Annonce
Kultur

Berlinmuren på turne

Muren skilte Vestberlin og Østberlin. Mellem de to bydele lå et stort stykke land øde. Det skulle man over, hvis man ville flygte fra øst til vest, men muren var bevogtet af bevæbnede vagter, og nogen steder var der landminer under jorden. Foto: Langelands Museum
Koldkrigsmuseet Langelandsfortet har Danmarks eneste sketion af Berlinmur, men for tiden er den 2,5 tons tunge mur på turne landet rundt for at markere 30-året for murens fald. – Den skal minde os alle sammen om, at frihed er ikke noget, man må tage for givet, siger museumsdirektør Peer Henrik Hansen.

Malet med stærke farver og kærlighed står en næsten fire meter høj betonmur foran Nationalmuseet. Den er en meter bred og vejer 2,5 tons. Formet som et L, så ingen kunne køre gennem den.

For 30 år siden stod det gule og rødmalede betonstykke som en del af den 45,1 kilometer lange mur, der siden 1961 havde opdelt byen i to. En vestlig og en østlig del – og mellem bydelene et ingenmandsland med landminer, hunde og vagter med skydeklare våben. Den 9. november i år var det 30 år siden, at muren faldt – eller blev væltet – og den kolde krig sluttede. I Danmark bliver jubilæumsdagen markeret ved, at landets eneste hele sektion af Berlinmur er taget på turne fra sin daglige base på museet Langelandsfortet til København, Odense, Aarhus, Aalborg og til København igen. Det er et samarbejde mellem festivalen Golden Days og Langelands Museum, der har gjort turneen mulig.

- Det giver god mening at sende muren ud til der hvor danskerne er, hvor de kan opleve den. For den er en del af deres historie, siger Peer Henrik Hansen, koldkrigsforsker og museumsdirektør på Langelands Museum.

- Hvad er det, vi skal lære af Berlinmuren, når vi møder den ude i landet?

- Den minder os om, at frihed ikke er noget, vi må tage for givet. Frihed kræver noget af en selv og af det samfund, man bor i. Hvis vi slipper det demokratiske og lader det totalitære få plads, kan alt ske. Fra den ene dag til den anden blev familier, venner og kolleger adskilt voldsomt og brat og kom ikke til at se hinanden igen, fordi de boede på hver sin side af muren. Og hvis du i 1950 havde sagt til folk, at om 10 år er der blevet bygget en næsten fire meter høj mur tværs igennem Berlin, der er lavet minefelter og bygget tårne til bevæbnede vagter, ville folk have rystet på hovedet og sagt ”Arh, så skøre er der ikke nogen, der er.” Men det var der så, siger Peer Henrik Hansen.

Om berlinmuren

  • Muren var 3,6 meter høj. Muren, der skilte Berlin på midten var 45,1 km lang, men derudover indhegnedes hele Vestberlin med en cirka 150 kilometer lang mur.
  • Byggeriet af den begyndte 13. august 1961 om natten.
  • Muren blev i Østtyskland kaldt den antifascistiske beskyttelsesmur. I Vesttyskland kaldte man den skammens mur.
  • Muren faldt 9. november 1989.
  • Det var nærmest en tilfældighed, der gjorde, at grænsen mellem Øst- og Vestberlin blev åbnet. På en pressekonference med politbureaumedlem Schabowski kom han til at fortælle om et nyt rejsereglement, der endnu ikke var vedtaget. Han sagde blandt andet, at man kunne rejse frit ud af Østtyskland. Og at reglen trådte i kraft straks. Det fik fjernsyns- og radiostationer til at erklære muren for åben. Klokken 23.32 samme dag valgte grænsevagterne at tillade udrejse uden paskontrol på grund af pres fra folkemængden. Den store menneskestrøm fra øst mod vest kom dog først henad formiddagen 10. november 1989.
  • Der findes flere stykker af Berlinmuren udenfor Tysklands grænser end i Tyskland.
  • Det meste af muren blev knust og brugt til motorveje eller nye byggerier.

Fra Potsdamer Platz

Siden 2011 har koldkrigsmuseet på Sydlangeland kunnet udstille et stykke af Berlinmuren, som det eneste museum i Danmark og Norden. Det var museets tysktalende inspektør Gese Friis Hansen, der skabte kontakt til senatet i Berlin.

- En dag fik vi et brev fra senatet, der vel svarer til et overborgmesterkontor, om, at vi måtte få et stykke mur. De sendte os billeder af forskellige stykker med bemaling på. Og det så lidt kedeligt ud. Man har jo set fantastisk graffiti på Berlinmuren, men det var der ikke her. Det viste sig så, at da det kom herop, var der meget federe bemaling på den anden side. Der var vi heldige, at vi fik en, der var superflot malet, siger han.

Murstykket kom fra Potsdamer Platz, der nu er et forretningskvarter i hjertet af Berlin. Det er der store, internationale virksomheder har deres hovedkvarterer i høje, fashionable bygninger.

- Og så er der de grønne oaser, hvor muren har løbet, og hvor man stadig kan se murstykker og historiefortælling midt i storbyen. I dag er det en vigtig, travl del af Berlins midte. Dengang var det et stort tomt område, med mur, landminer, vagttårne og ingenmandslandet mellem de to dele af byen, som folk forsøgte at flygte over, mens kuglerne bogstavelig talt fløj om ørerne på dem, fortæller Peer Henrik Hansen.

Berlinmuren blev bygget i 1961. Henover natten den 13. august blev byen spærret af, og den første del af muren blev muret op. Men murstykket fra Langeland er fra tiden omkring 1970-71, for efterhånden som østtyskerne forsøgte at flygte på forskellige måder blev muren forstærket.

- Muren forandrede sig over tid. I begyndelsen murer de den op af mursten, og det får lov til at stå i noget tid, indtil det blev erstattet med vandrette betonstykker. Vores er af den sidste generation af mur, der er sikret mod, at en lastbil kører igennem. Der var en ung østtysk officer, der valgte at stjæle en militærlastbil og brage igennem murstykkerne for at flygte. Efter det satte man L-formede betonstykker op. Så hvis man kørte ind i muren, ville bilens forhjul stå på muren og forhindre den i at vælte, fortæller han.

Annonce

Beskytter mur

Til gengæld er det ikke til at sige, hvornår graffitien på murstykket er fra. Det var meget populært for både Vestberlinere og turister at tegne og skrive på muren både før og efter murens fald. Men de farverige hjerter og ansigter på østsiden er fra efter 1989, for indtil da vendte mursiden ind mod øst og det bevogtede ingenmandsland.

- Da vi fik muren, var det en stor opgave for vores konservatorer at behandle overfladen. Ulempen var, at de mennesker, der har tegnet, malet og sprayet på den, ikke har tænkt på, at det skulle holde for evigt. De har bare brugt, hvad de nu havde ved hånden af olie- eller plastikmaling, som med tiden ville falde af. Det har været vores opgave af stabilisere og sikre det mest muligt, siger Peer Henrik Hansen.

Derfor er betonstykket pakket ind i en montre, når det rejser landet rundt. Og også for at undgå, at der kommer ny graffiti på, mens det bliver vist frem for danskerne.

Til april, når muren er færdig med sin Danmarksturne, kommer den hjem til sin vante plads i udstillingshallen på Langelandsfortet ved Bagenkop. Og her kan besøgende på Danmarks første koldkrigsmuseum blive mindet om, hvad frihed er værd.

Den kolde krig på museum

Historien om den kolde krig fortælles på flere museer i Danmark samt i nogle private samlinger. Her er fem bud på koldkrigsoplevelser på museer:

- Koldkrigsmuseum Langelandsfortet ligger på Sydlangeland. Det er et gammelt kystbefæstningsanlæg, der er lavet om til museum. Her kan man blandt andet opleve en ubåd, flyvemaskiner og kampvogne, foruden bunkere og udstillingshaller med blandt andet - så vidt museet ved - Nordens eneste stykke af Berlinmuren. Langelandsfortet var Danmarks første koldkrigsmuseum og et af de største målt på areal og besøgstal. Langelandsfortet ligger på Vognsbjergvej 4b nord for Bagenkop. Der er vinterlukket på fortet frem til 1. april 2020.

- Stevnsfort var under den kolde krig en vigtig brik i Danmarks og Natos forsvar. I 40 år var det bemandet og klar til krig. I dag er det omdannet til koldkrigsmuseum, og man kan opleve det underjordiske fort, som det så ud, da faren lurede. På en guidet tur kan man opleve kanoner og fortets 1,7 kilometer lange gange, der ligger 18 meter under jorden. Man kan kun opleve undergrunden på guidede ture. De varer 1½ time og kan bestilles på forhånd på kalklandet.dk. Fortet ligger på Korsnæbsvej 60, 4673 Rødvig. Det holder lukket indtil vinterferien 2020.

- På Oplevelsescenter Vestvolden kan man besøge Ejbybunkeren, hvor de digitale og interaktive fortællinger er i centrum. Man kan blandt andet gå på jagt efter en koldkrigsspionen i et mobilspil eller forsøge at forhindre 3. Verdenskrig i "Mission: Kold Krig" i operationsrummet. Bunkeren holder åbent hver lørdag og søndag året rundt fra 11 til 16. I skolernes ferier er der udvidede åbningstider. Ejbybunkeren finder du på Jyllingevej 303 i Rødovre.

- Bornholms Museum fortæller historien om bornholmernes anderledes oplevelse af Den Kolde Krig. Øen var som den eneste del af Danmark blevet bombarderet og senere besat af Sovjetunionen. Derudover kom mange flygtninge fra Polen til Bornholm, der lå i frontlinjen mod øst i Den Kolde Krig. Museets adresse er Sankt Mortens Gade 29, 3700 Rønne. Det har åbent hverdage fra klokken 13 til 16 og lørdag fra klokken 11 til 15.

- På Lolland og Falster kom østtyske flygtninge over havet på flugt. Men det lokale museum har også fortalt historierne om marinestationen ved Gedser og lytteposten. Med museets app "Stedet fortæller Danmarkshistorie" kan man besøge Gedser Marinestation, Gedser Fyrvej 5, 4874 Gedser, og få fortalt historien som lyddrama. Se mere på museets hjemmeside: www.aabne-samlinger.dk/museumlollandfalster.

(Kilde: "Kold krig på museum - historier om kanoner, spioner og hverdagsliv" redigeret af Peer Henrik Hansen og Martin Jespersen.)

Den 9. november var det 30 år siden, at Berlinmuren faldt. Foto: Langelands Museum
Et stykke mur malet i gul og rød kom i 2011 til Langelandsfortet. Det er med til at fortælle historien om den kolde krig. Langelands Museum skulle - så vidt vides - være det eneste i landet, der har sådan et stykke mur, fortæller Peer Henrik Hansen, koldkrigsforsker og museumsdirektør. Siden september 2019 har muren været på turne rundt i landet. Foto: Langelands Museum
Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

GOG For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Annonce