x
Annonce
Nordfyn

Berørt sommerhusejer: - Der bliver talt meget om dræn i de her dage

Bent Gade Christiansen, tjekkede mandag hvor højt, at grundvandet stod foran sommerhuset, han har haft henved 45 år. Foto: Henrik Larsen
Bent Gade Christiansen, er en de sommerhusejere ved Tørresø, som i disse dage mærker følgerne af den megen nedbør. En tur rundt i området lod igen tvivl om, hvad der bliver talt mest om i disse dage.

Tørresø: "Vand på vejen" efterfulgt af et stort udråbstegn.

Mandag indikerede det opsatte skilt lidt uden for Bårdesø med kurs mod Tørresø, at man nærmede sig et område, der er alt andet end tørt. Her er sommerhusejerne begyndt at overveje, om de skal gøre et eller andet for at imødegå følgevirkningerne af den megen nedbør.

- Der bliver talt meget om dræn herude i de her dage, fortalte Bent Gade Christiansen.

Han har haft sit sommerhus ved Skovløkken i omkring 45 år og er netop gået på pension som autoriseret kloakmester. Han begyndte ugen med at åbne kloakdækslet foran huset for at tjekke hvor højt, at grundvandet stod. Status var, at der ikke er noget at være bekymret for. Sandsynligvis fordi, at slamsugere de foregående dage havde gjort en effektiv indsats med at pumpe vandet væk.

På længere sigt kan hverken Bent Gade Christiansen eller andre svare nagelfast på, hvordan det omskiftelige vejr kommer til at påvirke sommerhusområdet. Kun kan han og de andre beboere, avisen talte med, konstatere, at der er kommet mere nedbør de senere år og dermed også flere følgevirkninger.

Annonce

Mange steder er der ikke etableret fælles grøfter og fælles rør. Skal det gøres, kræver det, at lodsejerne er enige om det i fællesskab.

Mette Højby Petersen, chef for Natur og Miljø i Nordfyns Kommune.

Diskussion om dræn

En lille gåtur derfra, ovre ved sommerhusene på Strandløkke, stod en af gangstierne ned mod stranden bogstaveligt talt under vand. Havde man ikke gummistøvler på, var der garanti for våde fødder. Haven foran et sommerhus var så oversvømmet, at det ville give god mening, hvis ejeren pumpede en gummibåd op.

Foranlediget af udsigterne til mere nedbør i årene, der kommer, har grundejerforeningen diskuteret om, man skulle investere i mere tidssvarende og flere dræn. Prisen ville blive flere hundredetusinde kroner. En stor udskrivning, når foreningen kun tæller under 40 husstande.

Da det kom til afstemning, blev forslaget også nedstemt med overvældende flertal. Holdningen hos de beboere, som avisen talte med, er, at gevinsten ikke ville stå mål med udgiften. Kun få af husene er beboet hele året. Hovedparten af ejerne opholder sig i husene på tidspunkter, hvor vandet ikke volder kvaler.

Vand i udhus

Ingen af den håndfuld beboere, som var at træffe mandag formiddag, ønskede at fortælle til citat. Fælles var, at de heldigvis ikke er blevet ramt af nævneværdige skader. Hos én havde vandet stået tre centimeter op i udhuset, hvad der aldrig var sket før. Hos en anden var det på et tidspunkt umuligt at benytte toilettet, da spildevandspumperne på grund af nedbøren ikke kan følge med i disse dage. Det har betydet, at der er kommet store mængder regn- og drænvand i kloaksystemet.

Problemet er gældende i sommerhusområdet fra Tørresø Strand til Hasmark Strand. Indtil en permanent løsning er fundet, er der visse steder sat ekstra pumper op, ligesom slamsugere også indgår i beredskabet.

Tilbage hos Bent Gade Christiansen konstaterede han, at den smattede indkørsel og ditto dele af vejen ikke er noget nyt fænomen. Det nye er, at der sjældent om nogensinde har været så megen vand samlet som i disse dage.

Skal der iværksættes nye initiativer til at dæmme op for de nye tider, kræver det, at lodsejerne går sammen. Mette Højby Petersen, chef for Natur og Miljø i Nordfyns Kommune, fortæller, at lodsejerne selv skal sørge for at håndtere deres regnvand.

- Det kan de gøre ved at lade vandet nedsive på grunden, hvis det er muligt. Eller de kan føre vandet til en grøft. Eller til et rør, der kan føre det videre hen til en pumpeledning, der så pumper vandet ud på den anden side af diget. Og i dag er der meget stor forskel på, hvordan det fungerer hos de enkelte lodsejere. Mange steder er der ikke etableret de her fælles grøfter og fælles rør. Skal det gøres, kræver det, at lodsejerne er enige om det i fællesskab, siger hun.

Nej, det var ikke en kinesisk rismark, men en gangsti mellem sommerhusene ved Tørresø. Foto: Henrik Larsen
Om sommeren en tør sommerhusgrund ved Tørresø, der i disse dage ser sådan ud. Foto: Henrik Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce