x
Annonce
Danmark

Beskæftigelsesminister vil have erhvervets øjne på danskere

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil have selskaber til at arbejde hårdere for dansk arbejdskraft.

Erhvervslivet har længe påtalt, at der mangler arbejdskraft. Og at der er behov for langt mere udenlandsk arbejdskraft, hvis behovet skal opfyldes, og den økonomiske fremgang skal fortsætte.

Peter Hummelgaard (S), nytiltrådt beskæftigelsesminister, mener dog, at selskaberne og erhvervslivet skal bruge langt mere energi på at få danskere i arbejde.

- Jeg ser mere situationen som en kæmpe mulighed. Det er en gammel socialdemokratisk drøm at opnå fuld beskæftigelse. Med den situation, der er lige nu, er det en drøm, jeg gerne vil vække til live igen.

- Der er stadig alt for mange, der står uden for arbejdsfællesskabet. Hellere end at masseimportere arbejdskraft fra den tredje verden synes jeg, vi skal have et kæmpe fokus på at få de sidste med ind på arbejdsmarkedet, siger han.

Dansk Industri, DI, der repræsenterer en lang række medlemsvirksomheder, mener ikke, at der er arbejdsløse nok til at fylde behovet.

Ikke mindst fordi arbejdsløsheden er meget lav, og arbejdsmarkedet er generelt tæt på fuld beskæftigelse.

- Man kan aldrig få arbejdsløsheden ned på nul. Det kan være, at den kan falde lidt mere, men vi kommer ikke til at finde alle de mennesker, vi har brug for, fra arbejdsløshedskøen, siger vicedirektør i DI Kim Graugaard.

Ved udgangen af juni var der 104.000 ledige i Danmark på enten dagpenge eller kontanthjælp ifølge Danmarks Statistik, svarende til en ledighedsprocent på 3,8 procent.

Ud over erhvervslivet står den offentlige sektor over for at skulle hyre titusinder til velfærdssektoren de kommende år.

Men svaret ligger ikke i at åbne op for mærkbart mere udenlandsk arbejdskraft, siger Peter Hummelgaard.

- Der kan sagtens være specifikke behov i erhvervslivet, hvor det giver mening at hente folk fra udlandet.

- Men det er vigtigt for mig, at vi er millimeterpræcise om, hvor og hvem det er, siger ministeren og fortsætter:

- Og at erhvervslivet forklarer mig, hvad det er, der gør, at vi ikke - inden vi henter arbejdskraften i udlandet - kan få de mange, der står uden for arbejdsstyrken, ind i den.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce