Annonce
Odense

Besættelsens ofre blev mindet ved ceremoni: - Det er 76 års frihed, vi fejrer

Danmarks befrielse blev markeret ved en mindeceremoni i Ansgars Anlæg i Odense. På billedet ses blandt andre forsvarsminister, Trine Bramsen (S), Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og oberst Flemming Agerskov. Foto: Stine Ploug Christiansen
Tirsdag aften blev 76-året for Danmarks befrielse markeret ved en mindehøjtidelighed i Ansgars Anlæg i Odense. En begivenhed som stadig er vigtig at markere ifølge formand for 4. maj Komiteen, Erik Hansen.

Odense: - Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.

Sådan lød befrielsesbudskabet fra BBC Radio i London om aftenen den 4. maj i 1945, oplæst af den danske radiospeaker Johannes G. Sørensen.

76 år senere markeres Danmarks Befrielse stadig over hele landet med lys i vinduerne og mindehøjtideligheder, for at mindes dem, som mistede livet under besættelsen. Også i Ansgars Anlæg i Odense.

Annonce

Skyerne hang tungt på himlen, og regndråberne faldt blidt over den lille håndfuld af fremmødte, som havde trodset det ustadige forårsvejr for at være med til at markere, at det tirsdag aften var 76 år siden, at de tyske tropper overgav sig.

En mindehøjtidelighed hvor forsvarsminister, Trine Bramsen (S), Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og formanden for 4. maj Komiteen, Erik Hansen, lagde en krans og flere buketter ved mindemonumentet, til minde om de faldne under besættelsen.

Alt sammen til lyden af en enkelt trompet, der brød stilheden blandt de fremmødte.

Stadig en vigtig begivenhed

Selvom det er 76 år siden, at beskeden om Danmarks Befrielse nåede ud i de danske stuer, er det ifølge Erik Hansen vigtigt, at vi stadig markerer dagen.

Erik Hansen har siden stiftelsen i 1995 været formand for 4. maj Komiteen. Foto: Stine Ploug Christiansen

- Det er trist, at vi ikke kan have et orkester med, men det det drejer sig om, er, at hvis vi ikke holder det ved lige, så glemmer folk det. Flagalléen er et fantastisk symbol på, at folk er klar over, at det er den 4. maj. 4. maj må man aldrig glemme, for det er 76 års frihed, vi fejrer, siger Erik Hansen.

Sidste år blev fejringen af 75-året for Danmarks Befrielse og 25-års jubilæet for stiftelsen af 4. maj Komiteen betydeligt mindre, end Erik Hansen havde planlagt på grund af coronarestriktioner, som også var gældende ved dette års markering, men det tog ikke det gode humør fra Erik Hansen.

- Den følelse jeg har, vil jeg gerne give videre til samfundet. Sidste år talte jeg 40 buketter, som var lagt, og der er lagt næsten lige så mange i år. Det betyder, at folk har lyttet efter. Jeg har forbindelse til den amerikanske, den canadiske og den engelske ambassade, som alle har været her i dag og lagt blomster, og nu er Trine Bramsen og borgmesteren også kommet.

- Den dag vi glemmer 4. maj, mangler vi en brik i samfundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce