Annonce
Odense

Bevægelsespark modtaget med begejstring

11-årige Anna Petrea Norlin (i midten) havde lillesøster Alberte Ephra Norlin, 7, og veninde Nanna Holtze Mørkhøj, 12, med på Forskningens Døgn og blev begejstret for udsigten til mange legeredskaber. Det fortalte hun til Lærke Rasmussen (til venstre). Til højre står Lotte Kejser.Foto: Birgitte Carol Heiberg

Studerende har masser af idéer til bevægelsesparken, som allerede fra 2020 så småt skal vokse frem omkring SDU og Det Nye OUH, men lørdag kunne borgerne også bidrage.

Annonce

Luk øjnene og forestil dig, at du har et område så stort som 70 fodboldbaner til rådighed til en park med aktiviteter. Og fortæl så, hvad du personligt kunne tænke dig, der var i sådan én.

Omtrent sådan spurgte et par håndfulde studerende fra SDU og UCL de borgere, der brugte en del af lørdagen på at trave SDU's gange tynde i forbindelse med de mange stande på Forskningens Døgn. Ikke overraskende kom der mange forskellige bud:

En agilitybane, en Subway-restaurant eller et piratskib med kanoner, der skyder røg, lød nogle af de nye bud på, hvad der skal være i den fynske variation over Central Park. Ønsket om en amfiscene er allerede imødekommet i en af de fem zoner, parken er opdelt i. De studerende fra SDU og UCL har ikke spildt den første uge med projektet. Idéerne er væltet ud og placeret på store plancher og en detaljeret model.

Jeg er sikker på, at det bliver let at få penge til projektet. Især når de studerende er så gode til at have øje for, at der skal være noget for alle grupper - børn, voksne, syge.

[i]Lotte Kejser, deltager i Forskningens Døgn på SDU, som besøgte standen med bevægelsesparken [/i]

Café Stiften

Du kan også nå at få indflydelse på, hvordan det nye bevægelseslandskab udvikler sig. 28. maj inviterer Fyens Stiftstidende sammen med idémændene til Café Stiften på toppen af Campus Kollegiet ved SDU. Her vil professor og forrskningsleder Jens Troelsen fra SDU sammen med studerende fra UCL og SDU præsenter visionerne for det 50 hektarer store områder - det svarer til 70 fodboldbaner. Det er fra 17-19, men tilmelding følger senere.

Finansieringen er endnu ikke på plads, men projektgruppen forestiller sig, at etableringen sker gradvist, alt efter områdets udvikling og bebyggelse. Men også for at sikre, at det i sidste ende er det rigtige, der bliver anlagt i området. Derfor vil en del i begyndelsen være et forsøg eller et pilotptojekt. Projektet er et citizen science-projekt, hvilket betyder, at det er et bynært forskningsprojekt, der udvikles sammen med byens indbyggere.

Bag idéen står UCL, Syddanske Forskerparker, SDU, Odense Kommune og Nyt OUH.

Læs mere på: www.sdu.dk/citizenscience

De besøgende skrev nye idéer ned på lapper, som blev klistret på planen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Imponerende arbejde

Kommunale embedsmænd og forskere fra uddannelsesinstitutionerne har allerede prist forslaget om en kæmpe park omkring Campusområdet i Odense SØ i høje toner, men lørdag skulle det stå sin egentlige prøve. "Bestået" lød det fra en af dem, der længe diskuterede alle mulighederne med de studerende og næsten ikke kunne slippe projektet igen.

- Ret overvældende arbejde, som kan inspirere sanserne og til en sundere livsstil. Jeg var meget imponeret over idéen med at lave en app, som man kan bruge, hvis man skal have fat i bolde, sagde Lotte Kejser, der bor 10 minutter fra campusområdet og glæder sig til at få endnu flere grunde end folkeuniversitetet til at cykle forbi og få adspredelse i sit daglige arbejde, hvor hun arbejder med at søge penge fra EU-fonde.

- Jeg er sikker på, at der er gode argumenter til at få penge til projektet fra fonde. Især når de studerende er så gode til at have øje for, at der skal være noget for alle grupper - børn, voksne, syge. At det er et sted, man kan samles. Men nogen ny idé gav jeg dem faktisk ikke - jeg kunne ikke finde noget, der manglede, sagde hun.

Active Living hedder projektet, som University College Lillebælt (UCL), Syddanske Forskerparker, SDU, Odense Kommune og Nyt OUH står bag. Lørdag blev det præsenteret af de studerende, der arbejder med projektet i forbindelse med deres uddannelse - de kommer fra UCL og SDU. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Fortegnet model

Idéerne vælter ud af den 23-årige idrætsstuderende Lærke Rasmussen, der har været med til at udvikle på Zone 1 - UCL-området mellem Hjallesevej og Niels Bohrs Allé. Et afsides område i det store billede. Selv om hun har læst på SDU i knap to år, kendte hun det ikke ret godt, før hun i denne uge besøgte stedet sammen med sin gruppe.

Nu har de blandt andet besluttet at lave et særligt picnicområde med inspiration fra Japan i form af en allé af lyserøde kirsebærtræer. Idéen har de tyvlånt fra den årlige københavnske Sakura-festival, der finder sted i Langelinie Park i næste weekend, og som efter japansk forbillede på forskellig vis fejrer sæsonens blomstrende træer.

- Men man kunne gå videre og gøre mere ud af området med lys, selv om de lyserøde træer i sig selv er flotte, siger Lærke Rasmussen.

Den sidste bemærkning rammer lige ned i kernen af flertallet af borgerønsker, som er det enkle at bevare naturen og dens diversitet frem for at plastre området til i bevægelsesmuligheder.

- Det, man skal huske, er, at vores model er ret fortegnet. Der er masser af natur mellem aktiviteterne, siger hun.

Med lørdagens input er arbejdet mod en kommende Central Park i fynsk målestok langt fra færdigt. I den kommende uge skal de fem grupper af studerende fremlægge deres forslag for den overordnede projektgruppe. Eller pitche, som Lærke Rasmussen kalder det på moderne dansk.

- Så skal vi stå på mål for vores idéer. Det bliver ligesom i Løvens Hule på tv, siger hun.

- Det bliver ligesom at være med i Løvens Hule, forudser den 23-årige idrætsstuderende Lærke Rasmussen om næste punkt på dagsordenen: At sælge idéerne til projektgruppen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce