Annonce
Middelfart

Befrielsen mindet på Gals Klint

Der blev gjort honnør og spillet musik, da 4. maj 1945 blev mindet på Gals Klint lørdag. Foto: Sofie Secher Karlsen
Lørdag var det 74 år siden, budskabet om frihed blev sendt til Danmark, og det blev traditionen tro mindet på Gals Klint.

Middelfart: Solen nåede helt ned i lysningen i skoven ved Gals Klint lørdag formiddag, da der traditionen tro blev afholdt en ceremoni for at mindes Danmarks befrielse i 1945. I en stor cirkel omkring mindestenen stod de mange gæster og fulgte med i talen og i, hvordan der efterfølgende blev placeret blomster ved stenen.

Den 4. maj 2019 var det 74 år siden, at budskabet om frihed blev sendt til Danmark fra BBC, og det blev markeret med besøg fra blandt andet den britiske forsvarsforening Royal British Legion. Også borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd (S), var gæst ved lørdagens mindeceremoni.

Samtidig blev 4. maj Komiteens 24 års fødselsdag fejret. En komite, som blev stiftet i 1995 i protest mod indstillingen om at stoppe med at fejre Danmarks befrielse.

Ved årets mindehøjtidelighed var efterkommere fra New Zealand af en af de omkomne flyvere fra Royal Canadian Air Force, John Patrick Ryan, som ligger begravet på Assistenskirkegården i Odense.

Annonce
Mange var mødt op for at minde dagen for 74 år siden, hvor budskabet om frihed nåede Danmark. Foto: Sofie Secher Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];