Annonce
Danmark

Beskæftigelsesminister håber på ældres arbejdsvilje

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har en enorm opgave, som seniorer skal være del af løsningen på.

Regeringen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har lovet at skaffe tusinder af nye hænder til velfærdsstaten.

Samtidig er beskæftigelsen lav, og økonomien skal hænge sammen. Seniorer, der bliver på arbejdsmarkedet, skal være en del af løsningen.

Det fortæller beskæftigelsesministeren forud for, at Seniortænketanken, der blev nedsat sidste år, torsdag kommer med sine bud på, hvordan man holder ældre på arbejdsmarkedet.

- Vi har en kæmpe udfordring i at sikre, at vi har den faglærte arbejdskraft, der er brug for.

- Og vi har rigtig mange, der kan og vil fortsætte med at arbejde, selv om de har rundet pensionsalderen. Men mange af dem gør det ikke. Så vi har en opgave i at gøre det muligt og attraktivt for dem, siger Peter Hummelgaard.

Ifølge et skøn fra Beskæftigelsesministeriet vil det øge beskæftigelsen med 50.000 personer, hvis danskere mellem 55 og 64 år arbejdede i samme grad som i Sverige.

Her er beskæftigelsesprocenten - andelen af aldersgruppen i arbejde - på 77,9, mens den i Danmark er på 70,7. Ministeriet skønner, ud over flere aktive på arbejdsmarkedet, at statskassen vil nyde godt af over 13 milliarder kroner, hvis Danmark nåede det svenske niveau.

Peter Hummelgaard afventer tænketankens anbefalinger, men fortæller, at han ser både økonomiske og kulturelle barrierer, der sender seniorer ud af arbejdsmarkedet.

Og der er brug for dem. Ikke mindst i det offentlige, hvor regeringen ønsker tusinder flere ansat som blandt andet sygeplejersker, pædagoger, sosu'er og betjente.

- Regeringen ser et kæmpe potentiale i at gøre det lettere for dem, der har lyst til at blive på arbejdsmarkedet.

- Men det hænger sammen med andre ting. For hvis en sygeplejerske føler sig stresset og har et dårligt arbejdsmiljø, så er det mindre attraktivt at blive, siger Peter Hummelgaard.

Det kan dog blive svært at finde de helt rigtigt værktøjer, for der er en myriade af grunde til, at seniorer forlader arbejdsmarkedet. Det fortæller konsulent ved Ældre Sagen Anna Sophie Debel.

- Vores undersøgelser viser, at der er mange forskellige årsager til, at man stopper med at arbejde. Nogle vælger det selv, fordi de har lyst til det.

- Men andre gange kan det være en syg ægtefælle, at ens helbred er ramt eller afskedigelse. For sidstnævnte ved vi, at seniorer har sværere end andre ved at få nyt job, hvis de først er blevet arbejdsløse, siger Anna Sophie Debel.

Ældre Sagen mener, at der skal kigges på arbejdsmiljø, efteruddannelse og fleksible muligheder i arbejdslivet ude på de enkelte arbejdspladser.

Selv om Danmark har en lavere beskæftigelsesfrekvens end Sverige, er det gået fremad. For 60 til 64-årige er beskæftigelsesfrekvensen siden 2008 steget fra 45,3 til 62,8 procent blandt andet på grund af efterlønsreformen.

- Man kan se, at der er flere seniorer, der fortsætter med at arbejde længere. Blandt andet fordi flere kan og vil fortsætte med at arbejde, siger Anna Sophie Debel.

Regeringen og Peter Hummelgaard har samtidig fokus på at få ældre til at arbejde længere også et prestigeprojekt, der giver nedslidte ret til tidlig folkepension.

Ifølge beskæftigelsesministeren udelukker det ene ikke det andet.

- Det handler ikke om, at nogen skal piskes til at arbejde længere. Vi har nogen, der er slidt af deres arbejdsliv.

- Så er der nogen, der gerne vil blive på arbejdsmarkedet, fordi de har haft et andet arbejdsliv. Vi skal sørge for, at der er mulighed for begge dele, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce