biblioteker. Hvis alle tre biblioteker lukkes, kan kommunen spare 3,9 millioner kroner i 2019 og fra 2020 og fremover 2,25 millioner kroner om året.

Det samlede sparekatalog er sendt i høring indtil 22. august. Og indtil videre har politikerne i byrådet ikke haft den store lyst til at tage stilling til de enkelte forslag i sparekataloget

- Vi har undret os rigtigt meget over byrådets fremgangsmåde, hvor man lægger det ud til høring midt i sommerperioden, siger Agnete Hvidt, der kalder kommunikationen mellem borgere og politikere "forplumret", fordi politikerne hele tiden henviser til, at det er KLK, der har udarbejdet spareforslagene og ikke byrådet.

- Hvem snakker vi med? Der er ikke nogen politikere, der vil tage ansvar for de her spareforslag, siger Agnete Hvidt.

Egon Gaarde kalder spareforslagene fra et eksternt konsulentfirma for en "hånende og ydmygende behandling af borgerne" og peger på, at det er politikernes egen skyld, at økonomien er kørt af sporet.

- De skulle have taget ansvar for længe siden, men de har ikke villet tage de upopulære beslutninger, siger Egon Gaarde.

De tre støtteforeninger har forståelse for, at kommunen har behov for at spare, men de frygter, at netop bibliotekerne kan være et dyrt sted at spare, fordi det vil gøre det svært at tiltrække nye borgere til kommunen.

- Man bliver ikke en attraktiv kommune at flytte til, hvis man nedlægger bibliotekerne, konstaterer Egon Gaarde.

Bibliotekerne i de tre byer er nemlig meget mere end bare et udleveringssted for bøger. De er lokale samlingspunkter for unge og gamle, der bruger bibliotekerne til at læse dagens avis, lave gruppearbejde, få hjælp til computeren, eller møde andre folk og få en snak.

- Det betyder rigtigt meget for et lokalområde, at man har et mødested, forklarer Kirsten Holm.

Underskriftsindsamlingen fortsætter indtil høringsperioden udløber 22. august, men allerede på fredag afleverer de tre støtteforeninger de allerede indsamlede underskrifter til borgmester Kasper Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce