Annonce
Erhverv

Belønnet i dramatisk 2020: Topledelse fik bonus for at blive før forlist fjernvarmesalg

Adm. direktør for Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, blev i 2020 belønnet med en bonus på 341.147 kroner for at blive i det offentligt ejede fjernvarmeselskab og bidrage til en salgsproces, hvor han selv risikerede at stå uden arbejde. Arkivfoto: Michael Bager
De to øverste direktører i Fjernvarme Fyn fik i 2020 en bonus oven i deres løn, der skulle sikre, at de ikke søgte andre græsgange, før fjernvarmeselskabet efter planen skulle sælges til Energi Fyn. Samlet set bragte det direktør Jan Strømvigs løn op i nærheden af tre millioner kroner inklusive pension.

Odense: Efter massive protester og en pludseligt opstået tvivl om selve lovgrundlaget valgte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i midten af november sidste år at trække stikket i forhold til et planlagt salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Ekstern advokatrådgivning for mere end seks millioner kroner var dermed reelt spildt, og det samme kan siges om de ekstraordinære bonusser, der i 2020 blev udbetalt til de to øverst placerede i ledelsen af Fjernvarme Fyn - adm. direktør Jan Strømvig og økonomidirektør Jan Kjeld Pedersen.

Det viser en aktindsigt, som online-mediet Journalista.dk har fået hos det offentligt ejede fjernvarmeselskab.

Annonce


Vi har mange nøglemedarbejdere, som vi gerne vil holde på, men når man står til at blive overtaget af en anden virksomhed, er det først og fremmest stillingerne i den øverste ledelse, som er i risikozonen.

Jan Strømvig, adm. direktør for Fjernvarme Fyn


Aktindsigten viser konkret, at Jan Strømvig i 2020 modtog en såkaldt stay-on-bonus på 341.147 kroner, som blev givet oveni i hans normale løn på 2.158.448 kroner plus en arbejdsgiverbetalt pension på 474.930 kroner. Det bragte altså hans samlede løn i 2020 op på lige knap tre millioner kroner.

Fjernvarme Fyn i tal og fakta

Fjernvarme Fyn er Danmarks tredje største fjernvarmeselskab med omkring 300 ansatte.

Selskabet er offentligt ejet. Odense Kommune ejer 97 procent af selskabet, mens Nordfyns Kommune ejer 3 procent.

Fjernvarme Fyn dækker cirka 97 procent af varmebehovet i Odense Kommune.

Det netop offentliggjorte regnskab for 2020 viste en omsætning på 1,3 milliarder kroner og et overskud før skat på 11,3 millioner kroner.

Fjernvarme Fyn har omkring 67.000 kunder og forsyner mere end 100.000 boliger, virksomheder og institutioner med varme og varmt vand.

Jan Kjeld Pedersen fik en samlet bonus på 490.508 kroner, hvoraf stay-on-bonussen lå på samme niveau som Jan Strømvigs. Det bragte hans samlede løn inklusive pension op på lidt over 2,2 millioner kroner.

Sad på usikre topposter

Mens den ekstraordinære bonus til Jan Strømvig er godkendt i bestyrelsen, er bonussen til økonomidirektør Jan Kjeld Pedersen godkendt af Jan Strømvig selv. Og derudover er der ikke uddelt lignende bonusser til andre ledere eller medarbejdere i Fjernvarme Fyn.

Ifølge Jan Strømvig er det netop hans egen og Jan Kjeld Pedersens stillinger, som ville komme i fare ved et salg af virksomheden til Energi Fyn.

- Vi har mange nøglemedarbejdere, som vi gerne vil holde på, men når man står til at blive overtaget af en anden virksomhed, er det først og fremmest stillingerne i den øverste ledelse, som er i risikozonen. Der vil det almindeligvis være den købende virksomhed, som fortsætter i ledelsen af den opkøbte virksomhed, mens de øvrige medarbejdere typisk vil kunne fortsætte i deres funktioner, siger Jan Strømvig og fortsætter:

- I den situation er det meget normalt, at man uddeler en sådan stay-on-bonus for at undgå, at den øverste ledelse begynder at kigge efter andre græsgange, før salgsprocessen er færdig.

Selvom Jan Kjeld Pedersen på papiret har fået udbetalt en markant større bonus end Jan Strømvig, er selve stay-on-bonussen stort set ens, fortæller Jan Strømvig.

- Forskellen skyldes, at Jan Kjeld Pedersens ved siden af sin almindelige løn får en årsbonus. Så den aftale jeg fik med bestyrelsen og Anker Boye, har jeg nærmest en-til-en ført videre til Jan Kjeld Pedersen, der også var en meget væsentlig nøgleperson at kunne fastholde i hele denne her proces, siger Jan Strømvig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce