Annonce
Faaborg-Midtfyn

Bendts markante festivalminder

Bendt Sørensen har mange minder og anekdoter fra de mange år i arrangørgruppen. Nogle til citat - andre er ikke. Foto: René Johansen

Med mere end 20 år i Midtfyn Festivalens arrangørgruppe er der masser af gode minder og anekdoter at hive frem for Bendt Sørensen. Vi har bedt festivalveteranen om at give et bud på hans mest markante øjeblikke.

Annonce

1) Bowie holdt på folk

David Bowie optrådte i 1997 på Midtfyns Festivalen - og kunne bedre end nogen andre holde på publikum. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

- Det var ret normalt, at folk forsvandt fra pladsen søndag eftermiddag, når Shu-Bi-Dua havde spillet. Folk skulle op og på arbejde igen om mandagen. Men i 1997 var det anderledes, for her var der 24.000 søndag aften. Der var det David Bowie, der sluttede af klokken 21, og han kunne få folk til at blive.

2) Chapman skabte kaos

Tracy Chapman er med på Bendt Sørensens liste over markante øjeblikke på festivalen. Arkivfoto: Robert Wengler

- Jeg må også sige 1989. Det var året, hvor Tracy Chapman optrådte, og hvor vi var større end Roskilde. Officielt var der omkring 65.000 betalende, men der var mange flere på pladsen. Der var også lige 4500 frivillige, der skulle se hende. Jeg mødte et ægtepar, som var bange for at være her, fordi der var så mange folk, og vi måtte klippe hul i hegnet til Goe Bakke. Ellers var folk blevet mast, og så måtte vi lappe hullet dagen efter. Mange nåede slet ikke hen over åen, fordi der var så mange mennesker, og de var tossede og ville have deres penge tilbage.

3) Stifter gik bort

Peter Færgemann gik bort i 1991. Arkivfoto: Fyns Pressefoto

- Når musikken stoppede søndag aften, tog jeg altid hjem for at sove, for så havde jeg boet her i 14 dage. Så tog jeg tilbage igen mandag morgen. Det gjorde jeg også i 1991. Da jeg kom tidligt mandag morgen til festivalpladsen fik jeg at vide, at Peter (Færgemann, stifter af festivalen, red.) var død. Han havde ikke været syg eller noget inden. Der lagde jeg mig ned på knæene og kastede op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce