Annonce
Udland

Belgisk eks-minister: Håbløshed skaber hellige krigere

Når du er fortvivlet, er du et meget lettere bytte for hadprædikanter, siger tidligere belgisk minister.

Det er svært præcist at sige, hvorfor så mange unge belgiske muslimer rejser til Syrien for at blive hellige krigere.

Men fattigdom, mangel på arbejde og trøstesløse fremtidsudsigter kan være en forklaring på, at Belgien er storleverandør af unge muslimer til ekstremistiske bevægelser som Islamisk Stat.

Det mener den tidligere belgiske justitsminister Laurette Onkelinx.

- Fortvivlelse er helt sikkert en af de vigtigste forklaringer, siger hun til tv-selskabet RTBF.

- Når du er fortvivlet, når du ikke har nogen fremtid, er du et meget lettere bytte for hadprædikanter, tilføjer hun.

Matthew Levitt fra det amerikanske Washington Institute har studeret fænomenet under flere besøg i Belgien.

- Vi har set Belgien være i centrum af begivenhederne i et godt stykke tid. Du kan se det bare ved at spadsere rundt i hovedstaden, siger han.

Bruxelles er mest kendt som hovedkvarter for EU, men man skal ikke bevæge sig ret langt væk fra EU-institutionernes perfekte glas- og stålbygninger, før en anden virkelighed dukker op.

I forstaden Molenbeek dominerer nedlagte industribygninger og nedslidte huse. Ledigheden blandt unge mellem 18 og 25 år er helt oppe i nærheden af 50 procent.

Og det er blandt andet i de fattige kvarterer af Bruxelles, at frøene til vrede og had bliver sået, mener tidligere justitsminister Laurette Onkelinx.

Blandt de industrialiserede lande har Belgien ifølge OECD en af de højeste andele af unge, som ikke er i arbejde, under uddannelse eller i praktik.

I forhold til befolkningens størrelse har Belgien rekord i antallet af "Syrien-krigere", og i faktiske tal er Belgien nummer tre efter langt større lande som Storbritannien og Frankrig.

Næsten 300 personer med belgisk pas menes fra slutningen af 2011 til december 2013 at være rejst til Syrien for at kæmpe side om side med jihadister ifølge International Centre for the Study of Radicalisation.

Aktuelt menes 170 belgiere at være i Syrien, skønner den belgiske regering. Andre 40 menes at være blevet dræbt i det borgerkrigsramte land.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce