Annonce
Kerteminde

Besparelser rammer naturen: Jan skal passe landsbys gadekær på egen hånd

Jan Elgaard fra Rynkeby har i en årrække stået i spidsen for at passe byens gadekær. Han mener, at naturskønne omgivelser er vigtige for blandt andet at kunne trække tilflyttere til. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
67-årige Jan Elgaard har i en årrække passet på Rynkebys gadekær ved at trimme og rydde ud i krattet omkring dammen. Indtil nu har han suppleret Kerteminde Kommunes vedligeholdelse, men på grund af besparelser er kommunens indsats umiddelbart reduceret til at stille maskiner og brændstof til rådighed.

Rynkeby: Jan Elgaard har i flere år stået i spidsen for at forskønne Rynkebys gadekær ved blandt andet at luge ud omkring piletræerne, fjerne alger og så blomsterfrø langs vandkanten.

Mens Kerteminde Kommune har sørget for at fælde træer og slå græs, har Jan Elgaard med andre ord ført kommunens arbejde et skridt videre.

Fremover kommer han dog formodentlig til at være mere eller mindre alene om at passe gadekæret. Park og Vej i Kerteminde Kommune skal spare penge, og derfor kommer en række lokale naturområder - herunder Rynkebys branddam - ikke til at blive vedligeholdt på samme måde som hidtil.

- De her områder ude på landet er ikke det, kommunen går højst op i. Ved rådhuset er der så fint, som der næsten kan blive, men herude får græsset lov at blive langt, mener Jan Elgaard.

Annonce
Kerteminde Kommune har valgt at spare på forskønnelsen af Rynkebys gadekær. I stedet har Jan Elgaard, der bot tæt ved, søgt om at få stillet maskiner til rådighed til at kunne trimme omkring branddammen selv. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Vil gerne hjælpe

Han understreger, at han ikke er utilfreds med, at han som pensionist og kasserer i Rynkeby og Omegns Lokalråd har skullet være med til at passe gadekæret. Han har endda meddelt Kerteminde Kommune, at han vil fortsætte med at trimme og rydde ud i krattet, hvis kommunen kan stille maskiner og brændstof til rådighed, og det tilbud har kommunen valgt at benytte sig af.

- Vi kan vel også godt være lidt aktive selv. Vi kan ikke bare læne os tilbage og sige, at det er der nogle andre, der skal gøre. Her er landsbyerne nok lidt anderledes tænkende, forklarer Jan Elgaard.

Med det mener han, at det, uanset hvor ansvaret bør placeres, er nødvendigt for landsbyerne i Kerteminde Kommune at have attraktive naturområder.

- Hvis vi skal have udvikling i byen og sikre, at folk for eksempel vil købe hus herude, skal der også se ordentligt ud. Ellers får vi ingen tilflyttere. Det kan betyde, at vi med tiden ikke har nogen købmand, og hvis købmanden lukker, og skolen lukker, så dør byen, siger Jan Elgaard.

Forstår kommunen

Han kan samtidig godt forstå, at det er svært for Kerteminde Kommune at finde pengene til at passe Rynkebys gadekær uden borgernes hjælp. Men han mener, at ressourcerne til at forskønne naturen godt kunne fordeles mere ligeligt mellem kommunens landsbyer og større byer.

- Der, hvor politikerne synes, der skal vises frem, kan det godt laves fint. Det er også kun de store fodboldbaner, der slås, men ved alle andre er det droslet langt ned. Jeg er spændt på, om vi kan spille krolf heroppe (i Rynkeby, red.) i år, siger Jan Elgaard og fortsætter:

- Jeg tror, de (Kerteminde Kommune, red.) er kommet her indtil nu, fordi jeg er blevet ved at sparke dem lidt.

Jan Elgaard understreger, at hans arbejde ved gadekæret kommer til at forløbe som hidtil. Det betyder, at han eller andre medlemmer af Rynkebys lokalråd altså ikke regner med at komme til at slå græs og fælde træer, som kommunen har gjort.

- Det er ikke, fordi jeg har intentioner om at overtage deres arbejde. Vi skal ikke ind og have fyret folk, for at vi (borgerne, red.) kan overtage arbejdet, siger han.

Han er naturligvis ikke sikker på, hvor længe alderen tillader ham at passe gadekæret. Til den tid er det uvist, hvad der kommer til at ske med det.

Jan Elgaard på 67 år har allerede brugt mange timer på at supplere Kerteminde Kommunes vedligeholdelse af Rynkebys gadekær gennem årene. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce