x
Annonce
Sydfyn

Betaler renter og afdrag for over 5,5 millioner om året: Erhvervsskolens åbne sår bløder stadig

Der er ikke meget bevægelse i Svendborg Erhvervsskoles forsøg på at sælge AMU-skolen, som sammen med den tidligere businessafdeling koster skolen over 5,5 millioner kroner om året. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier betaler over 5,5 millioner kroner om året for tomme bygninger, som blev købt ved en fejlinvestering.

Svendborg: Der er nyt liv på vej på Kogtved Søfartsskole og Skårup Seminarium efter henholdsvis 8 og 10 års dødvande, men Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier har endnu ikke haft held til at finde en køber til den gamle AMU-skole og den tidligere businessafdeling på Ryttervej.

Erhvervsskolens direktør, Allan Kruse, fortæller, at det hvert år koster skolen mellem 5,5 og 6,0 millioner kroner at have de to markante bygninger stående tomme. Noget skred er der ikke i salget.

- Det hænder omkring hvert halve år, at der er nogle, der spørger og gerne vil høre nærmere, men det er ikke noget, jeg vil kalde en egentlig interesse, siger Allan Kruse.

Gør I noget ekstraordinært for at komme af med bygningerne nu, hvor det er lykkedes andre at sælge efter mange års dødvande?

- Vi gør ikke andet end det, vi løbende har gjort, nemlig at have en professionel og erfaret ejendomsmægler på sagen (Martin Pedersen, Colliers, red.). De har et stort, landsdækkende netværk, og vi har derudover for et halvt års tid siden haft bygningerne i offentligt udbud, uden at det førte til et salg, siger Allan Kruse.

Annonce

Svendborg Erhvervsskole købte i 2007 den gamle AMU-skole for 54 millioner kroner for at realisere en plan om at flytte bygge- og anlægsfagene fra Porthusvej til Ryttervej. Planerne måtte dog opgives året efter på grund af økonomiske problemer, og AMU-skolen blev i stedet sat til salg.

I 2011 blev en del af bygningerne lejet ud til smykkefirmaet Aagaard/Kranz & Ziegler, der dog gik konkurs og flyttede ud i 2015.

Svendborg Erhvervsskole har også den tidligere businessafdeling på Ryttervej 63 til salg. Disse bygninger forsøger man at sælge på tredje år.

Byrådet har flere gange forsøgt at hjælpe erhvervsskolen af med de omkostningstunge bygninger, som blandt andet har været i spil som domicil for Søfartsstyrelsen, en ny skattestyrelse, en ny politiskole og et kommunalt sundhedshus – men uden held.

Det var tidligere erhvervsskole-direktør Aksel Strømkjær, der stod bag købet af AMU-skolen i januar 2007. Han fratrådte et halvt år senere, og efter yderligere et år blev skolen sat til salg, da et budgetteret overskud på 4,5 millioner kroner endte i et underskud på 13,5 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce