Annonce
Erhverv

Bevarer det gamle: Tømrer med passion for kvalitet og detaljer

Natasja og Nicolaj Bruun Knudsen danner par både privat og i virksomheden. Natasja kom ind i virksomheden i 2017, fordi Nicolaj havde alt for meget at se til. - Jeg havde kun otte fridage sidste år, fortæller Nicolaj Bruun Knudsen. Så nu tager Natasja sig af opgaver som bogholderi, løn og sociale medier. Foto: Heidi Juel Skovrider

Nicolaj Bruun Knudsen står i spidsen for et tømrerfirma, hvor de gør en dyd ud af at bringe gamle bygninger tilbage til det, de var engang. - Det er et fascinerende arbejde, siger han.

Ingen ville sikkert opdage, hvis der var nogle millimeter til forskel.

- Men jeg ville vide det, og det skal bare være helt nøjagtig, siger Nicolaj Bruun Knudsen.

Han har grundlagt Bruun Bevaring og Restaurering ApS, som har hjemme i Aborg ved Assens, og han går op i deltaljerne, når han sammen med sine medarbejdere genskaber døre og vinduer i gamle bygninger.

- Det er et fascinerende arbejde. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men det er noget særligt at være med til at få de gamle bygninger tilbage til det, de var engang, siger Nicolaj Bruun Knudsen.

- Det er ligesom noget rigtigt håndværk i at genskabe tingene. Der er kvalitet i arbejdet, og der er så mange detaljer. Det er spændende at arbejde med, og det er min store passion.

Virksomheden er udsprunget af tømrervirksomheden Henning Hansen. Han valgte at stoppe i 2016 og delte virksomheden i tre dele.

- Jeg overtog den del af virksomheden, som handler om bevaring og restaurering, fordi det er det, der har min store interesse, forklarer Nicolaj Bruun Knudsen.

Og der har været nok at se til for Bruun Bevaring og Restaurering, som nu er oppe på otte ansatte.

Vi kan mærke, at når vi får de gamle og vinduer ind, er det kvalitet, og med den rigtige behandling kan det holde endnu længere. Det er der flere og flere, som går op i.

Sekretær Natasja Bruun Knudsen, Bruun Bevaring og Restaurering ApS
Den største opgave hos Bruun Bevaring og Restaurering lige nu er en bygning på Norgesgade i Fredericia, som er meget synlig i gadebilledet, fordi den ligger åbent ud til en rundkørsel. Den har tidligere været toilet- og kontorbygning for DSB. Senere i år er det planen, at der skal åbne restaurant og fiskerøgeri i bygningen. Foto: Heidi Juel Skovrider

Betale for godt håndværk

For det er blevet populært at bevare i stedet for at rive ned og bygge nyt, fortæller Natasja Bruun Knudsen, som står for det administrative i virksomheden.

- Vi kan mærke, at når vi får de gamle og vinduer ind, er det kvalitet, og med den rigtige behandling kan det holde endnu længere. Det er der flere og flere, som går op i, siger hun.

- Der er flere, som går op i, at det hele ikke skal være brug og smid væk, men at de hellere vil betale for godt håndværk.

Det kan Nicolaj Bruun Knudsen bekræfte.

- Der kommer mere og mere efterspørgsel på at bevare i stedet for at rive ned. Det er dyrere at bevare end at bygge nyt, men flere kommuner får støtte fra fonde til projekterne, forklarer han.

Når Nicolaj Bruun Knudsen og de ansatte er i gang med en restaureringsopgave, bliver de ofte stoppet af forbipasserende, som har lyst til at vide, hvad der skal ske.

Banedanmark har solgt bygningen på Norgesgade til Jan Jepsen, som ifølge Nicolaj Bruun Knudsen vil indrette restaurant og fiskerøgeri. Den denne af bygningen var tidligere kontor, men har senest givet tag over hovedet til hjemløse. Foto: Heidi Juel Skovrider
Annonce

Brænder for opgaverne

- Mange er interesserede i det, vi laver. De spørger til, om det bliver tro mod det gamle, hvilke materialer det bliver lavet i, og hvordan vi gør det, fortæller Nicolaj Bruun Knudsen.

- Vi giver gerne god tid til sådan en snak, for det er også spændende for os. Tit kan de lokale fortælle noget, som vi ikke vidste, fordi de måske selv er kommet i bygningen eller boet ved siden af den i mange år. Så får vi også en historie med, og det er sjovt at høre om.

De har også almindelige tømreropgaver i virksomheden, og det er ikke alle medarbejderne, der beskæftiger sig med restaurering.

- Vi har ikke bevaringsopgaver nok til alle medarbejderne, men vi har nogen, som virkelig brænder for bevarings- og restaureringsopgaverne, så jeg håber, at det er det, vi kan leve af på et tidspunkt, siger Nicolaj Bruun Knudsen og fortæller, at han bestemt ikke er den eneste, der går op i detaljerne og passionen for at genskabe det gamle.

- Det kan for eksempel være at skifte en plade i en dør, så den kommer til at se ud præcis som gør, og døren kommer til at køre perfekt, siger han.

Torben Jørgensen er ved at kitte nye glas til et af vinduerne, som snart skal monteres i den tidligere DSB-bygning på Norgesgade i Fredericia. Privatfoto
Her er resterne af det, der har været dametoiletter. Der er kun afløbene tilbage. - Der har været båse der henad, og vi har set på billeder, at det var med fine trædøre, men de findes desværre ikke mere, fortæller Nicolaj Bruun Knudsen. Foto: Heidi Juel Skovrider
Sådan så retiradebygningen ud, før istandsættelsen gik i gang. Nicolaj Bruun Knudsen og medarbejderne er lige nu i gang med at genskabe døre og vinduer på værkstedet i Aborg, så det kommer til at se ud, som i den oprindelige bygning, der blev åbnet i 1912. Banedanmark har haft søgt om lov til at rive bygningen ned, men det blev nægtet, fordi den vidner om Fredericias tid som færgeby. Det var her, togpassagererne kunne komme på toilettet, inden færgeturen over Lillebælt - før broen kom i 1935. Arkivfoto: Mette Mørk
Nicolaj Bruun Knudsen med et af de genskabte vinduer til den kommende restaurant på Norgesgade i Fredericia. - Det bliver lavet på milimeter. Det kan godt være, at ingen andre ville bemærke, hvis rykkede en smule på sprosserne, men vi ville vide det, og vi går op i at lave det helt magen til, siger Nicolaj Bruun Knudsen. Foto: Heidi Juel Skovrider
Bruun Bevaring og Restaurering har blandt andet haft til opgave at reparere vinduerne i Orte Kirke. Her er Victor Larsen i gang med at kitte glas i et af vinduerne. Privatfoto
En af de opgaver, som Nicolaj Bruun Knudsen synes, har været spændende, har været at lægge nye tagspån på Øksnebjerg Mølle og tjære den. Privatfoto
Når de gamle vinduer kommer ind på værkstedet, bliver de gået efter for træ, der skal skiftes ud eller på anden måde repareres. Her er Mads Led Larsen ved at restaurere et vindue til en stor opgave på Øster Voldgade i Fredericia, hvor Bruun Bevaring og Restaurering skulle genskabe 80 vinduer i en børnehave. Privatfoto
Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Assens

Odensevej spærret på grund af brand: Find andre køreveje

Fyn

47-årig i retten for storstilet narkohandel i Odense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Tyv udnyttede larmende støvsuger: Kvinde fik stjålet taske fra eget hjem

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Annonce