Annonce
Nordfyn

Beskyttelsesdragt og fyldt madlager: Ulrich vil være på den sikre side

To gange under coronavirus-krisen har Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen handlet for familien. Det skete i fuld beskyttelsesdragt. Privatfoto
Den 28-årige familiefar Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen i Gamby handlede allerede stort ind for tre uger siden. Nu er lageret fyldt med håndsprit, konservesmad og diesel.
Annonce

Gamby: Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen er hjemsendt med bihulebetændelse fra ISS, hvor han normalt vedligeholder Forsvarets skydebaner på Østfyn. Foruden sin kone, der stadig arbejder på en fynsk fødevarefabrik, har familien med deres tre børn på to, fem og syv år isoleret sig i hjemmet i Gamby Stationsby med et fyldt madlager.

Du handlede ind for tre uger siden. Hvorfor?

- I januar troede jeg, at det bare var en almindelig influenza i Kina. Men da et panserglas til min telefon gik fra at have fire-fem dages leveringstid til at være på restordre på ubestemt tid, tænkte jeg, at hvis kineserne stoppede med at lave billige plasticdimser til resten af verden, så var der noget galt. Jeg gik på YouTube, hvor jeg fandt videoer fra Kina. Det så slemt ud. Jeg ventede lidt, men da det så gik stærkt i Italien, tænkte jeg: Det her kan jeg ikke holde ud.

Hvad har du købt for at forberede dig på coronavirussen?

- Den 27. februar købte jeg ind for 2500 kroner mad: Langtidsholdbar mælk, seks kilo pasta, fire kilo ris, seks kilo mel og tørgær. Derudover har jeg købt gasmasker og plomberede filtre fra 1980'erne med aktivt kul, der filtrerer alt fra. Jeg har også 40 liter diesel til vores bil stående på dunke, som jeg tankede efter, at Danmark blev lukket ned torsdag den 12. marts.

Hvordan vidste du, hvad du skulle købe?

- Jeg vil ikke kalde mig en rigtig ”prepper” (mennesker, der forbereder sig på katastrofer, krige og pandemier, red.). Men jeg følger med i, hvad de gør på YouTube. For eksempel har nogle bygget en bunker i haven og har deres eget fødevarelager. Det er fascinerende at se videoerne, men så meget vil jeg ikke skeje ud.

Dine venner var skeptiske i starten på din forberedelse. Hvordan reagerer de nu?

- Efter at have handlet stort ind i februar tog jeg til floorball i Morud, hvor gutterne bare grinte ad mig. Den 10. marts foreslog jeg så, at floorball skulle droppes. Mange havde været på skiferie i Italien eller Østrig. Men de skrev, at det var noget pjat. To dage senere sagde statsministeren så, at man ikke skulle forsamles i større grupper. Der blev fuldstændig radiotavshed inde på gruppen, hvorefter mange gav mig ret.

Mange danskere er blevet opfordret til ikke at hamstre. Gjorde du ikke netop det?

- Ældre mennesker har som regel konserves stående per automatik. Hvis folk havde det, behøvede de ikke at hamstre, for så kunne de godt klare sig i et par dage. Selvfølgelig var det forkert af mig at hamstre. Men set i lyset af, at der ikke var andre på det tidspunkt, som gjorde det i samme omfang, føler jeg, at jeg gik under radaren. Jeg føler ikke, at jeg har gjort noget forkert.

Hvordan har din familie reageret på dine forberedelser?

- Jeg har også købt en beskyttelsesdragt til min kone. Den nægter hun at gå i. Derfor er det kun mig, som handler ind. Hun er ved at få spat af mig. Vores børn tager det meget pænt. De mindste forstår det ikke rigtigt. Vores ældste på syv år ved godt, at coronavirus findes, at nogle bliver syge og spørger lidt ind til det. Vi fortæller hende, at det er derfor, jeg har udstyr på, når jeg handler ind.

Hvilket udstyr tager du på, når du handler ind?

- Jeg tager gummistøvler, beskyttelsesdragt, gasmaske og gummihandsker på. Jeg spritter indkøbsvognens håndtag af, før jeg handler, og bagsmækken når jeg har handlet. Jeg tror ikke, at alle folk snotter ud over det hele. Men det ville være åndsvagt ikke at gøre det sidste også.

Hvordan reagerer folk på din beskyttelsesdragt og maske?

- De får et chok. Jeg kan høre dem lavmælt sige: "Åh gud". Jeg er ikke glad for, at de bliver forskrækkede, men jeg synes ikke, at folk tager det seriøst. I mandags (16.3) stod der folk oppe ved kassen, som var det en almindelig dag. Nogle gik rundt i butikken og hostede ud over det hele. Jeg tænker bare … Hvad sker der? Kan man ikke tænke selv? Jeg er ikke i risikozonen og har ikke nogen i min omgangskreds, som er i risikozonen i Danmark. Men jeg tager hensyn af respekt for de ældre.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle brugere på fyens.dk har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund. Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Hvis du ikke allerede er betalende læser, kan du for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Jeg har også købt en beskyttelsesdragt til min kone. Den nægter hun at gå i. Derfor er det kun mig, som handler ind. Hun er ved at få spat af mig. Vores børn tager det meget pænt.

Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen.

Sådan klarer vi corona-hverdagen

På vores Facebookside Vores Nordfyn har vi spurgt dig og alle de andre følgere, hvordan corona-situationen påvirker dig og din hverdag. Det er der allerede mange, der har reageret på.

Det er du også meget velkommen til at gøre, så vil vi i de kommende dage og uger kontakte nogle af jer, for at høre lidt mere om corona-hverdagen på Nordfyn.

Du kan skrive til os på opslaget på Vores Nordfyn eller sende en mail på nordfyn@fyens.dk.

Myndighedernes retningslinjer (18.3)

Maks 10 personer må være samlet udenfor eller indenfor ved offentlige arrangementer og begivenheder samt private arrangementer i selskabslokaler. Du må stadig tage offentlig transport og opholde dig på arbejdspladser.

Dagligvarebutikker er fortsat åbne, men en lang række centre og butikker lukker. Restauranter skal lukke, men må lave takeaway.

Mette Frederiksen har den 12. marts opfordret danskerne til at udvise samfundssind og undgå hamstring, da Danmark ikke er i en fødevarekrise.

Sundhedsstyrelsen er kommet med følgende forholdsregler:

- Vask hænder og brug håndsprit.

- Host og nys i dit ærme.

- Begræns fysisk kontakt.

- Vær opmærksom på rengøring.

- Hold afstand og tag hensyn.

Kummefryseren er fyldt op til randen med madvarer. Privatfoto
Konservesdåser samt langtidsholdbare madvarer har familien også meget af. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Mand voldtaget på institution

Odense

Butikstyvene havde travlt i centrum

Annonce