Annonce
Middelfart

Betina fandt både en død sæl og et dødt marsvin inden for 100 meter: Derfor fjerner kommunen ikke altid døde dyr på stranden

Marsvin i Lillebælt. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
En læser har undret sig over, hvorfor døde dyr får lov til at ligge på stranden og gå i forrådnelse, hvilket blandt andet skaber lugtgener. Kommunen kommer her med svar.

Nordvestfyn: Man hører med jævne mellemrum om både døde sæler og døde marsvin, der ligger på stranden og er gået i forrådnelse. Men man hører sjældent om, at der både ligger en død sæl og et dødt marsvin med kun 100 meters mellemrum.

Men det var altså det syn, der forleden mødte Betina Friberg, da hun var ude at gå en tur sammen med sin kæreste på Varbjerg Strand tæt på Vedelshave.

- Vi når lige ned på stranden og går 20 meter, så får vi øje på en sæl. Først gik vi i en bue udenom den, men så kunne vi se, at den var død. Den var uden øjne og opsvulmet. Og så var den særdeles ildelugtende, siger hun og fortæller, at en hundelufter fortalte dem, at sælen havde ligget der i en uges tid.

Annonce

- 100 meter længere henne lå der så et dødt marsvin, som nok også havde ligget der over en uge.

Oplevelsen har fået hende til at kontakte avisen med sin undren: Hvorfor fjerner kommunen dem ikke, når de lugter og er til gene?

Fjernes på offentlige badestrande

Dan Jensen, der er teamleder og skovfoged i Middelfart Kommune, fortæller, at der er nogle retningslinjer for, hvornår kommunen kommer ud og fjerner døde dyr på kysten.

- Vi har jo egentlig den her politik med, hvis det er noget, der ligger på vores offentlige badestrande i badesæsonen, så går vi selvfølgelig ud og fjerner døde sæler og døde marsvin, siger han.

- Men hvis det er på andre kyststrækninger, så lader vi naturen rydde op. Så driver de til havs igen eller bliver ædt af krager og måger og krabber.

Det pågældende stykke er ikke kategoriseret som en offentlig badestrand, så derfor får naturen lov til at tage over. Havde det været længere mod øst, så kunne det godt have været et sted, hvor det bliver fjernet.

- Der er godt nok en offentlig badestrand i Varbjerg, og havde det været lige uden for badebroen og toiletbygningen, så havde vi selvfølgelig fjernet det, fortæller han.

Udover princippet om at lade dyrene "gå i kredsløb" i naturen, så handler prioriteringen også om ressourcer.

- Middelfart Kommune har mange kilometer kystlinje, så det bliver omfattende, hvis vi skal fjerne det, hver evig eneste gang der er noget, der skyller i land, siger Dan Jensen.

Alligevel råder han borgerne til at kontakte kommunen, når de støder på døde sæler og døde marsvin.

- Man skal bare kontakte os, og så skal vi nok tage stilling til, hvad der skal gøres, siger han og fortæller, at man i nogle tilfælde overlader dyrene til forskning, hvis de stadig er forholdsvis friske.

I den pågældende sag endte det faktisk med, at dyrene blev ekstraordinært fjernet, efter avisen var begyndt at undersøge sagen.

Dan Jensen fortæller, at en medarbejder var ude i området på en anden opgave. Her havde en borger hevet fat i ham, og så havde medarbejderen taget sig tid til at fjerne dyrene, selvom kommunen normalt ikke ville gøre det.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce