Annonce
Kultur

Besvimede og brækkede kæben: Nu bekæmper hun stress med lyde

Anne Viese i sin have i efteråret med enkelte af sine mange skåle. Hun har over 50 i mange forskellige størrelser. Foto: Vibeke Volder.

Anne Viese fra Odense fik stress og blev alvorligt syg, men da hun begyndte at skabe lyde ved at slå på en skål, fik hun det bedre. Nu tilbyder hun klangmeditation og giver koncerter i kirker.

Hun er i bad, da knæene falder sammen under hende, og det sortner for øjnene. Hendes hoved banker direkte ned i de hårde fliser, for hun er væk - ude af stand til at tage fra. Da hun vågner, bløder det ud af ørerne, og hun kan ikke mærke sine tænder.

Anne Viese har i 2013 været stresset længe. Hun er uddannet billedkunstner og har især levet af at undervise i sit fag mange forskellige steder. Hun er blevet separeret, hun er alene med sin søn og sætter en ære i at kunne klare sig. Derfor siger hun næsten altid ja, når nogen spørger, om hun kan det ene eller det andet, for hun går ikke så højt op i arbejdstider.

"Du er stresset", siger vennerne, men Anne ignorerer både dem og en krop, der protesterer med blandt andet overdreven appetit, konstante betændelser og hovedpine.

Da hun vågner op på sit badeværelsesgulv, ringer hun til sin mor, som får hende på skadestuen. Der er brud på underkæben tre steder, tænderne er løse, og 12 af dem er flækket på kryds og tværs.

Efter operationen er hun lam i venstre kind. Der er ståltråd om hver eneste tand fæstnet dybt nede i tandkødet. Over- og underkæbe holdes sammen af elastikker, og hun får at vide, at de to kæber aldrig vil gro sammen igen. Smerterne er utålelige. Hun kan ikke tale, smile eller spise, og da hun efter få dage bliver udskrevet fra sygehuset, har hun også mistet evnen til at sove. Hun tør ikke, for nu har hun også fået angst. En ven sidder hos hende efter fem søvnløse døgn, inden hun tør give efter for den søvn, hun har så hårdt brug for.

Hun ved ikke, hvorfor hun pludselig føler, at hun bør eje en såkaldt syngeskål. En lille skål, der kan give en både kort eller længere klang afhængigt af, hvordan man slår på den. Men hun køber en og spiller for sig selv med en stærk trang til at holde skålen ud for sit øre, ud for sine ødelagte kæber. Klangene skubber på tankerne, tager hendes opmærksomhed, der foruden smerterne også kredser om skyld over ikke at kunne passe sit arbejde. Ikke at kunne præstere. Klangene hjælper hende også til at finde ro til at sove.

Om klang

Klangskåle kommer fra Østen, hvor de i hundreder af år er blevet brugt af buddhistiske munke.For enkelthedens skyld er alle Anne Vieses skåle i artiklen omtalt som netop skåle. Men hun "spiller" på mange forskellige slags. Der er f.eks. syngeskåle, klangskåle, zenskåle og krystalsyngeskåle, men også klokker og den store gong. Lydene afhænger af skålenes størrelse, form og hvilke metaller, de er støbt af, og kommer der vand i dem, ændrer det også tonen. Nogle er mest velegnet til rene klange - andre udsender vibrationer, der kan mærkes også i kroppen. Også køllernes størrelse og materiale, slagets kraft og hvor på skålene, man slår, er afgørende for lyden, som i nogle tilfælde kan trækkes ved at lade køllen køre rundt i skålen. Anne Viese kan dyrke enkelte lyde eller sammensætte klangene til hele musikstykker.

En af skålene tæt på. Her med vand i, der ændrer lyden. Foto: Vibeke Volder.

Anne Viese

Billedkunstner og klangspecialist.Uddannet stresscoach.

Født 1976 i Paarup ved Odense.

Bor i Skibhuskvarteret i Odense.

Alene med sin søn på ti år.

Direktør i eget firma www.klang-oplevelser.dk.

Kontor på Hunderupvej i Odense.

Annonce

Flere og større skåle

Langsomt får Anne Viese det bedre. Hun stresser af og falder til ro med sin skål. Hun heler både fysisk og mentalt. Over- og underkæbe gror sammen, følelsen i kinden vender tilbage. Da hun efter et halvt års sygemelding sendes i aktivering sammen med andre syge, ved hun, at hun vil arbejde mere med skåle og klang.

Hun begynder at studere det, finder en tysk ekspert, der har vestliggjort østens klang-massage-teknikker. Hun køber mange flere og større skåle, så hun kan veksle mellem lave og høje frekvenser, og også nogle med meget lang vibration. Hun køber forskellige køller, så tonerne kan varieres og trækkes i mange lange drag. Hun melder sig til eksterne kurser, selv om hun frygter, at hun ikke vil få lukket et øje, når hun skal sove et fremmed sted. Angsten og søvnproblemerne kan stadig vækkes ved forandring. Bagefter tilbyder hun klangmeditation for venner og familie, hun øver sig, og hun udstiller sine billeder og kombinerer dem sin klangmusik. Folk begynder at ringe efter hende.

Stille og roligt finder Anne Viese ud af, at hun skal arbejde professionelt med klang, og at hun ikke længere vil undervise i billedkunst. Hun kommer fri af sin angst og stress.

I dag arbejder Anne Viese udelukkende med klang-oplevelser. Hun arrangerer blandt andet workshops for stress-og sygdomsramte. Hun er også rundt i hele landet, hvor hun afholder klangmeditationer. Hun har for eksempel holdt sine meditationer under åben himmel i Eventyrhaven i Odense, men hun kommer også i private hjem, hvis nogle kan samle en flok. Her ligger folk på tæpper og liggeunderlag og mediterer til Anne Vieses ord og klange fra hendes mange medbragte skåle. Hun er på højskoler, i aftenskoler, i foreninger og mange andre steder, hvor hun praktiserer klangmeditation i kortere eller længere forløb. Hun tilbyder også personlig klangmassage, hvor skålene sættes på kroppen, så vibrationerne kommer helt tæt på. Eller klangmassage i vand, hvor kroppen ikke er direkte kontakt med skålene, men udelukkende modtager deres svingninger gennem vandet.

Anne Viese giver også klangkoncerter i blandt andet kirker. Det begyndte hun på efter et møde med en nordjysk organist, og sammen har de optrådt i blandt andet Odense Domkirke. Foruden tonerne og klangene, de sammen har arrangeret til hele koncertstykker, har de sunget, og hun har fortalt om skålene og klangene. Hun har også givet koncerter med andre.

Annonce

Også stress-coach

Anne Viese kalder sig i dag for klangspecialist. Hun er direktør i sit eget lille firma. Seneste nyt er, at hun tilbyder en klang-aktøruddannelse, og at hun foreløbig har indspillet og indtalt to cd'er: "Stress af med klangkoncert" og "Stress af med klangmeditation". Hun er også netop blevet færdiguddannet som stresscoach.

Når man spørger hende, hvad det er, klangene kan, er svaret langt, men ro og nærvær er gennemgående ord.

- Derfor er det særlig godt for stressramte, angste og urolige mennesker. For når man lytter til klangene, kommer sjæl og krop i harmoni med hinanden. Vi vender blikket indad og finder ind i os selv. Men også fysisk kan det mærkes, for klange og vibrationer er med til at løsne musklerne, forklarer hun.

Anne Viese taler roligt og er i dag et menneske, der tager sig tid til sine bevægelser og til sine tanker. Hun gør sig umage med at være i balance.

- Jeg har det meget bedre end før, jeg faldt.

En af skålene tæt på. Her med vand i, der ændrer lyden. Foto: Vibeke Volder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce