Annonce
Gear

Behøver jeg virkelig skifte en utæt udstødning?

? Jeg har en Mazda 626, der har kørt 210.000 km på godt ti år. Udstødningen larmer lidt rigeligt, og min mekaniker har konstateret, at der er nogle små utætheder ved tilslutningen mellem udstødningsrør og katalysator. Der er også lidt rust, og mekanikeren mener derfor, at jeg snart vil tabe udstødningen. Han anbefaler, at jeg får en ny udstødning med katalysator monteret snarest muligt.

Det er imidlertid en udskiftning til 6000-7000 kroner, så jeg vil høre, om man ikke blot kan reparere hullerne? Eventuelt ved svejsning. Kan jeg få bilen synet, hvis der er lavet reparationer på udstødningen i form af svejsninger eller andre lapperier. Jeg ved, at synsfolkene er ret skrappe med hensyn til forureningen fra bilerne.

Spørgsmålet er også, om det kan betale sig at lappe på udstødningen - eller skaden blot vil dukke op igen om nogle få måneder? Risikerer jeg, at katalysatoren skades ved reparationen, så den under alle omstændigheder skal skiftes? John

! Hvis der kun er tale om utætheder ved sammenføjningen mellem katalysatoren og udstødningen, kan det højst sandsynligt repareres. Allerførst ville jeg prøve, om spændebøjlen ved samlingen kan løsnes, hvorefter samlingen kan pakkes/smøres med noget specielt udstødningspasta, som hærder ved varmen, hvorefter udstødningen skrues sammen igen, og bilens motor kører i tomgang, mens udstødningen langsomt bliver varm, og pastaen hærder.

Er der deciderede rusthuller eller dybe rustangreb, kan en mekaniker skære nogle centimeter af udstødningsrøret, hvorefter der svejses et nyt rørstykke på i samme diameter.

Endelig kan man måske blot lappe rusthullerne ved at svejse nogle små bøjede plader på - sidstnævnte løsning er en rigtig "lappeløsning", men fuldt fagligt forsvarligt, hvis der er frisk jern at svejse i.

Og ved syn vil alle løsninger blive godkendt, hvis blot udstødningssystemet er tæt. Et krav er også, at katalysatoren virker, så udstødningsgassens indhold af giftige stoffer er på et lovligt lavt niveau.

En reparation holder selvfølgelig ikke evigt. Men ofte vil den holde længere end den øvrige del af udstødningssystemet. Så en vurdering af, om en svejse-reparation til for eksempel 1000 kroner i arbejdsløn kan betale sig, skal først og fremmest ske ved, at du selv - eller svejseren - kigger det øvrige udstødningssystem efter. Er lydpotterne ved at gå op i samlingerne, eller er der dybe rustangreb på potterne eller i bøjningerne på rørene, så holder disse dele nok ikke så længe. Men ser rør og potter rimeligt friske ud, så få dog repareret hullerne og håb på at køre et års tid eller mere.

Og uanset hvad, så er der ikke noget, som tyder på, at din katalysator skulle være defekt. Den ruster ikke op, men er lavet med en ydre skal med stor godstykkelse. Hvis studsen til katalysatoren er lidt rusten eller revnet, kan det helt sikkert betale sig at reparere denne og genbruge katalysatoren. Katalysatoren skades ikke ved eventuelle reparationer.

Katalysatoren er den dyreste del af udstødningssystemet, og den holder altså normalt til mere end 210.000 kilometers kørsel.

Lars Stokbro

Annonce
Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Byudvikler vil udstykke 136 nye grunde nord for Langeskov, men der er et problem: - Man risikerer at blokere for den positive udvikling

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Sydfyn

Kæmpe redningsaktion på Sydfyn: Dykker forsvundet på havet

Middelfart

Fra softguns til enarmede tyveknægte: Spillehal flytter og får tre gange så meget plads

Faaborg-Midtfyn

Skulle aldrig have dumpet skrald i naturområde: Politiet fandt lynhurtigt frem til ejermanden

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Sydfyn

Smitten stiger igen: Svendborg har nu landets tredjehøjeste incidens

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Fyn

Mistænkeligt fund af cykeldele måske fra Fyn i varevogn: Ukrainske mænd anholdt og fængslet

Odense For abonnenter

Byvandrer: - De laver spas med Morten Korchs buste

Assens

Syv bryllupper, fire nye luksuslejligheder og en kæmpe tipi: Gæsterne er vilde med outdoor-paradis på Helnæs

Annonce