Annonce
Odense

Beton-sag gør indtryk på Christiansborg: - Det må aldrig kunne betale sig at bryde loven

BG Betons betonværk på Stat-Ene-Vej i Tietgenbyen har været underlagt et forbud siden slutningen af 2018, men har alligevel leveret beton til både Odense Letbane og Nyt OUH. Foto: Michael Bager
Både Venstre og Dansk Folkeparti vil have miljøministeren på banen i sagen om BG Betons ulovlige betonværk i Odense. – Vi bliver nødt til at vide, hvad der er op og ned i den sag.

Odense: BG Beton kommer nu igen på dagsordenen på Christiansborg, hvor miljøordførerne for Venstre og Dansk Folkeparti nu vil have miljøminister Lea Wermelin (S) til at redegøre for, hvordan det kan ske, at en virksomhed kan fortsætte sine leverancer af beton, selvom den ansvarlige tilsynsmyndighed har nedlagt et forbud mod produktionen.

- Jeg kender ikke de nærmere omstændigheder i sagen, men det virker i hvert fald underligt, at man har en situation, hvor man har kunnet fortsætte med at levere beton til så store offentlige byggerier, selvom der har været nedlagt et forbud. Det burde jo ikke kunne lade sig gøre, siger Jacob Jensen, miljøordfører for Venstre.

Reaktionerne fra Christiansborg kommer efter, at BG Beton i mandags blev dømt skyldig i overtrædelse af miljølovgivningen, fordi man igennem flere år ikke har overholdt et forbud mod produktionen på et betonværk på Stat-Ene-Vej i Tietgenbyen.

Annonce

Betonsagen fra Tietgenbyen

2016: BG Beton ansøger hos Odense Kommune om tilladelse til at opføre et betonværk på Stat-Ene-Vej i Tietgenbyen. Ansøgningen opfylder ikke kravene, og Odense Kommune stiller en række uddybende spørgsmål, men hører ikke mere.

2018, oktober: Odense Kommune modtaget et anonymt tip om aktiviteter på grunden.

2018, 5. november: Odense Kommune gennemføre tilsyn på grunden og kan konstatere, at der er opført dele af et betonværk, og at produktionen er i fuld gang. Der konstateres flere miljømæssige problemstillinger, bl.a. at en stor del af området ikke er befæstet og at spildevand ikke håndteres, men udledes direkte ud på jorden. På stedet udsteder kommunens tilsynsfolk efter et mundtligt forbud imod produktionen af beton – herunder vask af biler til transport af beton.

2018, sidst på året: Sagen anmeldes til Fyns Politi.

2019 og 2020: Odense Kommune har været på flere uanmeldte tilsyn, hvor forbuddet bliver indskærpet, men produktionen af beton fortsætter.

2020, 3. juli: Der rejses tiltale mod BG Beton.

2021, 1. marts: BG Beton bliver ved byretten i Odense idømt bøde på 47.500 samt fortløbende tvangsbøder på 10.000 kroner pr. måned startende fra 1. april så længe produktionen ikke enten standses eller lovliggøres.

Straffen for mere end to års ulovlig produktion af beton lød i den forbindelse på en bøde på 47.500 kroner og månedlige tvangsbøder på 10.000 kroner om måneden, hvis produktionen fortsætter på trods af dommen.

Og det bødeniveau overrasker Jacob Jensen.

- Det må aldrig kunne betale sig at bryde loven, men umiddelbart indikerer sådan en bøde jo, at det har det kunnet i denne her sag. Jeg kunne godt tænke mig, at miljøministeren kom med en samlet redegørelse for sagen og de forskellige sanktionsmuligheder, der findes, siger Jacob Jensen.

Bøder bør overstige fortjenesten

Formand for Miljøudvalget og miljøordfører for Dansk Folkeparti, René Christensen, mener også, at der er behov for, at miljøministeren får lavet en redegørelse for, hvordan BG Beton har kunnet fortsætte leverancerne til store offentlige milliardbyggerier på trods af forbuddet fra Odense Kommune.

- Vi bliver nødt til at vide, hvad der er op og ned i den her sag. Man skal være lidt forsigtig med at lovgive ud fra de fem procent, der ikke kan finde ud af at overholde loven. Og det er ikke altid det rigtige svar at stramme strafferammerne. Men jeg har da også lyst til at sige, at bøderne i sådan nogle sager her bør overstige fortjenesten, siger René Christensen, der også har noteret sig, at der er tale om samme virksomhed, som har leveret beton af dårlig kvalitet til et højhus-byggeri på Amager.

- Det er godt, at vi i Danmark har en fri presse, der skriver om sådan nogle sager. Men man sidder jo tilbage med en følelse af, at der åbenbart er tale om en virksomhed, der gør, som det passer dem og ikke går særligt meget op i sit omdømme.


Det må aldrig kunne betale sig at bryde loven, men umiddelbart indikerer sådan en bøde jo, at det har det kunnet i denne her sag.

Jacob Jensen, miljøordfører for Venstre


Sagen har også gjort indtryk på Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov. Hun stiller sig dog tvivlende over for behovet for stramninger af strafferammerne for overtrædelser af miljølovgivningen.

- Det virker til, at der er noget helt galt i den måde, som denne her sag har kørt, og man kan altid overveje, om bødestørrelserne i sådan nogle sager er tilstrækkeligt afskrækkende. Jeg vil dog også sige, at det er ekstremt sjældent, at vi ser sager, hvor man ikke overholder et forbud. Mit generelle indtryk er, at private virksomheder overholder miljøreglerne og retter ind, hvis de får besked på det, siger hun.

BG Beton har fortsat ikke ønsket at stille op til et interview om sagen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Se nødråbs-videoen: Charlotte og Agge var nogle af de første på stedet efter alvorlig trafikulykke

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Erhverv For abonnenter

Cannabisfirma tabte mere end 60 mio.: -Alt går efter planen

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Erhverv

Travlt igen efter forsinkelser: Flere ingeniører skal designe skibe og værfter i Odense

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Assens For abonnenter

Efter SF-drama får toppolitikeren Pia helt nye arbejdsopgaver: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget, jeg ikke skal lave

Navne For abonnenter

Genåbnet vinbar, ny cheftræner og fynsk skuespiller-baby

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Odense

200.000 klar til fordeling: Afstemning på Bakkegården

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

Nyborg

Stemmesluger blev formand for seniorrådet: - Det er jeg faktisk meget stolt af

Annonce