Annonce
Faaborg-Midtfyn

Bevaringsværdig kampestenslænge rives ned: Stor ejendom i Dyreborg bliver seniorboliger

Længen med kampestensmuren på Dyreborgvej 55 kan godt rives ned, synes politikerne. Illustration: Faaborg-Midtfyn Kommune.
Politikerne er ikke enige med embedsmændene i, at længen bør bevares.

Dyreborg: En af de store gamle, fiskergårde i Dyreborg, Dyreborgvej 55, bliver formentlig indrettet til 14 seniorboliger i et projekt, som Miljø-Bo, Tommerup, står bag.

Der bliver tale om en totalombygning og delvis nedrivning af ejendommen med 219 kvadratmeter beboelse. Den er opført helt tilbage i 1866, og en smule kontroversielt går politikerne med til at lade en bevaringsværdig kampestenslænge rive ned.


Annonce

Fordi kampestenselementer er særlige for netop dette område, anbefales det ikke at fjerne denne bygning, da der herefter i så fald alene vil være én anden gård med kampestensmur på Dyreborgvej 93 tilbage i Gl. Dyreborg og sporene af den stedlige bygningskultur dermed vil være yderst begrænset.

Indstilling fra By, Land og Kultur, Faaborg-Midtfyn Kommune.


Det kan være sin sag at bygge eller bygge om i Dyreborg, for der er mange planmæssige hensyn at tage i kystperlen:

"Arealet ligger i beskyttet landskab ned til vandet i Dyreborg og er omfattet af kystnærhedszonen. En mindre del er omfattet af strandbeskyttelseslinjen. Der skal samlet set tages højde for bebyggelsens påvirkning af kystprofilet. Ejendommen er en del af det udpegede kystkulturmiljø i Gl. Dyreborg og bevaringsinteresserne er høje," forklares det blandt andet i sagsfremstillingen.

Lokalplanprocedure sættes i gang

Umuligt er det dog næppe, og Teknik- og Miljøudvalget har nu sagt godt for at sætte en lokalplanproducere i gang, så projektet kan blive grundigt beskrevet, og så relevante interessenter kan blive hørt, før der gives grønt lys.

Sådan ser skitsen til det nye seniorbofællesskab-projekt ud. Illustration: Miljø-bo.

Politikerne har allerede været en smule i tvivl, blandt andet fordi Miljø-Byg i forbindelse med projektet vil rive en pittoresk, gammel kampestenslænge ned. By, Land og Kultur har i en indstilling til politikerne anbefalet, at kampestensmuren ikke rives ned.

Annonce

Forvaltning advarer mod nedrivning

"Bygningen som en del af kulturmiljøet er bevaringsværdig. Både kampestenselementer og -bygninger, samt stendigerne er i stigende grad under afvikling generelt, hvorfor dele af bygningskulturen for stedet går tabt. Fordi kampestenselementer er særlige for netop dette område, anbefales det ikke at fjerne denne bygning, da der herefter i så fald alene vil være én anden gård med kampestensmur på Dyreborgvej 93 tilbage i Gl. Dyreborg, og sporene af den stedlige bygningskultur dermed vil være yderst begrænset," lyder vurderingen fra embedsmændene.

Politikerne synes det er vigtigt at bevare hovedbygningens udtryk. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune.

Det råd kan politikerne i Teknik- og Miljøudvalget imidlertid ikke bruge til noget. Politikerne synes, det er vigtigt at bevare hovedbygningen, med den nuværende udtryk, men har besluttet, at udbygningen med kampesten godt kan rives ned til fordel for projektet.

Miljø-Byg købte i foråret ejendommen for 3,9 mio. kr.

Annonce
Sport For abonnenter

Landsholdets mangeårige massør har haft pacemaker i 27 år: Han tænker ikke på den, men tænker meget på Christian Eriksen

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Se videoen: Da kampuret slog 10 sendte barndomsbyen klapsalver af sted til Eriksen

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Annonce