Annonce
Læserbrev

Besættelsen. Armbind var ingen ynk

Annonce

Læserdebat: 13. maj bragtes på disse sider et læserbrev ”Værdsætter borgerne friheden?” af Jens Hald. Her hed det blandt andet:

”Det var en ynk, at tusindvis af danskere dagen efter (5. maj 1945) løb rundt med frihedskæmperarmbindet, skønt de ikke havde været i nærheden af frihedskampen.”

Nej, det var ingen ynk. Armbindet – som eftertiden har døbt ”frihedskæmperarmbindet” – var ikke et tegn på, at man havde deltaget i frihedskampen, det var en uniform. I krig må man ifølge Genevekonventionen henrette bevæbnede civile modstandere, som ikke er afmærket med et fælles ydre kendetegn, for eksempel ensartede armbind.

Fra dansk side havde man under besættelsen opstillet illegale såkaldte M-gruppe, militærgrupper som havde to hovedformål: For det første støtte et eventuelt allieret angreb på tyske styrker i Danmark. Og for det andet at sørge for at opretholde ro og orden efter en tysk kapitulation, herunder at afvæbne og bevogte tyske soldater og tyske militære installationer.

Våben og armbind var lagt klar i illegale depoter, og da de tyske styrker havde kapituleret, trådte M-gruppernes mandskab i funktion, bevæbnet og afmærket med det velkendte armbind.

Hermed håber jeg at have rettet en udbredt misforståelse.

Foto: Ole Friis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce