Annonce
Udland

Belgisk eks-minister: Håbløshed skaber hellige krigere

Når du er fortvivlet, er du et meget lettere bytte for hadprædikanter, siger tidligere belgisk minister.

Det er svært præcist at sige, hvorfor så mange unge belgiske muslimer rejser til Syrien for at blive hellige krigere.

Men fattigdom, mangel på arbejde og trøstesløse fremtidsudsigter kan være en forklaring på, at Belgien er storleverandør af unge muslimer til ekstremistiske bevægelser som Islamisk Stat.

Det mener den tidligere belgiske justitsminister Laurette Onkelinx.

- Fortvivlelse er helt sikkert en af de vigtigste forklaringer, siger hun til tv-selskabet RTBF.

- Når du er fortvivlet, når du ikke har nogen fremtid, er du et meget lettere bytte for hadprædikanter, tilføjer hun.

Matthew Levitt fra det amerikanske Washington Institute har studeret fænomenet under flere besøg i Belgien.

- Vi har set Belgien være i centrum af begivenhederne i et godt stykke tid. Du kan se det bare ved at spadsere rundt i hovedstaden, siger han.

Bruxelles er mest kendt som hovedkvarter for EU, men man skal ikke bevæge sig ret langt væk fra EU-institutionernes perfekte glas- og stålbygninger, før en anden virkelighed dukker op.

I forstaden Molenbeek dominerer nedlagte industribygninger og nedslidte huse. Ledigheden blandt unge mellem 18 og 25 år er helt oppe i nærheden af 50 procent.

Og det er blandt andet i de fattige kvarterer af Bruxelles, at frøene til vrede og had bliver sået, mener tidligere justitsminister Laurette Onkelinx.

Blandt de industrialiserede lande har Belgien ifølge OECD en af de højeste andele af unge, som ikke er i arbejde, under uddannelse eller i praktik.

I forhold til befolkningens størrelse har Belgien rekord i antallet af "Syrien-krigere", og i faktiske tal er Belgien nummer tre efter langt større lande som Storbritannien og Frankrig.

Næsten 300 personer med belgisk pas menes fra slutningen af 2011 til december 2013 at være rejst til Syrien for at kæmpe side om side med jihadister ifølge International Centre for the Study of Radicalisation.

Aktuelt menes 170 belgiere at være i Syrien, skønner den belgiske regering. Andre 40 menes at være blevet dræbt i det borgerkrigsramte land.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce