Annonce
Erhverv

Betaler millionstøtte tilbage: Dansk tilskudsbøvl sender fynsk tomatgigant i minus

Mads Pedersen skal ligesom en række andre firmaer betale tilskud tilbage til Energistyrelsen. Det koster tomatproducenten millioner i minus i 2018-regnskabet. Arkivfoto

Koncernen bag Danmarks største tomatproducent, fynske Alfred Pedersen og Søn, er hårdt ramt af tilbagebetalingskrav på otte millioner kroner fra Energistyrelsen - og da 2018 samtidigt var et hårdt år for tomatbranchen, var der blodrøde tal på b

Frem til august 2017 modtog tomatkongen Mads Pedersen lidt over otte millioner kroner i et særligt energitilskud fra Energistyrelsen, men de mange millioner har styrelsen nu bedt om at få igen, da Energistyrelsen selv har vurderet, at tilskuddet var i strid med EU's statsstøtteregler.

Det sender regnskabet for tomatselskabet Alfred Pedersen & Søn Aps i et stort minus. Før skat ender resultatet ni millioner kroner dårligere end sidste år. Tomatproducenten gik ellers blot lidt tilbage i bruttofortjeneste, men millionregningen sender selskabet ned i et minus 8,1 millioner kroner før skat. Til sammenligning skabte selskabet i 2017 en million kroner i plus før skat.

Efter skat lyder underskuddet på 5,6 millioner kroner mod 688.000 kroner i plus sidste år.

Der er ifølge regnskabet fra selskabet, som er del af koncernen Green Food Holding, flere væsentlige årsager til at tomatsæsonen i 2018 ikke vil få mange sider i historiebøgerne hos den fynske tomatproducent.

Når man ser på hele koncernen, gik bruttofortjenesten voldsomt frem fra 85 millioner kroner til 101 million, men alligevel er der også her et minus på 3,8 millioner kroner mod plus på 1,8 mio. kr. året før. Tilbage i 2016 lød overskuddet på 11 millioner kroner baseret på en bruttofortjeneste på 85 millioner kroner.

Annonce

Alfred Pedersen & Søn Aps

Direktion: Mads Pedersen

Bestyrelse: Jørn Tolstrup Rohde (formand), Michael Storm, Eskild Lyngholm.

Årsregnskab 2018 (2017)

Bruttofortjeneste: 41 mio. kr. (42,9 mio. kr.)

Resultat af ordinær primær drift: -10,2 mio. kr. (2,4 mio. kr.)

Resultat før skat: -8,1 mio. kr. (1 mio. kr.)

Årets resultat: -5,7 mio. kr. (0,7 mio. kr.)

Årets resultat før hensættelse til IKV-støtte: 599.000 kroner (688.000 kr.)

Egenkapital: 54,2 mio. kr. (60,7 mio. kr.)

Milliontilskud skal retur

Ifølge beretningen i regnskabet skyldes det utilfredsstillende resultat "Generel overproduktion af tomater i Europa, grundet den varme sommer, gav lave priser primært drevet af stor import til det danske marked. Samtidig høje energiomkostninger på gas og el for året samt generelt stigende lønomkostninger."

Den altoverskyggende årsag til det store millionminus skyldes dog Energistyrelsens beslutning om at kræve energitilskud - IKV-tilskud - for perioden 2013 til sommeren 2017 tilbagebetalt. Allerede i august 2017 blev det særlige IKV-tilskud, som blev indført i forbindelse med energiaftalen 2012 og statsstøttegodkendt af EU-Kommissionen i 2013, sat i bero, og i september 2018 kom kravet om tilbagebetaling fra styrelsen.

Tilskuddet blev indført efter pres fra bl.a. Dansk Gartneri som kompensation for de særlige NOx-afgifter, en speciel afgift på brændsler, som blev indført i 2010. Udbetalingerne af IKV-tilskuddet startede i 2016 med tilbagevirkende kraft - og nu skal pengene altså betales tilbage.

Ifølge regnskabet betød det en ekstraordinær engangsudgift på otte millioner kroner for Alfred Pedersen & Søn. Havde det ikke været tilfældet, havde der været plus på bundlinjen efter skat i selskabet på 599.000 kroner og et plus i koncernregnskabet på 2,3 millioner kroner.

I første omgang var de otte millioner blot sat til side i regnskabet, men efterfølgende har Energistyrelsen slået fast, at tilskuddet skal betales tilbage - hvilket tomatselskabet forventer at gøre i september i år.

Mads Pedersens tomatfirma er ikke alene med kravet fra Energistyrelsen, da i alt 30 selskaber skal betale tilskuddet tilbage. Det har allerede fået Dansk Gartneri til at iværksætte en indledende juridisk vurdering af sagen for at få klarhed over, hvilke muligheder der er for at indlede eventuelle juridiske tiltag mod Energistyrelsens beslutning.

Koncernen Green Food Holding er fortsat økonomisk velfunderet med en egenkapital på 82 millioner kroner og beskæftiger 165 medarbejdere. Af dem arbejder de 144 ifølge regnskabet med tomatproduktionen hos Alfred Pedersen & Søn.

Selskabet forventer et positivt resultat i år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce