Annonce
Klumme

Berlinmurens fald minder os om den frihed, vi aldrig må tage for givet

Annonce

Forleden var det 30 år siden Berlinmuren faldt. Mange husker dagen, som var det i går. For det var stort. Det var symbolsk. Det var vigtigt. Men desværre er der også mange, der ikke har den fjerneste erindring om en tid – tæt på Danmark - hvor demokrati og frihed ikke gav sig selv. Mange, hvor forståelsen af, at friheden ikke er naturgiven, overhovedet ikke eksisterer. Vi skal selvfølgelig ikke skabe unødig bekymring. Omvendt har vi et ansvar for at få alle til at forstå, hvor skrøbeligt demokratiet er.

Jeg var barn, da Berlinmuren faldt. Få uger inden havde jeg været med min familie på efterårsferie der. Vi sejlede over med Langeland-Kiel-færgen og kørte i den lille Toyota Corolla mod Østberlin. Jeg husker de mange bevæbnede soldater. Uhyggen ved grænseovergangene. At vi fik en bøde for at køre for længe i overhalingsbanen – selvom vi ikke kørte for længe i overhalingsbanen. Og at politimanden stak vores vestlige valuta i lommen og vinkede os videre. De lange køer foran supermarkederne og det begrænsede udbud i butikkerne. Ikke mindst husker jeg den lange mur – med pigtråd på den ene side – og graffiti på den anden side.

Da muren faldt erklærede min forældre, at nu skulle vi til Berlin igen. Igen sejlede vi over med Langeland-Kiel-færgen og kørte i Toyota’en til Berlin. Kontrasten til oplevelsen få uger forinden var så stor, at den stadig sidder i mig her 30 år efter. En opløftet stemning. Muren der lå væltet flere steder, og som vi tog stykker af. Soldaterne var væk. Skiftet ud med en gavmildhed og imødekommenhed blandt folk i byen. Det var ligesom at samhørigheden og fællesskabet havde vundet. Friheden sejrede.

Men hvordan får man forståelsen af frihed videreformidlet til en generation, der forbinder manglende frihed med at internettet er nede eller noget, der sker langt fra Danmark? Til et folk, hvoraf mange går mere op i om forsvaret larmer, end om de kan beskytte danskerne? Hvor mange er mere interesserede i billige varer end om de støtter diktaturer? For mig er der ingen tvivl om, at vi har en vigtig opgave foran os. Ikke mindst set i det perspektiv, at trusselsbilledet i Danmark i disse år bliver stadig mere komplekst og alvorligt.

Det er både kort og lang tid siden, at Berlinmuren faldt. Men tilbage står, at vi kun kan undgå at historien gentager sig, hvis vi forstår, at demokratiet og friheden aldrig må tages for givet. Heller ikke i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce