Annonce
Indland

Behov for flere som Rasmus: Hver femte praktiserende læge står foran pension

Rasmus Kvist Bonde har både arbejdet på flere forskellige sygehusafdelinger og i forskellige lægeklinikker. Han foretrækker livet som praktiserende læge. Foto: Michael Bager

De praktiserende læger i Region Syddanmark har den næstlaveste gennemsnitsalder i landet. Alligevel må over 20 procent af lægerne forventes at gå på pension inden for de kommende fem år.

Der bliver i den nærmeste fremtid brug for mange flere som 37-årige Rasmus Kvist Bonde, der har valgt at slå sig ned som praktiserende læge i Svendborg.

Med en gennemsnitsalder på knap 52 år hører de praktiserende læger i Region Syddanmark til blandt de yngste i landet - kun overgået af lægerne i Region Midtjylland, der i gennemsnit er et par måneder yngre.

Alligevel kommer regionen i de kommende år til at arbejde endnu mere målrettet for at sikre et glidende generationsskifte, så patienterne ikke pludseligt står uden læge.

Hele 20,9 procent af de praktiserende læger i regionen vil nemlig nå den forventede pensionsalder på 66 år inden for de næste fem år. Og i nogle fynske kommuner er andelen endnu højere.

Det gør sig gældende i Kerteminde Kommune, hvor 6 ud af kommunens 15 praktiserende læger vil være 66 år eller ældre i 2023, men også i kommuner som Middelfart, Nyborg og Faaborg-Midtfyn, hvor henholdsvis 28,6 procent, 26,3 procent og 22,2 procent af lægerne må forventes at gå på pension inden for fem år.

Ifølge praksischef Frank Ingemann Jensen arbejder regionen på flere fronter for at sikre et glidende generationsskifte. Her handler det både om at holde de ældre læger på arbejdsmarkedet så lang tid som muligt og få flere yngre læger til at vælge at blive praktiserende læger.

- Overordnet set går det faktisk rigtigt godt. Men der er selvfølgelig nogle gange, hvor en læge stopper uden at der er nogen til at tage over. I de tilfælde har vi både mulighed for at udbyde driften, som det blandt andet er sket på Ærø eller selv drive en regionsklinik, siger Frank Ingeman Jensen, der forsikrer om, at ingen patienter risikerer at stå uden læge.

- Hvis der opstår meget akutte situationer, rykker vi hurtigt ind og sørger for, at folk kan komme til en læge, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Elcykel stjålet

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce