Annonce
Sydfyn

Beredskab Fyn: Vi styrker robustheden

Viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn, René Cording Jensen, forsvarer det oplæg til en ny struktur, der efter et møde i Beredskabskommissionen på torsdag skal sendes i høring. Arkivfoto: Kim Rune
Viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn, René Cording Jensen, forklarer, at man i ny struktur vil styrke beredskabet med fuldtidsansatte indsatsledere og en ny operationsleder, der kan guide holdlederen, indtil indsatslederen når frem.
Annonce

I et forslag til en ny RBD-plan skal Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens ikke længere have hver deres, men én fælles indsatsleder. Det lyder som en forringelse?

- I vores optik er det en styrkelse af robustheden. Der er en række ændringer i samfundsstrukturen og forandringer internt i beredskabet, og det gør, at vi lægger op til en omlægning af indsatslederordningen. Hvis mange indsatslederområder alene er godt, så er det en forringelse, men vi ser nogle ændringer i samfundsstrukturen, som betyder, at vi mener en anden struktur kan give et bedre grundlag for en første indsats og give et mere robust setup. Det handler særligt om, at vores indsatsledere i dag har et hovederhverv et andet sted. Det betyder, at det er svært at kompetenceudvikle dem til et højt og komplekst niveau, og at det er svært at rekruttere og fastholde kvalificerede indsatsledere. I øvrigt bliver samtlige holdledere ligeledes kompetenceudviklet i forbindelse med den nye plan.

I den nye struktur skal indsatslederne være fuldtidsansatte og ikke have et andet job ved siden af, som de har i Svendborg i dag?

- Ja, og det ser vi som en styrkelse. Vi lægger op til en vagtform, hvor det her er et hovederhverv, og hvor fuldtidsindsatslederen sidder på en station centralt i området og kører ud derfra.


...i dag har vi et ledelsesvakuum, fordi indsatslederen kører alene, og man ikke kan forlange, at han gør sig praktiske overvejelser, mens han kører udrykningskørsel med 150 km/t.

René Cording Jensen, Viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn


Har det ikke betydning, hvor hurtigt indsatslederen er fremme ved en ulykke eller en brand?

- Indsatslederen skal koordinere og sørge for, at der kan iværksættes en indsats, og i dag har vi et ledelsesvakuum, fordi indsatslederen kører alene, og man ikke kan forlange, at han gør sig praktiske overvejelser, mens han kører udrykningskørsel med 150 km/t. Derfor vil vi styrke indsatsledelsen ved at indføre en ny overordnet operationsleder, en indsatslederuddannet person, som sidder på vagtcentralen og kan guide holdlederen, der er kommet først frem på stedet. Og som sagt bliver holdlederne ligeledes kompetenceudviklet.

Og det er godt nok, at der sidder en indsatsleder på afstand og kommunikerer med holdlederen på stedet?

- Ja, det vil foregå over radio, og man kan også forestille sig, at anmelder sender billeder eller video. Det har man i hovedstaden. Her arbejder man også med overvejelser omkring, at indsatslederen ikke kører på alarmen, men først gør sig tanker og derefter kører.

Indsatslederne fra de tre kommuner skriver i et brev til politikerne, at de oplever en centralisering i Odense på bekostning af beredskabet og servicen i omegnskommunerne. Hvad siger du til det?

- Jeg kan ikke se, at det er en centralisering mod Odense, for vi laver en fælles indsatsledervagt i syd med en døgnbemandet indsatsleder, og han skal ikke være placeret i Odense.

Hvor så?

- Det bliver centralt i området med nogenlunde ens køretid til de større byer. Formentlig i Faaborg-Midtfyn Kommune.

I har nogle ansatte, som skriver, at de som kørende indsatsledere, som borgere og skatteydere i de berørte kystkommuner oplever en forskel i serviceniveau, som ikke er retfærdig eller acceptabel. Hvad gør du ved det?

- Vi har haft en otte måneder lang proces, hvor vi har været ude ved samtlige brandstationer og samlet Falck-folkene og indsatslederne i alle kommuner, og jeg ville godt have hørt noget mere konkret, hvis de mener, der er en centralisering. Det har jeg ikke hørt, og jeg kan afvise, at der er sket en forfordeling. Vi kører, som vi har gjort hidtil, og der er ingen ændringer i det borgernære beredskab.

Annonce
Annonce
Odense

Rahbæk Juel efter statsminister-kritik af coronasmitten i Vollsmose: - Nu er der hul på bylden med testene

Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce