Annonce
Odense

Bestyrelsen har sagt farvel til grundlæggeren: Odense Glasværk har en måned til at redde sig selv

Odense Glasværk er igen blevet økonomisk hårdt ramt af coronanedlukningen. Det har kostet direktør Per Jørgensen jobbet, og kommer der ikke mere gang i salget den næste måned, er der ikke længere noget glasværk, siger bestyrelsesformand Jørgen Clausen. Arkivfoto: Michael Bager
Coronaepidemien har været økonomisk hård ved Odense Glasværk, som har sagt farvel til idémanden og grundlæggeren, Per Jørgensen. Hvis ikke salget af glas stiger markant den næste måned, er der ikke noget glasværk mere, siger bestyrelsesformand.

Havnen: Hvis ikke Odense Glasværk får alvorlig gang i salget af glas i løbet af den næste måned, er der ikke længere noget glasværk.

Så klar er udmeldingen fra bestyrelsesformand Jørgen Clausen.

- Vi står over for én udfordring - salg eller manglende salg. Hvis der ikke sker markante ændringer den næste måned, er der ikke noget glasværk. Det er meget enkelt, siger han.

Annonce

Odense Glasværk har været hårdt ramt af corona-epidemien, som betød, at stedet måtte lukke den store ovn ned og sende de to glasmagere hjem. Glasværket fik ikke kompensation for tabt omsætning og manglede 300.000 kroner for at kunne få gang i produktionen igen. Men takket være en folkeindsamling, hvor Fyens Stiftstidendes læsere spillede en stor rolle, lykkedes det at samle 350.000 kroner ind.


Vi er tilmed blevet hjulpet af en medarbejder, der tidligere har været på glasværket. Han har skabt en webshop, hvor der kan handles trygt og sikkert. Økonomisk ville vi ikke selv have været i stand til at løfte opgaven, så vi er lidt stolte af, at det har kunnet løses på den her måde.

Jørgen Clausen, bestyrelsesformand i Odense Glasværk


Farvel til grundlægger

Coronanedlukning nummer to har imidlertid også givet betydelige problemer, som er endt med at koste direktør Per Jørgensen jobbet. Han har ellers om nogen været personificeringen af glasværket indtil nu.

Det var ham, der som iværksætter tilbage i 2012 lancerede den idé, som senere - med forskellige menneskers hjælp - blev til Odense Glasværk. Han var ansat som driftsleder, inden han blev direktør i 2020. Og det er ham, der har stået for meget af arbejdet med socialt udsatte ledige, som glasværket er blevet kendt og respekteret for.

Han ønsker ikke selv at udtale sig om afskeden med glasværket, men Jørgen Clausen begrunder afskeden med den anstrengte økonomi. Der er brug for mere fokus på salg:

- Den anden coronanedlukning har været alvorlig for os, fordi begge vores butikker har været lukket, og vi har haft svært ved at sælge noget. Derfor har vores indtægter ikke kunnet følge med, og derfor har vi som ansvarlig ledelse været nødt til at kigge på, hvilke ressourcer der skaber værdi på glasværket. Vi har været nødt til at spare på omkostningerne og være meget konsekvente med, hvilken vej vi skal gå for at sikre, at vi overlever. Og derfor endte vi med at skære ind til benet og sige farvel til Per Jørgensen, forklarer han.

Bestyrelsesformand Jørgen Clausen giver Odense Glasværk en måned at leve i, hvis ikke salget ændrer sig markant. Som noget nyt har glasværket nu fået en webshop, hvor det er muligt at købe nogle af de mest populære produkter. Privatfoto
Annonce

Sjælen i glasværket

- Du er ikke bekymret for, at nogle tænker, at når Per Jørgensen er væk, er sjælen i glasværket også væk?

- Det kan godt være, at nogle tænker det. Men der er utroligt meget sjæl og kultur på glasværket takket være en god holdning og indstilling til tingene, og den prøver vi at bevare, så godt som vi kan. Så jeg er sikker på, at de positive ting ved glasværket også vil være der, selv om Per ikke er der mere, siger Jørgen Clausen.

- Hvem skal stå for arbejdet med de sårbare ledige, når Per Jørgensen ikke er der mere?

- Som udgangspunkt er vi dem, der er. I øjeblikket er borgerne hjemsendt på grund af corona, så her har vi heller ikke haft en indtægt. Men nu må vi se, hvad vores drøftelser med Odense Kommune kommer til at betyde for setuppet. Jeg er dog sikker på, at der ikke bliver lavet om på den fantastiske håndholdte indsats, vi leverer her.

Annonce

Ny webshop en gave

Coronakrisen har, som Jørgen Clausen beskriver, fået glasværket til at fokusere kræfterne.

Som noget nyt har man fået en web-shop, så det nu også er muligt at købe Odense-glas på nettet. Glasværket har ikke selv haft pengene til at få lavet webshoppen, men har fået hjælp fra firmaet Zyberland.

- Zyberland har taget et socialt ansvar ved at hjælpe os. Vi er tilmed blevet hjulpet af en medarbejder, der tidligere har været på glasværket. Han har skabt en webshop, hvor der kan handles trygt og sikkert. Økonomisk ville vi ikke selv have været i stand til at løfte opgaven, så vi er lidt stolte af, at det har kunnet løses på den her måde, siger Jørgen Clausen.

I webshoppen er præsentationen af glasproduktionen skåret ned til syv velkendte Odense Glasværk-produkter: To glas, en kande og tre vaser - alle i forskellige farvevariationer - foruden små glaspingviner.

Vil man have et bredere udvalg, findes det i glasværkets butik på havnen.

Glasværkets to glasmagere var hjemsendt under den første coronanedlukning, men har arbejdet under den anden for at producere glas til butikken og webshoppen. Her er det glasmager Ib Hedager foran glasværkets store ovn. Arkivfoto: Ulrik Sass
Annonce

Gang i salget

Håbet er, at den nye webshop kan være med til at sætte gang i salget af glas, som ellers har ligget stille de sidste måneder:

- Vi ved, at der er en stor opbakning til glasværket, men den skal bare omsættes i noget salg også, for vi kan ikke på lang sigt leve på donationer. Det er et fremtidigt salg, der skal bære virksomheden - det tjener håndværket på den bedste måde og den sociale sag, siger Jørgen Clausen.

Glasværket har ikke lagt produktionen af det venetianske unika-glas endeligt på hylden, men som bestyrelsesformanden forklarer, har det i perioder været svært at sælge.

- Men forhåbentlig kommer vi til at tage produktionen op igen, når tiderne er bedre, for vi har nogle virkeligt dygtige glasmagere. Vi har bare lige nu valgt at fokusere på nogle mere salgsbare produkter, som alle har råd til.

Odense Glasværks historie

Odense Glasværk så dagens lys i 1873 og skiftede i 1889 navn til Fyens Glasværk. Virksomheden voksede gennem opkøb og fusioner, og i midten af 1900-tallet arbejdede mere end 600 mennesker på virksomheden.

I 1965 skete der en sammenlægning af glasværker i Danmark, og i 1979 blev glasværkerne videreført under navnet Holmegaards Glasværker. Glasproduktionen i Odense stoppede, da glasværket lukkede 21. december 1990.

Ny start 

I maj 2016 genåbnede glasværket, nu som en socialøkonomisk og almennyttig virksomhed. Lokalerne var stillet til rådighed af Lindø port of Odense, og med en donation fra Albani Fonden købte glasværket de nødvendige ovne.

To glasmagere, som begge er uddannet på det gamle glasværk, arbejder i dag på fuld tid. Glasværket er også kendt for sit arbejde med at hjælpe sårbare ledige til igen at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Nu må Spacemakers og håndboldkvinderne klare sig uden Odense-advokaten Jørn Bonnesen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Middelfart For abonnenter

Landsbyboere nørkler med ambitiøs butiksdrøm: - Derfor vil jeg ikke dømme den ude endnu

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Navne For abonnenter

Dødsfald: Nu kan Jørgen høre alle de vitser, Misse har samlet til ham - i Himlen

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Annonce