Annonce
Assens

Besparelser i vente: S overvejer skattestigning

Det kan blive nødvendigt med en skattestigning, hvis kommunen ikke vil lade de ældre, svage og børn i stikken, mener Socialdemokratiet. Arkivfoto: Line Olesen

Det kan blive nødvendigt at hæve skatten for at sikre et acceptabelt velfærdsniveau i fremtiden, mener Socialdemokratiet i Assens Kommune.

Der har været ro på kommuneskatten i Assens Kommune de seneste 10 år, men grundet de varslede besparelser på velfærdsområdet er Socialdemokratiet begyndt at lege med tanken om at hæve skatten.

Ifølge Charlotte Vincent Petersen (S) er det ikke med partiets gode vilje, men en konsekvens af de andre partiers politik.

- Vi har lavet et modforslag til de planlagte besparelser på velfærdsområdet, og i det forslag peger vi på, at vi godt kunne tænke os at få udarbejdet et sparekatalog for områder som administration og IT, hvor Assens Kommunes udgifter stikker af i forhold til landsgennemsnittet.

- Hvis de andre partier ville have været med til det, kunne vi ved de kommende budgetforhandlinger have omprioriteret flere penge til Social- og Sundhedsudvalget samt Uddannelses-, Børne- og Familieudvalget. Men hvis ikke de ser de samme muligheder, er vi parat til at kigge på skatten, lyder det fra Charlotte Vincent Petersen (S).

Kommuneskatten på Fyn

Svendborg Kommune: 26,80 procentNyborg Kommune: 26,40 procent

Assens Kommune: 26,10 procent

Faaborg-Midtfyn Kommune: 26,10 procent

Nordfyns Kommune: 26 procent

Nordfyns Kommune: 26 procent

Middelfart Kommune: 25,80 procent

Odense Kommune: 25,30 procent

Et kritisabelt serviceniveau

Sidste gang, kommuneskatten blev hævet i Assens Kommune, var i 2008. Her steg den med 0,04 procentpoint fra 26,06 til 26,10 procent.

I andre fynske kommuner har politikerne været mere villige til at skrue på skatten de seneste ti år. I Odense blev skatten hævet både i 2017 og 2018, og i Faaborg-Midtfyn Kommune blev skatten hævet i 2009 og 2010.

Det er dog ikke gratis at hæve skatten uden at have fået lov til det af Christianborg. Uden tilladelse vil en højere skat medføre, at Assens Kommune trækkes i bloktilskud. Fører stigningen til, at den samlede skatteramme for alle landets kommuner overskrides, sanktioneres kollektivt.

Derfor vil Charlotte Vincent Pedersen (S) også have undersøgt konsekvenserne af en eventuel skattestigning, inden hun for alvor er klar til at stille sig i brechen for at hæve skatten i Assens Kommune.

- Man får jo dummebøder for at sætte skatten op. Måske er bøderne så store, at det slet ikke giver mening, men vi har i hvert fald et ønske om at blive klædt bedre på til at kunne diskutere, om det giver mening at hæve skatten. Derfor har vi også bedt administrationen undersøge, hvordan det ville påvirke os at sætte skatten op, siger Charlotte Vincent Petersen og tilføjer, at serviceniveauet bliver for lavt, hvis der skal spares 38 millioner kroner på social-, sundheds-, familie- og ældreområdet

- Det er simpelthen ikke godt nok, når vi er nået til et sted, hvor vi eksempelvis snakker om, at ældre kun kan få vasket hår hver 14. dag. Samtidig vil der igen blive taget lidt på skoleområdet, som vi allerede betaler mindst til på Fyn.

Annonce

V: En dyr idé

Borgmester Søren Steen Andersen (V) er ikke begejstret for idéen om at sætte skatten op.

- Der er to ting i det. Det ene er ren politik, altså holdning, om man synes, vi skal ligge ret højt på landsplan i forhold til skattetrykket. Det andet er, at regeringen ikke har meldt ud, at der er en pulje til at sætte skatten op. Så er der straf og kollektiv straf, hvis vi gør det alligevel.

- Det første år tager staten 75 procent af provenuet, de næste to år 50 procent, og det fjerde år 25 procent. Og det er jo lige nu, vi skal bruge pengene. Og hvis vi endelig havde pengene, så kunne vi ikke bruge dem, for vi ligger over serviceloftet. Gjorde vi det alligevel, ville vi igen blive straffet, lyder det fra Søren Steen Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce