Annonce
Indland

Beruset mand skal i fængsel for at true justitsministeren

Gennem de seneste år er flere borgere blevet dømt for at fremsætte trusler mod en toppolitiker på nettet.

- Du skal seriøst passe på dig selv din lille kujon, skrev mand til minister. Det koster en fængselsstraf.

En 26-årig mand straffes med fængsel i 40 dage for at have fremsat trusler mod justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Manden var ifølge ham selv påvirket af alkohol, da han i juni 2018 sendte flere truende beskeder til ministeren på Messenger, oplyser Retten i Lyngby.

I teksterne skrev den berusede mand blandt andet, at "du burde få så mange tæsk", og "du skal seriøst passe på dig selv din lille kujon".

Den tiltalte erkendte i retten at have truet Pape i anledning af hans virke som minister.

I dommen, som blev afsagt tirsdag, lagde Retten i Lyngby vægt på truslernes karakter. Med i bedømmelsen indgik også, at manden i maj 2018 var blevet idømt ti måneders fængsel for blandt andet vidnetrusler.

Retten mente ikke, at der var grund til at gøre fængselsstraffen betinget.

På trods af erkendelsen er den 26-årige ikke tilfreds med resultatet. Retten i Lyngby oplyser, at dommen ankes til landsretten.

Det er ikke første gang, at en borger er blevet straffet for at fremsætte trusler mod en toppolitiker på nettet.

I 2016 blev en 29-årig mand idømt fem måneders ubetinget fængsel af Retten i Sønderborg for trusler og vidnetrusler mod det konservative folketingsmedlem Mai Mercado.

"Du leger med dit og dit barns liv" og "Jeg kan godt forstå, hvis nogen vil stikke en kniv i dig og din baby", skrev manden blandt andet som reaktion på, at Mercado på Facebook hyldede politiets rydning af Pusher Street.

I en anden sag fik en 62-årig kvinde fra Slagelse 60 dages betinget fængsel for at have opfordret til overfald på den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce