Annonce
Nyborg

Behandling af udskældt minkfarm er udsat

På et borgermøde forleden kunne Bo Clausen fortælle, at landmanden overholder alle afstandskrav. Men nye regler på området kan måske lægge hindringer i vejen. Arkivfoto. Tim K. Jensen

Nyborg Kommunes behandling af ansøgningen om en ny minkfarm på Skovhavevej i Skellerup er udsat i foreløbig 14 dage.

Det sker efter aftale med landmanden og hans rådgiver, oplyser Bo Clausen fra natur- og miljøafdeling.

Forklaringen er, at Miljøstyrelsen har varslet, at man er på vej med en nye regler for lugtgener og afstandskrav, når det handler om mink.

- Hvad konsekvensen af disse ændringer bliver for verserende sager om etablering og udvidelse af minkfarme i kommunen, kan vi ikke sige noget om lige nu, da det først bliver muligt at foretage en genberegning af sagerne omkring 1. juli 2016, oplyser Bo Clausen, der har orienteret både naboerne og medlemmerne af Teknik- og miljøudvalget om den seneste udvikling i sagen.

Det fremgår af Miljøstyrelsens nyhedsbrev, at der samlet set er lagt op til en skærpelse af reglerne og en forøgelse af geneafstandene for minkfarme.

Potentielle lugtgener er bare en af flere grunde til, at en gruppe bekymrede naboer har gjort indsigelse mod planerne om en ny minkfarm med plads til 6000 årstæver. Naboernes talsmand Jesper Rosenkilde, lægger ikke skjul på, at de nye og strammere regler på området giver grobund for optimisme.

- Vi er lægmænd i den her sammenhæng, men som vi ser det, kan det gøre det sværere for landmanden at få sin tilladelse Så, som jeg sagde til mine børn i går aftes (tirsdag, red.), vi er lidt gladere i dag, end vi var i går, fortæller han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce