Annonce
Kerteminde

Bella Vista skal være nyt fristed: Aftenskolen Amanda lægger frø til rart samvær

Skoleleder Ellen Hansen (th), Kim Jørstad, Gunvor "Gumse" Andersen og lærer Søs Hansen glæder sig til, at de kan sætte det nye skilt til kolonihaven op det hus, der nu skal bygges i stedet for det gamle udtjente hus, der var på grunden. Foto: Mette Louise Fasdal
Aftenskolen Amanda i Kerteminde har købt kolonihavehuset "Bella Vista," som nu skal være med til at danne ramme om et projekt, hvor der skal dyrkes og styrkes gode relationer og fællesskaber, mens man ser grøntsagerne og livskvaliteten spire og gro.

Kerteminde: I en kolonihave i kolonihaveforeningen Byfogedløkken i den nordlige del af Kerteminde er der lige nu ved at blive skabt fundamentet til et socialt projekt.

Planter og frø skal her i haven i jorden og få livsvigtige næringstoffer, så der kan komme en god høst senere på året, og imens skal der også lægges frø til rart samvær og et stærkt socialt sammenhold for dem, der kommer i kolonihaven.

Aftenskolen Amanda, hvor undervisning og socialt samvær samler elever, der har psykiske - eller fysiske udfordringer, har længe savnet et sted, som der var deres. Et sted, hvor de kunne mødes, hygge sig sammen og løse nogle opgaver i fællesskab.

Nu har skolen købt kolonihavehuset, Bella Vista.

Da coronaen lukkede Danmark ned i marts, og skolen var nødt til at indstille sine ugentlige aktiviteter, kom skoleleder Ellen Hansen sammen med lærer Søs Hansen på den idé, at skolen skulle købe en kolonihave, hvor det var muligt at være ude sammen og skabe noget sammen.

- Vi mangler også et flagskib for skolen, for vi har haft svært ved at gøre os synlige, fortæller Ellen Hansen.

Aftenskolen havde tidligere til huse på Mødestedet i Kerteminde, men måtte rykke ud, da huset på sigt skal rives ned for at gøre plads til nybyggeri.

Siden har skolen haft sine aktiviteter i Aktivhuset og crickethuset, men har længe drømt om at have noget, der var deres, og som folk bare kunne lægge vejen forbi.

- Da vi først havde sagt ideen om en kolonihave højt til hinanden, gik der faktisk ikke ret lang tid, inden vi havde købt kolonihaven her, siger skolelederen med et smil og fortæller, at grunden og huset har været ejet af en familie i 40 år.

Vi mangler også et flagskib for skolen, for vi har haft svært ved at gøre os synlige.

Ellen Hansen, skoleleder i Aftenskolen Amanda.

Nyt hus på vej

Faktisk er det kun få uger siden, at kolonihaven blev skolens, men der er allerede sket en del på grunden.

Det udtjente træhus er ved at blive pillet ned og skal nu erstattes af et nyt, og både i højbedene, køkkenhaven og drivhuset er der sat planter, som nu bare skal have noget vand og noget kærlig omsorg.

Og lige nu bliver der drømt om at få et lille solcelleanlæg på taget af det nye hus, så det bliver muligt at kunne oplade en mobiltelefon eller bruge en el-kedel. Skolen vil også gerne have et udekøkken og skal til at finde ud af, hvordan de får etableret en mulighed for at kunne komme på toilettet.

- Det er meningen, at huset også bare skal være et fritsted, hvor man kan komme og være. Så kan man tage sin avis med og sætte sig og her og nyde sin kaffe, siger Ellen Hansen og pointerer, at der selvfølgelig vil blive sat nogle regler op for, hvordan man kommer og bruger kolonihaven.

- Det er lige nu guld at opleve, at der allerede er sket en masse her, fastslår skolelederen.

Annonce

Altid kram og glæde

Gunvor Andersen - mest kendt som Gumse - er en af de elever, som gerne kommer i Aftenskolen Amanda et par gange om ugen til sang og onsdagscafé.

Hun har generaliseret angst, og for hende betyder det meget, at hun har Aftenskolen Amanda, hvor hun kan gå hen og blive set, som den, hun er.

- Vi accepterer hinanden og dømmer ikke nogen. Vi rummer alle, for vi har brug for at fokusere på det positive, og det gør vi også. Der er altid kram og glæde, siger hun.

Nu glæder hun sig over, at hun ikke kun behøver at mødes med de andre elever til sang og onsdagscafé, men også kan komme i kolonihaven og mærke den livskvalitet, det er at skabe noget sammen med andre.

Aftenskolen Amanda

Aftenskolen Amanda er en aftenskole, fordi den hører til under folkeoplysningsloven, men undervisningen foregår primært i dagtimerne.

Skolen tilbyder undervisningen til folk i Kerteminde Kommune, der har fysiske eller psykiske vanskeligheder.

Skolen underviser i flere forskellige kreative fag og har også en onsdagscafé.

Man skal ikke visiteres til skolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce