Annonce
Erhverv

Betal selv: Firmaets julefrokost er på slankekur

Den moderne julefrokost-tradition begyndte så småt i efterkrigstiden men udviklede sig først i 1970'erne til den mere løsslupne fest, mange forbinder en julefrokost med i dag. Tegning Gert Ejton

Mere egenbetaling og billigere mad og drikke ved de danske firmajulefrokoster.

Annonce

Rusen oven på årets sommerferie har lagt sig, og hverdagen på arbejdspladsen er indført endnu en gang. Samtidig er der lagt i støbeskeen til årets julefrokost hos mere end hver tredje danske virksomhed, hvor julefrokosten enten allerede er bestilt eller under planlægning.

Knap hver fjerde arbejdsplads har dog de seneste år valgt at spare på firmajulefrokosten.

På mere end hver anden arbejdsplads, der har ført sparekniven, er der indført egenbetaling. Mange steder spares der desuden på maden og drikkevarerne til årets firmafest.

Det viser en undersøgelse foretaget af DFDS Seaways blandt flere end 1200 danske arbejdstagere.

Knap hver fjerde dansker (24 procent), som deltog i sidste julefrokost, beretter, at deres arbejdsplads har skåret i julefrokostbudgettet de seneste år.

På mere end hver anden (51 procent) "sparejulefrokost" er der indført hel eller delvis egenbetaling af festlighederne, mens knap hver anden (44 procent) sparer på mad og drikke i forhold til tidligere.

Annonce

Den offentlige sektor afholder flest "sparejulefrokoster"

Det er specielt i den offentlige sektor, at de ansatte må bidrage økonomisk til deres julefrokost.

65 procent af de offentligt ansatte, der har oplevet besparelser på firmajulefrokosten, fortæller således, at den tidligere betalte firmajulefrokost, nu betales helt eller delvist af egen lomme. Dette gælder blot 31 procent af de privatansatte.

I den offentlige sektor er det således primært arbejdspladsens tilskud til julefrokosten, der er sparet væk. Mens de private virksomheder primært har skåret på udgifter til mad, drikke samt location ved den traditionsrige danske julefrokost.

Annonce

Er julefrokosten hellig?

- Hvad der er sparet, er tjent. Men jeg oplever, at man hellere må skære lidt i dagligdagens frugtordning og på chefernes firmabil end på julefrokosten. Den årlige julefrokost er hellig for mange.

- Det er måske den ene gang om året, hvor man ses med kollegerne uden for kontorets fire vægge, og det er derfor vigtigt, at man ikke skærer helt ind til benet. Og det behøver jo ikke at være dyr champagne og østers i rå mængder. Man kan sagtens give folk fornemmelsen af, at de bliver forkælet, uden at det behøver at være ekstravagant, mener Kevin Helsinghof, Country Manager hos DFDS Seaways, der hvert år huser mange julefrokoster på Oslo-båden.

Når der spares på firmajulefrokosten, indføres der oftest hel eller delvis egenbetaling (51 procent), eller der spares på mad og drikkevarer (44 procent).

Mere end hver fjerde virksomhed (28 procent) har desuden valgt at spare på location, mens knap hver fjerde virksomhed vælger at spare ved at holde julefrokosten in-house fremfor ude i byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Assens

Restaurantejer beder om forståelse: Gæster skrider og er sure over at skulle bære mundbind

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce