Annonce
Mad og drikke

Bedre vin holder humøret oppe

Skulle det værste ske, ville det være trist at have en vinkælder fyldt med gode flasker, som man ikke nåede at nyde. Und dig selv at tage en flaske fra de øvre hylder, mens vi venter på, at det bliver godt igen.

Søren Pind beskrev det rammende, da han for nogle uger siden i "Mads & Monopolet" konstaterede, at her under coronakrisen synker det lidt i kælderbestanden, og klokken 17 "er blevet lidt tidligere”. Underforstået: Hvis man hører til den del af befolkningen, som er blevet sendt hjem fra arbejdspladsen og nu forsøger at vride en rigtig arbejdsdag ud af sig selv derhjemme, koster det ikke mange overvejelser at åbne en flaske vin tirsdag eftermiddag.

Efter at have prøvet det i et par uger kan undertegnede skrive under på, at det giver lyst til mere selvforkælelse, når arbejdsdag, hundeluftning, indkøb og aftensmad flyder sammen i en lang, ensformig trummerum. Det er ingen opfordring til at ignorere almindelig, sund opførsel, for alkohol er ikke sundere med coronavirus som sidemakker, nok snarere tværtimod. Man skal stadig nyde med omtanke, og så meget desto større grund er der til at overveje, hvad man hælder i glasset.

Derfor er der blevet tømt lidt ud i mit vinkøleskab i løbet af de seneste uger, hvor der har været knap så hård restriktion på de sjoveste flasker. For tænk, hvis man blev lagt ned af en virus fra en kinesisk flagermus - selv om man skulle overleve det, kan smagssansen angiveligt tage skade. Det ville være ødelæggende for livskvaliteten.

Champagne med lækkerhed og godt humør

Det har været en god oplevelse at gå på jagt i de bageste rækker i vinkøleskabet og på hylderne med champagne. Jeg kender ingen (af dem, som altså kan lide champagne), som ikke bliver i bedre humør af at drikke champagne. Robert Moncuits Les Grands Blancs er ren chardonnay fra grand cru-byerne Le Mesnil-sur-Oger og Oger, vinen har gennemgået malolaktisk gæring, og den har lagret på fad med gærresterne i 10 måneder.

Det er en ren, letdrikkelig vin med en smuk balance mellem syrlighed og frugt og en lækker, cremet mousse. Vinen, som blev delt med gode venner (vi holdt selvfølgelig afstand), er sammensat af vin fra årgangene 2013 og 2014. Flasken blev degorgeret i december 2018.

Jeg havde ikke tidligere smagt champagnen fra Robert Moncuit - til gengæld vidste jeg, hvad jeg gik efter, da en flaske rosé champagne fra R. Pouillon blev åbnet. Det er en vin med stor lækkerhedsfaktor - en seriøs hindbærbrus for voksne.

De røde bær er fremtrædende i både duften og smagen, og selvom det er en tør vin, er frugten så gennemtrængende, at denne champagne burde kunne nydes også af dem, der normalt synes, at champagne er for surt. Fabrice Pouillon dyrker sin vin økologisk med biodynamiske indslag, og roséen er fremstillet ved at lade pinot noir-druerne udbløde kortvarigt med mosten, så de kan afgive farve og smag.

Jeg synes, metoden kan smages i denne vin. Champagne er som bekendt det eneste område i EU, hvor rosé må fremstilles ved at blande rødvin i hvidvin, men denne rosé, som altså er 100 procent pinot noir, smager som en smækker og lys udgave af en rød bourgogne.

Pouillons champagne var sammensat af årgangene 2015 (20 procent) og 2016 (80 procent). Vinen fra 2015 havde lagret på fad, og champagnen havde fået en behersket dosage på fem gram sukker/liter.

Annonce

En åben stalddør

En anden ukendt flaske er nået op fra kælderen: Romo Verde fra Brendan Tracey, der har til huse i Sainte-Anne, 41100 Frankrig. Og hvor er så det, må man spørge sig selv, hvis man ikke lige har de franske postnumre forrest i hukommelsen?

Cirka 50 kilometer vest for Orléans, i Loire, ligger Domaine Le Clocher, hvor amerikansk-franske Brendan Tracey har lavet naturvin siden 2010. Han er en spændende historie i sig selv: Han er vokset op med hippieforældre i San Francisco, og da han skulle i gymnasiet, flyttede han til Frankrig, hvor han boede hos sin tante i flere år. I 1977 flyttede han tilbage til USA, hvor han blev sanger i flere punkbands. Tre år senere gik turen tilbage til Frankrig, hvor han blev gift med en kvinde, som han havde mødt, da han gik i gymnasiet.

I godt 25 år arbejdede han som journalist og programchef på en lokal radiostation i byen Blois, før han i 2008 - som 52-årig - begyndte på en uddannelse som vinmager. Han arbejder tæt sammen med blandt andre Thierry og Jean-Marie Puzelat (Clos du Tue Boeuf) og forsøger som dem at lave god vin med så lidt indgriben som muligt.

Da jeg lige havde åbnet vinen, som er lavet på druen romorantin (en uddøende, grøn sort hjemmehørende i Loire), var jeg ret sikker på, at missionen ikke var lykkedes. Den lugtede (jeg vil nødig bruge ordet "stank" om en vin) af stald og gær, men i smagen var der faktisk noget, der lod sig identificere som frugt. Og da jeg smagte vinen dagen efter, var det forunderlige sket:

Nu smagte den af stødte æbler og orangelikør og havde en malolaktisk note af ost. I duften var stalddøren blevet lukket, og i stedet kunne jeg nu fange roser og de brune æbler. Jeg var ellers så tæt på at hælde vinen i afløbet efter den første smagning ...

Det er ikke lykkedes mig at finde en dansk forhandler af vinen, men blandt andre La Cave des Papilles i Frankrig sælger Brendan Traceys vine. I Danmark er der dog rig mulighed for at gå på opdagelse i anderledes vine hos blandt andre Gladvin.dk, Extrabrut.dk, Ogvinbonden.dk, Hustedvin.dk og Reduktivt.com.

Annonce

Krammebamsetrøst

Overraskelser som Brendan Traceys vin bekræfter, at nysgerrighed kan føre til uventede oplevelser, men i en tid, hvor meget føles usikkert, er der også fortrøstning at hente i det, man kender.

Montepulciano, og her taler vi om druen og ikke byen i Toscana, kan give vin med dyb farve og store tanniner. Blandt dem, der tager druesorten seriøst, er kooperativet Cantina Tollo, som Bilka.dk har på hylderne. Aldiano Montepulciano d’Abruzzo Riserva er en o.k. vin til prisen på 69,50 kroner ved køb af seks flasker, men man går flere trin op ad kvalitetsstigen ved at vælge kooperativets bedste vin, Cagiòlo Montepulciano d’Abruzzo.

Den har fået 18 måneders lagring på franske fade, men fadpræget overdøver ikke den tætte, mørke frugt, og vinen har både syre og tanniner i en mængde, der gør den spændstig og frisk i smagen.

Tag en slurk, luk øjnene og lad i tankerne denne krammebamse af en vin sende dig til en varm, solbeskinnet terrasse omkranset af oliventræer og overdækket af den reneste, blå himmel. Det bliver godt igen.

Annonce
Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Odense For abonnenter

Direktør med barsk kritik af Odense Kommune: - Afregningen er langt ude over social dumping

Odense

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Sport

Jan fra Assens har fulgt landsholdet siden begyndelsen af 1980'erne: Kampen mod russerne var den bedste

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sport

Hjulmand punkterer tesen om Andreas Christensens manglende vildskab: - Han er en af de bedste

Sydfyn

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

- Tak, du har reddet mit liv: Thormod var fanget i sit eget hjem, indtil en engel kom forbi

Erhverv For abonnenter

Finn og Hanne genopliver asparges-eventyr: Vil dyrke luksus-asparges til gourmet-restauranter og supermarkeder

Navne

Landsholdsbus stoppede foran rådhus - borgmester bød på 'russisk salat': Folk vinkede til overraskede passagerer

Annonce