x
Annonce
Nordfyn

Beskytter ældre: Slusesystem til varer sat ind i kampen mod smitte på nordfynske plejehjem

Alle varer, der leveres til de nordfynske plejecentre, skal afleveres i en container, der fungerer som en sluse, så personalet ikke kommer til at møde leverandøren. På den måde håber personalet at minimere smitterisikoen. Containeren her er stillet op ved Plejecenter Møllehaven i Bogense. Foto: Betty Rasmussen
På plejecentrene i Nordfyns Kommune er der indført et nyt slusesystem til varer, så leverandører ikke kommer i direkte kontakt med plejepersonale. Samtidig er det forbudt for pårørende at besøge beboerne bortset fra i helt særlige situationer.

Nordfyn: I denne uge blev der på alle kommunens plejecentre indført et nyt system, hvor containere fra Boxit fungerer som sluse mellem varer fra leverandører og plejecentret.

Det er en lavpraktisk måde at forebygge smitte med coronavirussen på plejecentrene, forklarer Judith Poulsen, chef for Sundhed og Rehabilitering i Nordfyns Kommune.

- Selvom vores leverandører har styr på deres med hygiejne, udgør aflevering af varer en smitterisiko. Derfor er slusen en god løsning.

Slusesystemet fungerer ved, at leverandører aflever varer i den ene ende. Derefter ringer de til plejepersonalet, som kan hente varerne. Kvitteringer bliver heller ikke underskrevet ved hver aflevering som normalt. Således undgås direkte kontakt.

Mange forskellige varer bliver leveret og afhentet i slusen - blandt andet post, vasketøj som sengetøj og arbejdstøj samt hjælpemidler som kørestole, lifte og sejl. Madvarer stilles dog stadig ved plejecentrets dør, fordi de skal hurtigt på køl.

Annonce

Indsats mod smitte

Forbud mod besøgendes adgang til kommunale og private plejehjem samt kommunale og private bosteder mv.

Forbuddet omfatter ikke besøg i kritiske situationer fra en patients nære pårørende. For eksempel et uopsætteligt besøg hos en kritisk syg eller døende person eller lignende særligt tungtvejende grunde. Ved besøg tages der særlige forholdsregler.

Alle aktiviteter for borgere holdes internt.

Ingen adgang for leverandører. Der er opsat sluser for modtagelse af varer, håndtering af personaletøj mv.

Begrænsning af teknisk personale tilknyttet det enkelte center.

Øget rengøring og afspritning samt skærpet opmærksomhed på hygiejne for beboere og personale.

Skærpet opmærksomhed på opsporing af begyndende sygdom hos beboere og personale.

Leverandører, som er en del af hjemmepleje for ældre borgere, er ekstra opmærksomme på hygiejne for at forebygge smittespredning.

En ny verden

Systemet er indført på alle plejecentre, deriblandt Møllehaven og Søbo i Bogense, som Mitzie Pedersen er centerleder for. Det er på alle måder en succes, selvom det har krævet lidt tilvænning:

- Da jeg stod foran jern-containeren første gang, tænkte jeg: Det er en helt anden verden end det, vi er vant til at arbejde med. Vi skulle vænne os til at åbne den store dør. Det er småting i forhold til dens gode effekt.

Normalt sikrer plejemedhjælperne de ældres helbred og observerer symptomer, men udbruddet af coronavirus gør det tydeligt, hvor sårbar et plejecenter er, siger Mitzie Pedersen.

- Det er et stort ansvar. Selvfølgelig bliver man bekymret, for vi har nogle meget sårbare borgere. Derfor er det dejligt at opleve, at der står så meget bag os fra kommunen.

Hverdagen er på mange måder vendt på hovedet - og det kan mærkes hos de ældre. De bliver bekymrede, hvis de ser for meget fjernsyn, nogle stiller spørgsmål om pårørende, og nogle bliver lidt mere rastløse, fortæller Mitzie Pedersen. Hun synes dog, at de ældre håndterer situationen godt efter omstændighederne.

- Forleden sagde en ældre dame til en af medarbejderne, som sprittede hendes hænder af før et måltid: ”Hvordan tror du i det hele taget, at vi overlevede krigen dengang?” Vi tolker det som hendes måde at sige på, at det skal nok gå alt sammen.

Besøg fra pårørende forbudt

Samme smitterisiko, leverandører udsætter de ældre borgere for, kan pårørende også risikere at gøre. Derfor blev der onsdag også indført forbud mod besøgendes adgang til kommunale og private plejehjem.

Det er svært for de ældre, fortæller Mitzie Pedersen. For mange har et hverdagsliv med besøg fra familie. Samtidig er alt socialt samvær indstillet på tværs af husene.

- Det er et meget stille liv. Vi er opmærksomme på at hjælpe med kontakt til pårørende via opkald. Og så gør vi meget for at informere dem, passe på dem og give dem et rart hverdagsliv, for eksempel ved at gøre noget ekstra ud af måltiderne.

For at de pårørende stadig - på afstand - kan følge med i livet på plejecentrene, har alle nordfynske plejecentre nu fået en Facebook-side. Her kan pårørende få relevante beskeder og information.

Hvis der er en særlig grund, som et besøg hos en kritisk syg ældre eller døende person, kan det komme på tale at besøge et plejecenter. Der vil blive taget særlige forholdsregler, som at gøre besøget kort, ikke at benytte toilet og at undgå fællesområder.

Da jeg stod foran jern-containeren første gang, tænkte jeg: Det er en helt anden verden end det, vi er vant til at arbejde med, siger centerleder for Møllehaven og Søbo i Bogense Mitzie Pedersen. Arkivfoto: Louise Koustrup

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce