Annonce
112

Betingede fængselsstraffe til unge gerningsmænd: Pige og to drenge stod bag brand i tidligere skole

Branden brød ud omkring klokken 18.15 den 2. april, og først et par timer senere var brandvæsnet færdige med slukningen. Foto: Local Eyes
Tre unge på 15, 15 og 16 år blev tirsdag fundet skyldige i brandstiftelse på Demantsvej, hvor en tidligere skolebygning brændte den 2. april.

Det var tre unge mennesker, der den 2. april sammen startede en brand i den tidligere skolebygning på Demantsvej 12 i det sydlige Odense. Det slog Retten i Odense tirsdag fast.

Den ældste, en dreng på 16 år fra Assens-området, blev idømt en ungdomssanktion, som er en socialpædagogisk behandling, der varer i to år - heraf typisk både seks måneder på en sikret døgninstitution og 12 måneder på døgninstitution eller opholdssted.

De to andre, en pige og en dreng, der begge er 15 år og fra Odense, blev idømt betingede fængselsdomme. Desuden skal ungdomskriminalitetsnævnet tage stilling til, hvilke foranstaltninger der skal pålægges de unge. Pigen fik ni måneders betinget fængsel, drengen ti måneder og begge skal holde sig fra kriminalitet det næste års tid, hvis ikke straffen skal udløses.

Det er endnu uvist, hvor stort et erstatningskrav de tre vil blive mødt af, og retten besluttede, at den del skal afgøres senere ved et civilt søgsmål. Umiddelbart skete der skader for mellem 500.000 og 650.000 kroner, lød det foreløbige skøn. Branden begyndte omkring klokken 18.15, og brandfolkene var først færdige med slukningsarbejdet et par timer senere.

Ifølge de tre dømte undersøgte de dele af den gamle skole for at sikre, at der ikke var andre til stede derinde, inden de tændte ild.

Annonce

En dårlig idé

Pigen og den ældste dreng erkendte, at de havde været med til brandstiftelsen, mens den 15-årige dreng erkendte at have været på stedet, men nægtede sig skyldig. Fra hans forsvarer Vilhelm Dickmeiss lød det:

- Han har flere gange undervejs sagt, at det var en dårlig idé. Han har besluttet, at han ikke ville være med, og han er ikke ansvarlig for, hvad de andre gjorde på badeværelset, sagde han med henvisning til arnestedet.

Den påsatte brand blev startet i en spand på et badeværelse, hvor de unge satte ild til papir og hæfter. Flammerne fik fat i et træskab, og derfra gik det stærkt. Imens befandt den 15-årige dreng sig i et køkken i den nedlagte skole.

Anklagerfuldmægtig Sine Josephsen var ikke enig:

- Det er min opfattelse, at han har deltaget på lige fod med de andre. Han er gået med og har ledt efter genstande, der kunne sættes ild til. Han kunne have sagt fra eller ringet til politiet. Det har han ikke gjort.

Retten var enig og fandt den 15-årige skyldig.

Dømt uden forældre til stede

I retssalen fulgte forældre til den 15-årige pige og den 15-årige dreng med fra tilhørerrækkerne bagest. Hverken den 16-åriges far på Fyn eller mor på Sjælland var mødt op. Kun en socialrådgiver fulgte hans sag.

- Det gør mig ked af det, lød det fra den 16-åriges forsvarer Bjarne Rasmussen. Hans klient forlod undervejs sagen, fordi han ikke kunne holde ud at være til stede. Det gav retten lov til.

Alle tre dømte tog efter en kort rådslagning med deres forsvarere imod dommen.

Den 16-årige, der har siddet varetægtsfængslet på institutionen Egely siden 4. april, skal fortsat være der, til hans ungdomssanktion træder i kraft. Tiden som varetægtsfængslet vil normalt blive modregnet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce