Annonce
Kultur

Bestsellere på mobilen

Sms-romaner er så populære i Japan, at flere af dem får nyt liv i traditionel bogform. Fem ud af 10 bøger på den japanske bestsellerliste i 2007 var således sms-romaner på tryk.

Bøger skrevet og udgivet som sms-beskeder er populær blandt unge japanere. Men genren breder sig, og eksperter forudser en digital fremtid for litteraturen

"Vlkomn t en 4tælling skrevet som sms bskd - go fornøjels :)"

Sådan kunne forordet til en sms-roman meget vel se ud. En ny generation af forfattere skriver romaner på mobiltelefonen. Gennem sms-sprogets korte, uafsluttede sætninger, forkortelser og tegn fortæller de historier uden malende beskrivelser og den spændingsopbygning, man normalt finder i skønlitteratur. Og det lader ikke til at genere læserne, som i stort antal downloader romanerne til deres mobiltelefoner.

Det japanske skriftsprog gør det lettere at udtrykke sig kortfattet og alligevel præcist på skrift, og det er formentlig en del af forklaringen på, at sms-romaner er blevet så udbredte i Japan.

Populære romaner

I Japan er sms-romanerne i de seneste par år blevet så populære, at en del er blevet udgivet i traditionel bogform. Fem ud af 10 romaner på den japanske bestsellerliste for 2007 var således sms-romaner. En af dem hedder "Love Sky," en tåreperser i Danielle Steele-genren, skrevet af debutanten Mika, og solgt i hele 20 millioner eksemplarer. De typisk uerfarne sms-forfattere tjener først penge på deres forfatterskab, når et værk bliver udgivet i bogform. Det er nemlig gratis at downloade romanerne til mobiltelefonen.

Sms-romanerne begyndte som et asiatisk fænomen, men breder sig til andre dele af verden. I Danmark har forfatteren Bjarne Kim Pedersen udgivet en række haikudigte skrevet på sms, og i Finland er den første sms-roman netop blevet udgivet.

Nogle forlæggere ryster på hovedet eller kender slet ikke fænomenet, mens andre følger udviklingen med stor interesse.

- Det er en sjov tanke, og det giver en række nye muligheder i forhold til distribution, hvis man kan udgive bøger via mobiltelefonen, siger Erik Barfoed, forlagsdirektør på Lindhardt og Ringhof.

SMS-TEKNOLOGIEN

SMS er en forkortelse af det engelske "short message service."

Sms'er gør det muligt at sende og modtage små tekstbeskeder på mobiltelefoner.

Teknologen blev udviklet i begyndelsen af 1990'erne.

I 2007 sendte danskerne ifølge IT- og Telestyrelsen over 30 millioner sms'er hver dag.

Annonce

Harry Potter-effekten

Ideen om romaner fyldt med stavefejl og ukurante sætningsopbygninger har skabt debat i traditionelle forfatterkredse i Japan, hvor sms-romanerne blandt andet er blevet beskyldt for at devaluere litteraturen.

Lotte Garbers er forfatter og formand for den skønlitterære gruppe i Dansk Forfatterforening. Hun kunne sagtens forestille sig en lignende debat i Danmark, men personligt mener hun, at genren er et friskt pust.

- Jeg tror godt, at romaner på sms kunne blive et hit, siger hun og fortsætter:

- I 1970'erne blev knækprosa meget populært. Genren, der er kendetegnet ved hverdagssprog tilsat en rytme, trak en ny type læsere til, og det samme kunne jeg forestille mig med romaner på sms.

Lotte Garbers har ikke planer om at skrive sine kommende værker på sms, men hun er langt fra nervøs for eventuel konkurrence fra unge forfattere med tommelfingeren og mobiltelefonen som vigtigste arbejdsredskaber.

- Den litterære branche bliver ofte anset for at være eksklusiv og nichepræget, men jeg er tilhænger af Harry Potter-effekten, hvor en forfatter pludselig rammer noget, som tiltrækker en masse nye læsere, siger hun.

Annonce

Danske sms-digte

Bjarne Kim Pedersens digtsamling "SMS-digte," er det første danske eksempel på den nye litterære genre. Værket, der både kan downloades og købes som bog, er endnu ikke blevet en bestseller, men forfatteren ser store muligheder i genren.

- Det tiltaler mig at bruge et nyt medie som sms'en, når jeg skriver, siger Bjarne Kim Pedersen, der udover sit forfattervirke arbejder med børn og unge. Han holder blandt andet skriveværksteder for de ældste elever i folkeskolen og har oplevet stor interesse for at skrive digte på sms.

- Elever, der ikke normalt har interesseret sig for at skrive, får pludselig lyst og mod til det, siger han.

Ditte Laursen er forsker i medier ved Statsbiblioteket i Århus og har skrevet en ph.d. om unges kommunikations- og samværsformer via mobiltelefonen. Hun giver Bjarne Kim Pedersen ret i, at sms'er giver plads til uerfarne skribenter.

- Der er ingen faste konventioner for, hvordan man skriver sms'er, og ingen rynker bryn over stavefejl eller ufuldstændige ord og sætninger. Det betyder, at man føler sig mere fri, når man skriver, siger Ditte Laursen.

- Normalt bliver sms'er brugt til dialog mellem mennesker. Når man skriver en bog, er der pludselig tale om envejskommunikation, og det vil altså være en helt ny måde at bruge teknologien på, siger hun.

Annonce

Kan blive overhalet

Billigere pris og større udbredelse af sms taler for, at der med tiden vil blive udgivet flere sms-romaner i Danmark, men ifølge forlagsdirektør Erik Barfoed er det ikke sikkert, at danskerne for alvor når at opleve genren, inden den bliver overhalet af endnu nyere teknologi.

- Der er gang i så mange ting, når man taler digitalisering af litteratur, og lige nu er det svært at forudsige, hvad der bliver det næste store hit, siger han.

Lotte Garbers, forfatter og formand for den skønlitterære gruppe i Dansk Forfatterforening, giver ham ret:

- Der er enorm fokus på nye medier i den litterære branche, og der er ingen tvivl om, at litteraturen i fremtiden vil være tilgængelig på mange andre måder end i den traditionelle bogform. Litteraturen vil bestå, den kommer bare til at findes i andre former, siger hun.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Varsler demonstration midt i åbningsfest for letbanen: Støjplagede naboer kræver hurtig handling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Navne For abonnenter

Før koncert med Odense Symfoniorkester: Det er 25 års huskesystemer, der går i gang

Historisk erklæring underskrevet i Esbjerg onsdag aften: - Det her er mega stort og vil få betydning hele vejen op og ned ad den danske vestkyst

Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Sport For abonnenter

Vild orange jubel efter toptændt indsats - Odense Håndbold viste klassen, da det gjaldt

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Nordfyn

Lang hård fødsel: Så blev vandkantsdanmark lige en perle rigere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Annonce