Annonce
Nyborg

Bekymrede naboer: Børnehave kommer til at ligge klos op ad stort fabriksanlæg

Et af verdens største pyrolyseanlæg kommer til at ligge på Lindholm og får en børnehaven som nærmeste nabo. Det vækker nogen bekymring. Dronefoto: Michael Bager

Dialog og information skal forebygge nye konflikter mellem Elysium Nordic, kommunen og naboerne i det område, hvor et af verdens største pyrolyseanlæg skal ligge.

Nyborg: Elysium Nordics valg af Nyborg som hjemsted for et fabriksanlæg, der genanvender gamle bildæk, vækker glæde.

Men den er ikke ubetinget.

For det såkaldte pyrolyseanlægs nærmeste nabo bliver en børnehave.

Og det giver anledning til bekymring i et område af byen, hvor børnene og personalet i børnehaven på Provst Hjortsvej ikke er de eneste, der kan have grund til at modtage nyheden Elysium Nordics fabriksplaner i Nyborg med nogen skepsis.

Beboerne i området har nemlig en lang historie med et konfliktfyldt naboskab til virksomhederne på Lindholm.

Og som en af naboerne, Suzette Frovin, siger, så gælder det nu om at "holde tungen lige munden", hvis ikke det tætte naboskab mellem borgerne og virksomhederne på industrihavnen skal belastes yderligere.

Annonce
Suzette Frovin, nabo og byrådsmedlem for SF opfordrer til at holde tungen lige munden og sikre hensynet til det nye pyrolyseanlægs naboer.Foto: Vibeke Volder

Dialog og information

Suzette Frovin har som nabo til industriområdet på Lindholm og byrådsmedlem for SF i Nyborg to kasketter på.

Og det er i begge egenskaber hun opfordrer til at tage hensyn til naboerne.

Hun er glad for, at det er en virksomhed med et tydeligt grønt og bæredygtigt aftryk, der har meldt sin ankomst på havnen.

- Men det, der bekymrer mig, er placeringen. Der tænker jeg virkelig, vi skal holde tungen lige i munden, fordi vi har et boligkvarter og ikke mindst en daginstitution, der ligger lige op og ned af det område, hvor Elysium Nordic vil bygge sit fabriksanlæg, siger Suzette Frovin.

Formanden for Nyborg Kommunes Erhvervs- og Udviklingsudvalg, Peter Wagner Mollerup (V), er også opmærksom på problematikken.

- Naboerne og byens borgere i øvrigt skal selvfølgelig informeres om, hvad der nu skal ske. Vil det larme? Og hvad med røg og den slags? Derfor sætter vi nu også gang i en proces med dialog og information, så vi undgår mytedannelser på forhånd, siger Peter Wagner Mollerup.

Elycium Nordic oplyser, at naboer og andre interesserede i løbet af foråret vil blive inviteret til et informationsmøde om projektet.

Administrerende direktør Jens Elton Andersen mener imidlertid ikke, der er grund til bekymring.

- Hvis naboerne går op på støjvolden, kommer de til at se en meget stor kasse af en bygning, hvor produktionen foregår inden i. Der vil være en skorsten, hvor der kommer renset røg, der overholder alle miljøkrav, kommer op af. Der bliver heller ingen væsentlig larm. Der vil være nogle ventilatorer og nogle gummigeder der kører rundt udenfor, og nogle få lastbiltransporter. Desuden kommer der et skib ind én gang om måneden med gamle bildæk, oplyser Jens Elton Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce