Annonce
Indland

Bendtsens jagtven fik ridderkors

Skaffede tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen sin gode ven, Bøf-Palle, det eftertragtede ridderkors eller var det et tilfælde at ministeriet indstillede ham, mens Bendtsen var minister? I hvert fald har det stødt en del i restaurationsbranchen, at kongen af whisky-sovs har modrtaget den fornemme orden.

Bendt Bendtsen (K) i nyt medie-stormvejr. Han mistænkes for at have skaffet ejeren af Jensens Bøfhus det agtede ridderkors.

Tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen bad i marts 2007 kongehuset uddele én af Danmarks fineste ordener, Ridderkorset, til en af Bendtsens nære venner, ejeren af Jensens Bøfhus, Palle Skov Jensen, som han ofte møder privat og på jagt.

Ridderkorset er således endt hos manden med whiskysauce og fri softice-bar på menuen, men ikke hos en eneste af de 13 restauranter i Danmark med Michelin-stjerner, hvis køkkenchefer ellers står for den ypperste kogekunst.

Erhversfolk får sjældent Ridderkorset - og Palle Skov Jensen - kaldet Bøf-Palle - fik sit kors et år før Peter Straarup, der er øverste chef for Danske Bank med 20.000 ansatte. At en så vigtig orden er gået til Jensens Bøfhus undrer foreningen for den ypperste madkultur, Det Danske Gastronomiske Akademi:

- Det er dybt krænkende. Det er Danmarks svar på McDonald’s. Man kan jo ikke ligefrem sige, at Jensens Bøfhus har gjort noget for den danske madkultur - og medlemmerne af kongehuset spiser der jo ikke. Nu virker Palle Skov Jensens ridderkors jo latterligt, når det nu kommer frem, at han fik det efter indstilling fra sin ven Bendt Bendtsen, siger vicepræsident i akademiet Claus Tingstrøm.

Palle Skov Jensen.

Med i Odense Zoo

B.T. er i besiddelse af den indstilling til kongehuset, som Bendt Bendtsens nærmeste medarbejder, departementschef Michael Dithmer, skrev den 20. februar 2007. Af indstillingen fremgår det, at Palle Skov Jensen bør havde Ridderkorset, fordi han har skabt Jensen’s Bøfhus, har siddet bestyrelsen i Odense Zoo og er med et skyttelav i Odense, ganske som Bendt Bendtsen.

Formelt er det Kongehuset, der uddeler ordener efter ministeriernes indstilling.

- Jeg mindes ikke, at vi nogensinde har sagt nej til en indstilling fra en departmentchef og et ministerie. Vi går ud fra, at de personer, som ministeriet indstiller, har gjort fortjent til det, siger kontorchef i Kongehusets kabinetssekretariat Bjarne Grønfeldt, der hvert år uddeler cirka 300 ridderkors.

Erhvervsfolk er sjældne modtagere af ordener - og kun seks erhvervsfolk, herunder Danske Banks direktør, Peter Straarup, fik et ridderkors i 2008.

- Det er jo ikke ordener, man rutter med. I de seneste 15 år kender jeg kun til, at der er er uddelt tre ordener til folk i branchen, siger formand Lone Njor fra Horesta, foreningen for alle danske hoteller og restauranter.

Ridderkorset.
Annonce

Skal gøre noget for landet

En ekspert i danske ordener, Steen Zangenberg, der er i den københavnske ledelse af Skandinavisk Heraldisk Selskab, der interesserer sig for ordener og våbenskjold, synes at ministeren burde have ladet være.

- Hvis ministeren indstiller en ven, så lyder det forkert. Det er ikke kongehusets opgave at sætte spørgsmålstegn ved ministerens dømmekraft. Normalt er det de personer, der har gjort noget for Danmark og almenvældet, der får ordener i Danmark, og her vejer det nok lidt, at han har arbejdet for Odense Zoo. Men denne indstilling virker privat, og man kan spørge, om den kommer fra ministeren eller fra vennen Bendt Bendtsen, siger han.

Annonce

Ingen kommentarer

Både Bendt Bendtsen og Økonomi- og Erhvervsministeriet afviser at besvare spørgsmål om sagen.

Jensens Bøfhus’ ejer og ridderkorsbærer, Palle Skov Jensen, svarer dog skriftligt:

På dit spørgsmål, om jeg skulle have haft en diskussion med Bendt Bendtsen om ridderkorset, kan jeg klart sige, det har jeg ikke. Det er rigtigt, Bendt Bendtsen og jeg er skyttebrødre i Odense Kongelig Priviligerede Skyttelaug sammen med ca. 500 andre, skriver Palle Skov Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Dorte er en af de få læger, der udskriver medicinsk cannabis - hun gør det til helt særlige patienter

Fyn For abonnenter

Rasmus har altid smerter - medicinsk cannabis giver ham et liv: - Jeg troede ikke for fem flade ører på det - jeg bad lægen rende og hoppe

Annonce