Annonce
forside

Biblioteket er ikke en holdbar løsning: Nyt tilbud til unge gryer i Stenstrup

Tina Ernstsen (tv.) prøver at finde et sted, hvor de unge i Stenstrup kan være sammen. Tanken er, at forældre i byen kan skiftes til at være forældrevagt, så der er en voksen til stede, når de unge er sammen. Den tjans har hendes mor Lizzi Nygaard allerede meldt sig klar til at tage. Foto: Martin Ytting Rask

En ny ungdomsklub er under opsejling i Stenstrup. På et møde i starten af januar blev flere placeringer drøftet, og selv om intet er sikkert endnu, er bestyrelsesformand for det ene sted ikke afvisende over for idéen.

Annonce

Stenstrup: Hen over sommeren har varmen, de lange dage og skolernes ferie været lig med mere fritid og mere tid sammen med kammeraterne. Det er ingen undtagelse for de unge i og omkring Stenstrup, hvor mødestederne har været rundt omkring i byen.

Men når regn og rusk ikke indbyder til at mødes udenfor, trækker flere unge indenfor, og her har især biblioteket, der er længe åbent for selvbetjening, været et yndet opholdssted for de unge. Her kan man sidde i fred og ro, men hvor hovedformålet for de fleste er fordybelse og lån af bøger, er det i høj grad et egentligt opholdssted for flere af Stenstrups unge. Og det er ikke en holdbar løsning, mener Tina Ernstsen, der er forælder til to og bor i Stenstrup.

- Vi har snakket med bibliotekspersonalet, og de unge må gerne være her, men det er ikke holdbart som opholdssted. Min datter på 14 år kommer også af og til selv på biblioteket med sine venner, men det kan være forstyrrende for de andre brugere, hvis der enten bliver spillet musik, grinet og pjattet, eller hvis de unge ikke lige husker at rydde op efter sig selv, når de går, siger hun.

Og hvis det ikke er biblioteket, er det rundt i bybilledet, de unge hænger ud. Og det kan også være til gene for byens borgere, har Tina Ernstsen oplevet. Det gælder især på facebookgrupperne for de lokale i Stenstrup og omegn.

- Der var en masse, der brokkede sig over, at nu gør de unge det ene og det andet. Jeg har selv en datter, der er i den aldersgruppe, så jeg tænkte: "Hvad gør vi egentlig for de unge i Stenstrup, og hvor kan de opholde sig?" Og der kom jeg frem til, at de ikke rigtig har noget sted at mødes, hvis de ikke har sport at gå til. Så skal de enten til Svendborg, eller også skal de hænge ud i byen, siger Tina Ernstsen.

- Så derfor må vi selv prøve at få noget stablet på benene.

Jeg tænkte: "Hvad gør vi egentlig for de unge i Stenstrup, og hvor kan de opholde sig?" Og der kom jeg frem til, at de ikke rigtig har noget sted at mødes, hvis de ikke har sport at gå til. Så skal de enten til Svendborg, eller også skal de hænge ud i byen

Tina Ernstsen, mor til to og bosat i Stenstrup

Fyns Amts Avis rykker til Stenstrup

Fra den 21. til den 25. januar flytter Fyns Amts Avis Svendborgredaktionen til Stenstrup, og med base hos Benefit på Stationsvej vil avisen sætte fokus på alt det, der optager borgerne i Stenstrup- og Kirkebyområdet.

Vi vil gerne have besøg af dig. Ikke mindst til vores daglige redaktionsmøder, der finder sted klokken ni, og ellers er du også velkommen til at kigge forbi, når det passer dig; ikke mindst, når vi debatterer ønsket om byggegrunde i Stenstrup og Kirkeby.

Den debat finder sted onsdag den 23. januar klokken 18.30 på Stenstruplund Kursuscenter, hvor du kan møde borgmester, Bo Hansen (S) og byrådsmedlem Lars Erik Hornemann (V) foruden ejendomsmægler Per Ørum fra Nybolig. Arrangementet er for abonnenter på Fyns Amts Avis og fynsamtsavis.dk. Man kan få abonnement for 49 kroner pr. måned på sidstnævnte.

Ud over at vi er at finde i Benefits lokaler, kan du også møde en journalist fra avisen tirsdag den 22. januar i Stenstruphallen fra klokken 16 og onsdag den 23. januar på biblioteket fra klokken 13.

Annonce

Den stærkeste er ikke altid den bedste

Derfor inviterede Tina Ernstsen i starten af januar forældre i Stenstrup til et møde om et ungdomssted i byen.

- Det var for at se, om der var opbakning til at finde et sted, hvor de unge kan mødes, siger Tina Ernstsen.

I alt 15 kom til mødet. Blandt dem var leder af Svendborg Ungdomsskole, Cathri Jepsen. I de mere end 10 år, hun har været tilknyttet ungdomsskolen, har et sted for de unge i Stenstrup været på tale.

- Diskussionen har været der jævnligt. På mødet i starten af januar fortalte jeg, hvordan vi har forsøgt at løse det de andre gange. Der har jeg inviteret til møde på ungdomsskolen i Svendborg for at vise de unge mennesker og især forældrene, hvad ungdomsskolen kan og vænne dem til at komme på ungdomsskolen. Men det var der ikke stemning for på mødet, og det er også helt i orden, siger Cathri Jepsen, der stadig er klar til at hjælpe forældrene i Stenstrup.

- Jeg har mange års erfaring at trække på og kan sige, hvad der er godt, og hvad der ikke er godt. Jeg kan godt forstå, at man som forældre synes, at det er rigtig svært at finde på et tiltag til de unge. Man skal bibeholde dialogen med dem, for de skal ikke have lov til at trække sig. Det værste er altid, når de unge ryger uden for et fællesskab og begynder at lave deres egne små grupper uden voksenstyring - det er noget møg. Så laver de deres egne regler, og så er det den stærkeste, der styrer gruppen, og det er ikke altid, den stærkeste er den bedste til det, siger Cathri Jepsen.

Annonce

Bestyrelsesformand ikke afvisende

Mødet i starten af januar endte ud med to steder, man vil arbejde videre med som mulige steder til de unge.

Det ene er i boldklubbens klubhus på Skolevej, mens det andet er cafeteriet i Stenstruphallen. Intet er besluttet endnu, da bestyrelserne for henholdsvis boldklubben og hallen skal tage stilling til det på et bestyrelsesmøde sidst i januar og først i februar.

Claus Rasmussen, der er bestyrelsesformand i Stenstruphallen, fortæller, at spørgsmålet skal tages op på et bestyrelsesmøde i februar, og derfra vil man komme med en officiel udmelding. Allerførst skal bestyrelsen dog have en henvendelse fra forældrene.

- Vi har ikke modtaget nogen officiel henvendelse endnu, så det er ikke sikkert, at alle i bestyrelsen har hørt om det, men hvis den kommer, så vil vi naturligvis diskutere det, siger Claus Rasmussen og tilføjer, at der stadig er en række ubekendte at tage stilling til, når og hvis beslutningen skal tages.

- Der er sådan noget som opbakning til det, hvem står med ansvaret, hvis der sker noget, hvordan med samarbejde og så videre. Der er mange ting, der skal falde i hak, siger han.

Bestyrelsesformanden ser personligt ikke noget problem i at åbne op for de unge et par gange om ugen.

- Personligt er jeg ikke afvisende. Så længe det kan passes ind i hallens normale drift og de brugere, vi har, er jeg åben for nye tiltag. Vi vil jo gerne have, at hallen bliver brugt, siger Claus Rasmussen.

Annonce

Et sted, de kan mødes inden for fem minutter

For Tina Ernstsen er det vigtigt, at det sted, de unge ender ud med at kunne være, ligger centralt.

- Det skal være forholdsvis centralt, så de unge spontant kan mødes inden for fem minutter, så man ikke skal planlægge at tage til Svendborg og ovenikøbet er afhængig af toget hjem igen, siger Tina Ernstsen.

Målgruppen for tilbuddet bliver børn i udskolingen, og hun forestiller sig, at det skal have åbent et par gange om ugen. Og så skal der være en voksen til stede - såkaldte forældrevagter.

- Det er ikke, fordi vi voksne skal gå og snage i, hvad de unge sidder og laver. Vi skal bare vise, at vi er der, hvis de unge har brug for det, og være med til at holde styr på, hvad der sker, siger Tina Ernstsen.

Her har Tina Ernstsens mor, Lizzi Nygaard, allerede meldt sig på banen.

- Hvis jeg kan give en hånd med ved at bruge en aften dernede engang imellem, så er det fint for mig, siger Lizzy Nygaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce