Annonce
Assens

Bibliotekarerne frygter massakre: - Det er en nedvurdering af en hel profession

Biblioteket bliver reduceret til en udleveringscentral, hvis spareforslag om at lukke op mod fem af kommunens seks biblioteker gennemføres, mener tillidsrepræsentant. Arkivfoto: Laust Jordal
Revisionsfirmaet BDO foreslår politikerne at lukke op mod fem af seks af Assens Kommunes biblioteker. Bibliotekarernes tillidsmand kalder forslaget en massakre.

Antallet af biblioteker i Assens Kommune kan blive reduceret fra seks til tre eller helt ned til et, mens medarbejderstaben kan blive beskåret med op mod 75 procent.

Det sker, hvis politikerne følger et forslag fra revisionsfirmaet BDO, som har kulegravet Assens Kommunes økonomi med henblik på at finde besparelser.

Og ifølge BDO er der altså noget at hente på biblioteksområdet. I 2020 vil det være mellem 4,4 millioner kroner og 7,2 millioner kroner - alt efter hvor mange filialer lukkes, og hvor mange medarbejdere fyres - stigende til henholdsvis 6,6 millioner kroner og 10,7 millioner kroner i de følgende år.

Det spareforslag har sendt rystelser gennem bibliotekspersonalet, fortæller bibliotekar og tillidsrepræsentant Heidi Mørch, der ikke tøver med at kalde forslaget for en massakre.

- Det er det jo. Det er faktisk ikke engang overdrevet, siger hun.

Annonce

BDO's forslag

Der er i dag seks biblioteker i Assens Kommune; i Aarup, Assens, Glamsbjerg, Haarby, Tommerup St. og Vissenbjerg.

Revisionsfirmaet BDO, der har kulegravet Assens Kommunes økonomi, foreslår, at der lukkes mellem tre og fem biblioteker, og at medarbejderstaben reduceres med mellem 8,6 og 14,4 årsværk. Der er i dag omkring 19 årsværk på bibliotekerne.

Samtidig skal materialebestanden også reduceres - enten med 40 eller 60 procent.

Det vil i 2020 give besparelser på mellem 4,4 og 7,2 millioner. I årene efter vil besparelsen være på mellem 6,6 og 10,7 millioner kroner.

BDO's beslutningsblokke (det vil sige spareforslag) indgår sammen med de råderumskataloger (det vil sige spareforslag), som de politiske udvalg udarbejdede før sommerferien, i budgetforhandlingerne, der starter fredag kl. 8.30.

Dyb forundring

Der er flere årsager til, at spareforslaget vækker harme på bibliotekerne.

- Vi ser selvfølgelig med dyb forundring på, hvordan man overvejer at fjerne op til 75 procent af en hel profession, som ikke kan erstattes af en anden. Der er – heldigvis – ikke et forslag om at fyre 75 procent af socialrådgiverne, lærerne eller noget andet. Det er en nedvurdering af en hel profession, som står som den tredjemest troværdige i Danmark, siger Heidi Mørch og peger også på et andet element:

- Det undrer os voldsomt i forhold til, at man sidder med en ny kultur- og fritidspolitik, i forhold til de indspark, vi er kommer med til Vision 2030, og i forhold til at man vil bruge et nyt moderne bibliotek for udviklingen af Assens by. På byrådsmødet før sommerferien sagde man jo, at vi også er nødt til at investere i nogle af de ting, der gør, at folk rent faktisk har lyst til at bosætte sig her.

- På trods af at vi selvfølgelig godt ved, hvordan Assens Kommunes situation ser ud og har set ud i flere år. Det er vi fuldstændig klar over.

Udleveringscentral

Og så vil besparelserne naturligvis ramme bibliotekernes brugere.

Hvis der bliver færre biblioteksfilialer, vil der blive længere til bibliotekerne for brugerne, men indholdet i bibliotekerne vil også ændres markant.

- Hvis det her går igennem, så har du enten et eller tre udleveringssteder af materiale. Det er det, du har. Der vil ikke være personale til det store skolesamarbejde omkring læselyst, som vi ifølge biblioteksloven skal tilbyde. Alt det, vi arbejder med integration, er væk. Vores 'Bogen Kommer', hvor vi kommer ud til gamle, syge og handicappede med materiale, er væk. Alt vores udadvendte litteraturformidling er væk. Alle vores samarbejder med andre kulturinstitutioner (som museet og musikskolen, red.) er væk. Og vores samarbejde med arkiver og brugergrupper i al almindelighed. Det kommer også til at koste på vores regionale og nationale samarbejde.

- Alt det, I som brugere får gennem bibliotekerne vil forsvinde. Man får en materialeudleveringscentral, forudser Heidi Mørch, der dog håber, at politikerne ser anderledes på bibliotekernes rolle i samfundet, end BDO har gjort.

- Det kan godt være, jeg er naiv, men jeg har en stor tiltro til, at der er forskel på, hvad politikerne, selvom det er dem, der sidder med ansvaret, beslutter og på, hvad et revisionsfirma, som bliver betalt en millioner for at finde 30-plus millioner uden at tage hensyn til andet end, hvad der er jura, og hvad der kan gå hurtigst muligt, foreslår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom': Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder

Annonce