Annonce
Odense

Beton-sag gør indtryk på Christiansborg: - Det må aldrig kunne betale sig at bryde loven

BG Betons betonværk på Stat-Ene-Vej i Tietgenbyen har været underlagt et forbud siden slutningen af 2018, men har alligevel leveret beton til både Odense Letbane og Nyt OUH. Foto: Michael Bager
Både Venstre og Dansk Folkeparti vil have miljøministeren på banen i sagen om BG Betons ulovlige betonværk i Odense. – Vi bliver nødt til at vide, hvad der er op og ned i den sag.

Odense: BG Beton kommer nu igen på dagsordenen på Christiansborg, hvor miljøordførerne for Venstre og Dansk Folkeparti nu vil have miljøminister Lea Wermelin (S) til at redegøre for, hvordan det kan ske, at en virksomhed kan fortsætte sine leverancer af beton, selvom den ansvarlige tilsynsmyndighed har nedlagt et forbud mod produktionen.

- Jeg kender ikke de nærmere omstændigheder i sagen, men det virker i hvert fald underligt, at man har en situation, hvor man har kunnet fortsætte med at levere beton til så store offentlige byggerier, selvom der har været nedlagt et forbud. Det burde jo ikke kunne lade sig gøre, siger Jacob Jensen, miljøordfører for Venstre.

Reaktionerne fra Christiansborg kommer efter, at BG Beton i mandags blev dømt skyldig i overtrædelse af miljølovgivningen, fordi man igennem flere år ikke har overholdt et forbud mod produktionen på et betonværk på Stat-Ene-Vej i Tietgenbyen.

Annonce

Betonsagen fra Tietgenbyen

2016: BG Beton ansøger hos Odense Kommune om tilladelse til at opføre et betonværk på Stat-Ene-Vej i Tietgenbyen. Ansøgningen opfylder ikke kravene, og Odense Kommune stiller en række uddybende spørgsmål, men hører ikke mere.

2018, oktober: Odense Kommune modtaget et anonymt tip om aktiviteter på grunden.

2018, 5. november: Odense Kommune gennemføre tilsyn på grunden og kan konstatere, at der er opført dele af et betonværk, og at produktionen er i fuld gang. Der konstateres flere miljømæssige problemstillinger, bl.a. at en stor del af området ikke er befæstet og at spildevand ikke håndteres, men udledes direkte ud på jorden. På stedet udsteder kommunens tilsynsfolk efter et mundtligt forbud imod produktionen af beton – herunder vask af biler til transport af beton.

2018, sidst på året: Sagen anmeldes til Fyns Politi.

2019 og 2020: Odense Kommune har været på flere uanmeldte tilsyn, hvor forbuddet bliver indskærpet, men produktionen af beton fortsætter.

2020, 3. juli: Der rejses tiltale mod BG Beton.

2021, 1. marts: BG Beton bliver ved byretten i Odense idømt bøde på 47.500 samt fortløbende tvangsbøder på 10.000 kroner pr. måned startende fra 1. april så længe produktionen ikke enten standses eller lovliggøres.

Straffen for mere end to års ulovlig produktion af beton lød i den forbindelse på en bøde på 47.500 kroner og månedlige tvangsbøder på 10.000 kroner om måneden, hvis produktionen fortsætter på trods af dommen.

Og det bødeniveau overrasker Jacob Jensen.

- Det må aldrig kunne betale sig at bryde loven, men umiddelbart indikerer sådan en bøde jo, at det har det kunnet i denne her sag. Jeg kunne godt tænke mig, at miljøministeren kom med en samlet redegørelse for sagen og de forskellige sanktionsmuligheder, der findes, siger Jacob Jensen.

Bøder bør overstige fortjenesten

Formand for Miljøudvalget og miljøordfører for Dansk Folkeparti, René Christensen, mener også, at der er behov for, at miljøministeren får lavet en redegørelse for, hvordan BG Beton har kunnet fortsætte leverancerne til store offentlige milliardbyggerier på trods af forbuddet fra Odense Kommune.

- Vi bliver nødt til at vide, hvad der er op og ned i den her sag. Man skal være lidt forsigtig med at lovgive ud fra de fem procent, der ikke kan finde ud af at overholde loven. Og det er ikke altid det rigtige svar at stramme strafferammerne. Men jeg har da også lyst til at sige, at bøderne i sådan nogle sager her bør overstige fortjenesten, siger René Christensen, der også har noteret sig, at der er tale om samme virksomhed, som har leveret beton af dårlig kvalitet til et højhus-byggeri på Amager.

- Det er godt, at vi i Danmark har en fri presse, der skriver om sådan nogle sager. Men man sidder jo tilbage med en følelse af, at der åbenbart er tale om en virksomhed, der gør, som det passer dem og ikke går særligt meget op i sit omdømme.


Det må aldrig kunne betale sig at bryde loven, men umiddelbart indikerer sådan en bøde jo, at det har det kunnet i denne her sag.

Jacob Jensen, miljøordfører for Venstre


Sagen har også gjort indtryk på Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov. Hun stiller sig dog tvivlende over for behovet for stramninger af strafferammerne for overtrædelser af miljølovgivningen.

- Det virker til, at der er noget helt galt i den måde, som denne her sag har kørt, og man kan altid overveje, om bødestørrelserne i sådan nogle sager er tilstrækkeligt afskrækkende. Jeg vil dog også sige, at det er ekstremt sjældent, at vi ser sager, hvor man ikke overholder et forbud. Mit generelle indtryk er, at private virksomheder overholder miljøreglerne og retter ind, hvis de får besked på det, siger hun.

BG Beton har fortsat ikke ønsket at stille op til et interview om sagen.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Navne For abonnenter

Tåbelig skuespiller-idé: Kristoffer Helmuth har i en stresset periode op til premiere skrevet dagbog, som Shakespeare ville have gjort

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Livsstil For abonnenter

- Vi bruger sindssygt meget jomfruhummer: På Hotel Hesselet er jomfruhummer det første på kortet

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport

Sådan kan du følge det klassiske cykelløb Fyen Rundt på nærmeste hold

Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bagved gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Kerteminde

Kenneth rapportede om et druknende marsvin og fik afslag: - Vi er ikke en redningstjeneste

Annonce